DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Vrag  Vrak
Vragleksikon – Johannes L
Vragleksikon – Johannes L
Vragleksikon – Johannes L
Vraket ligger på grunt vatten vilket oftast ger massor med ljus. Det är faktiskt så grunt att man kan sitta på fören och ha huvudet ovanför ytan.
Vragleksikon – Johannes L
Vraket ligger på grunt vatten vilket oftast ger massor med ljus. Det är faktiskt så grunt att man kan sitta på fören och ha huvudet ovanför ytan.
Vragleksikon – Johannes L
Johannes L är ett välbevarat vrak där relingarna på överbyggnaden fortfarande finns kvar.

Vraklexikon

– Johannes L

Text Stefan Beskow Foto Magnus Lundgren

Ett vrak som du själv kan simma ut till. Som har ett maxdjup som tillåter dig att dyka över en timme på det utan att behöva oroa dig för att hamna i deko. Ett vrak som ligger så nära ytan att du till och med kan tillbringa ytintervallet på det. Helst ska det dessutom ofta vara hygglig sikt på vraket. Kan det över huvud taget finnas? Svaret på de ledande frågorna är ja! Utanför Råå, strax söder om Helsingborg, ligger vraket Johannes L som är en våt dröm för alla som på allvar vill komma igång med vrakdykning. Vraket är dessutom så pass stort att det faktiskt ger en riktigt trevlig dykupplevelse och de lite mer avancerade dykarna kan på ett mycket kontrollerat sätt, eftersom djupet är så ringa, träna penetrering på det.

Det hela började 1951 när Johannes L byggdes i Hamburg, då med namnet Jacob Becker. 1963 såldes hon till Johannes Lunsstedt och bytte namn till det nuvarande Johannes L. Skeppet hinner byta ägare ytterligare en gång 1971, men får då behålla sitt namn. 

I slutet av november 1979 lämnar Johannes L hamnen i Råå för sin sista resa. Det börjar med att skeppet kommer in på grunt vatten. I tron om att skeppet är oskadat fortsätter kaptenen resan ut ur hamnen men redan efter ett par hundra meter tar båten in mängder med vatten från ett hål på babord sida. Skeppet vattenfylls snabbt och efter att ha larmat sätter kaptenen livbåten i sjön. Kaptenen och besättningen hämtas av lots. Kaptenen vill dock tillbaka till fartyget för att hämta viktiga dokument. Det håller på att bli hans stora olycka. Han hamnar i det kalla novembervattnet och i och med de höga vågorna kan han inte komma upp i båten igen.  Efter 15 minuter tvingas han ge upp. Lotsen har dock andra planer än att låta kaptenen gå under. Rådigt tar han ett rep runt magen och hoppar själv i det iskalla vattnet. Detta tilltag räddar kaptenen som med hjälp lyckas ta sig i upp i livbåten igen.

Dykningen

Vraket ligger på babord sida med ett maxdjup på nio meter. Den mest intakta och därför intressantaste delen på vraket är överbyggnaden. Många väljer att lägga huvuddelen av dyket här och runt lastrummet. För de som har utbildning kan penetrering göras här och till manskapshytterna. Det är möjligt, men avrådes om du inte har stor kunskap om vrakpenetrering, att simma in i maskinrummet och reprummet. Johannes L har en ganska riklig påväxt av blåmusslor som i princip täcker hela vraket. Runt omkring är det ljus sand som bidrar till att det ofta är ljust och relativt bra sikt. Du simmar även förbi musselbankar och ålgräsängar på väg ut mot vraket.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser