DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
VM i fridykning
Efter det sista tävlingsdyket samlades alla fridykare i utomhuspoolen för en gruppbild.
VM i fridykning
Casper Tybjerg tittade förbi och tog lite bilder av Stig Severinsen.
VM i fridykning
Prispallen efter A-finalen i dynamisk apnea utan fenor. Guld till Natalia Molchanova från Ryssland, silver till Maria Livbjerg från Danmark och brons till Kathryn McPhee från Nya Zeeland.
VM i fridykning
När det tävlas i statisk apnea härskar ett andäktigt lugn i hallen. Det krävs absolut koncentration och fokus. Fridykaren måste sjunka djupt in i sin egen mentala värld för att kunna hålla andan i över åtta minuter. Här värmer Jesper Stechmann upp.
VM i fridykning
Här blir den blott 18-årige Rune Hallum, den yngste deltagaren i en A-final någonsin. Notera säkerhetsdykaren i ytan.
VM i fridykning
Ytprotokollet måste följas, annars får man underkänt. Fridykaren ska tala tydligt när denne säger: I’m ok. Här är det svenskan Yamina Enedal som får ett godkänt dyk.
VM i fridykning
Det var ett seriöst världsmästerskap, men det fanns också tid att spexa lite.

VM i fridykning

Text och Foto: Morten Bjørn Larsen

Simarenan i Århus sjuder av spänning då Nya Zeeländaren Guys Brews huvud bryter ytan sista av alla, efter ett imponerande dyk på
230 meter. En euforisk stämning breder ut sig bland åskådare och tävlande. Därmed är VM i fridykning över och nu återstår bara medaljutdelning och avslutningsfest.

För fyra år sedan gick Kurt Lykke Larsen runt och funderade på hur hans älskade sport fridykning skulle kunna växa och bli större. På den tiden tränade Kurt i Århus med så stora internationella namn inom fridykningen som världsmästarna Peter Petersen, Henning Larsen och Stig Åvall Severinsen. Kurt hade under ett par år arrangerat en fridykningstävling kallad Århus Tripple Challenge som lockat fridykare från i stort sett hela Europa. Framför allt hade de svenska fridykarna dominerat. Sverige har många fridykare i den absoluta världstoppen. Med anledning av detta arrangemang hade Kurt en dag för två år sedan ett snack med Linn Lyck från Sport Århus Event, där han luftade idén om att arrangera VM i fridykning i Danmark.
Detta blev startskottet för hela idén om att få VM i pool-disciplinerna till Århus. Kurt började nu söka ekonomiskt stöd av Sport Event Denmark och Dansk Sportsdykkerforbund, som snabbt var villiga att bidra till att få VM-satsningen upp på benen. Man satte samman en stab och därefter rullade det på med att skaffa volontärer, säkerhetsdykare och allt annat som ska till för att världens största fridykar-event ska bli funktionsdugligt.

Inledande manöver
Lördagen den 15 augusti är dagen då man öppnar för den officiella träningen. Århus simarena vibrerar av aktivitet, och medarbetare jagar runt med diverse uppgifter. Några hänger upp banderoller, andra ställer ut stolar till de 186 tävlande som ska få mat i den närliggande gymnastikhallen. Det har också kommit ett par tävlande från länder som Japan, Nya Zeeland, Venezuela och USA. De har kommit i god tid för att bli av med jetlagen, innan tävlingen drar igång på onsdagen. De kommande dagarna anländer allt fler idrottare, och många glada återseenden skapar en gemytlig stämning i hallen.
Tisdag bjuder på morgonträning och sedan inskrivning. Då överlämnas läkarintyg och pass. Klockan 14 håller AIDA öppningsceremoni i simarenan och klockan 16 går alla de 250 personerna som är involverade i VM, i samlad trupp genom Århus. Varje land med en stor skylt. Solen skiner och många århusbor stannar och tittar förundrat. Århus Rådhus bjuder på plockmat och dryck, och flotta tal håls av framstående personer inom AIDA och CMAS.

Låt spelen börja
På onsdagen börjar tävlingen på allvar. Det är nu som det senaste årets alla träningspass ska ge utdelning. Alla är på tårna – arrangörer, mediafolk, säkerhetsdykarna och sist men inte minst fridykarna. I kvalificeringsomgången kämpar man om platser i A- och B-finalerna för DNF (dynamisk apnea utan fenor – dykning på längden). I A-finalerna kämpar man om 1-8 plats och i B-finalerna om 9-16 plats. När man dyker utan fenor sker det i en 25 meters bassäng för att få ut så mycket som möjligt av kraften då fridykaren skjuter ifrån kanten. Det gäller därför också att ha så mycket bly som möjligt kring halsen eller midjan för att få maximalt glid. Precis som när en lastbil väl fått...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

ORDLISTA

YTPROTOKOLL När fridykaren kommer upp till ytan ska denne först ta av mask/glasögon och näsklämma och därefter ge ett OK-tecken med handen och säga ”I’m OK”....

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser