DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Vrag  Vrak
Vraket i fokus – Annie
Precis akter om skylighten ovanför maskin finns ytterligare ett kompasstativ med fiskfötter, och här sitter kompassen fortfarande på sin plats efter 130 år – helt fantastiskt!

Vraket i fokus

Annie

Text & foto: Torbjörn Gylleus

Östersjön är verkligen en skattkammare för oss som är intresserade av gamla vrak, och Annie är ett bevis på att det finns mycket mer att upptäcka under ytan.

►  I samband med sjömätningar utanför Umeå i slutet av september förra året påträffade Sjöfartsverket ett mycket välbevarat fartyg på ca 35 meters djup. Fyndet fick stort genomslag i media, men ingen position avslöjades på grund av risken för vrakplundring. Genast startade spekulationer om vilket vrak det kunde vara, och man förmodade att det rörde sig om lastångaren Dodona som gick på grund utanför Umeå 1913.

Fartyget identifieras
Samtidigt var det flera personer som började söka efter vrakets position. De som hann till platsen först var Simon Kenttä och Mikael Rönnkvist från Norrbotten. De lyckades då identifiera vraket som det brittiska lastfartyget Annie, som förliste år 1891. Det rörde sig alltså inte om Dodona utan ett mycket äldre fartyg. En annan dykare, Pelle Larsson, hade ungefär samtidigt som Simon lyckats klura ut positionen. Ett par veckor senare blev jag kontaktad av Per Normark, som driver Dykplattformen. Han planerade att tillsammans med en grupp dykare genomföra en expedition för att dokumentera vraket och sedan skicka fotomaterialet till Vraks Marinarkeologer – självklart ville jag hänga med!

Hård vind
Det är korta dagar på senhösten i norra Sverige, och efter en tidig hotellfrukost i Umeå kör vi ut till Holmsund, där Umeå marina forskningscentrums forskningsfartyg R/V Botnica ligger och väntar. Solen har precis börjat gå upp när vi lastat ombord och stävar ut på Norra Kvarken. Det gungar en del eftersom det under natten blåst över 20 m/s, men nu har det minskat till cirka 7-8 sekundmeter.

Efter någon timme närmar vi oss, men vrakpositionen var inte så exakt. Botnica cirklar runt några varv utan att se något distinkt eko på botten. Som tur är hade vi med en side-scan-fisk som släpps i, och efter en knapp halvtimme hittas vraket. En dragg med boj kastas i, och samtidigt låser man fartyget på platsen med hjälp av dynamisk positionering utan några ankare.

Mörka vatten
Jag och mina teamkamrater Aron och Markus hoppar i. Det är en ganska kraftig ytström som för oss till bojen en bit bakom fartyget. Vi går snabbt ner för att undvika strömmen. Vattnet var nästan lite grön-brunt i färgen och det mörknar i snabb takt. På 15 meters djup är det redan kolsvart, och väl nere på bottnen på 35 meter är sikten bara ett par meter. Markus fäster sin spool i ankaret och börjar söka efter vraket. Jag följer efter, och efter bara några meter syns några brädor och därefter en skrovsida. Vi glider upp till däcket, där Aron fäster sin strobe vid spoolen. Jag leder dyket och simmar över ett lastrum innan en vägg dyker upp. Strax ovanför mig hör jag plötsligt Aron ropa och cirkla lampan. Det visar sig att han hittat bryggan, och jag ser ratten som fallit ner i utrymmet under.

Utmanande fotografering
Det är trångt och utmanade att fotografera i den begränsade sikten, men Aron och Markus gör ett bra jobb med belysningen, och jag...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Om Annies förlisning  
Den 7 juli 1891 var fartyget på väg mot Sutton Bridge i Lincolnshire i England efter att ha lastat trä i Sävenäs utanför Skellefteå. Ombord fanns 18...

Fakta

VRAKFAKTA – ANNIE
 Position Utanför Holmsund, Umeå
 Namn Annie
 Fartygstyp Lastångare
 Byggår...

Läs artikeln i DYK #69:





SOME images:
Vraket i fokus – Annie
Vraket i fokus – Annie
, Vraket i fokus – Annie
Precis akter om skylighten ovanför maskin finns ytterligare ett kompasstativ med fiskfötter, och här sitter kompassen fortfarande på sin plats efter 130 år – helt fantastiskt!
, Vraket i fokus – Annie
Det sista man möter innan man kommer till aktern är reservstyrningen där bara navet på ratten finns kvar.
, Vraket i fokus – Annie
Detta är troligen ett fäste för livbåten på babords sida.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser