DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Vrag  Vrak
Vraksafari - Östersjön
Tiden har farit hårt fram med Gutrune och stora delar av skrovet har fallit samman. Ändå bjuder hon på vacker dykning.
Vraksafari - Östersjön
Midskepps på Argo ligger två lanternor framlagda. Överhuvudtaget bjuder vraket på många intressanta detaljer.
Vraksafari - Östersjön
Både på Argo och den okända ångaren finns skeppsklockorna kvar. Låt oss verkligen hoppas att det förblir så till glädje för alla framtida dykare.
Vraksafari - Östersjön
Besättningen på E19 poserar med fartygschefen Francis Cromie i mitten på undre raden. Både denna bild och den på E19 som lämnar hamn kommer från Imperial War Museums arkiv i London.
Vraksafari - Östersjön
Nicomedia är ett stort vrak där man kan simma igenom öppna strukturer som här på bilden, men också in i hytter och gångar.
Vraksafari - Östersjön
På sina ställen har däcket på Nicomedia kollapsat under tyngden från de stora lastspelen men i det stora hela är hon förvånansvärt intakt och bjuder på många fina detaljer.
Vraksafari - Östersjön
Akterskeppet på Argo. Här syns de dubbla propellrarna tydligt, precis som rör och slangar som ligger utspridda på bottnen, grejer som användes vid bärgningsoperationer.
Vraksafari - Östersjön
Den före detta minsveparen och navigationsutbildningsfartyget M24 är en bekväm bas för dykexpeditioner.
Vraksafari - Östersjön
Fördäcket på den lilla okända ångaren på 42 meters djup. Att dyka här är rena Tintinupplevelsen med såväl skeppsklocka som maskintelegraf.
Vraksafari - Östersjön
117 meter långa Nicomedia var det sista skeppet som E19 sänkte den där höstdagen 1915 som senare kommit att kallas ubåtsmassakern.
Vraksafari - Östersjön
Vraksafari - Östersjön

Vraksafari

- Östersjön

Text Morten Beier, Foto Morten Beier och Marko Wramén

Söder om Öland ligger vraken tätt. Här vilar bland annat de fem stora ångarna som är beryktade från den så kallade ubåtsmassakern under första världskriget. Men det finns fler vrak att upptäcka i området. Peter och Eva som driver vrakkryssningsbåten M24 har flera ess i ärmen – vrak som de själva och deras vänner har hittat. Och då talar vi om intakta fartyg där du kan se både skeppsklockor och maskintelegrafer. Häng med på vraksafari i kanonsikt! 

Jag ligger vid babords reling på ångaren Nicomedia och ser lätt relingen på andra sidan fartyget, 16 meter bort. 15 minuters dekompression skiljer oss från ytan och jag njuter av kanske den bästa vrakdykning jag någonsin upplevt sedan jag började dyka 1991!

Vi, det är en handfull dykare från Vedbæk Sportsdykkerklub, en kanadensiska (som egentligen skulle följt med mig på en dykresa till Grönland) samt DYKs svenske redaktör Marko Wramén. Vi är på äventyr i Östersjön för att uppleva vad som många beskriver som tillhörande världens bästa vrakdykning. Och så här i mitten av maj är sikten dessutom sikten riktigt bra.

Ombord på en minsvepare

Vi seglar med M24, en restaurerad svensk minsvepare som byggdes 1941, ett världskrig senare än vraken vi ska ner på. Peter och Eva äger fartyget och har lagt ner mycket arbete på att hålla M24 i originalskick – mahogny, mässing och grå marinfärg dominerar M24. 

Vi har bokat en långweekend så vi anländer sent på onsdag kväll för att vara redo för avgång nästa morgon. M24 ligger och väntar på oss i Sandhamn, en liten by nära Torhamn öster om Karlskrona. Vinden viner, temperaturen har rasat och hemma haglar det.

Flera av oss dyker naivt upp i sommarkläder så det är ett kallt nöje att öppna bildörren i Sandhamn i tron att vi snabbt ska gå ombord. Eva och Peter insisterar nämligen på att genomföra en lång och grundlig säkerhetsbriefing ute på den blåsiga och iskalla kajen innan vi får gå ombord. Det är förstås förnuftigt med säkerhetsbriefing men efter det är vi iskalla och trötta och skjuter därför på att bära ombord grejerna och göra klart dykutrustningen till morgonen, när förhoppningsvis våra fingrar har töat.

När du dyker med M24 är allt inkluderat. Man bor ombord och mot ett litet tillägg ingår också sängkläder och handduk. Full pension ingår också, det är bara att sätta sig till dukat bord. Det är naturligtvis inte gourmetmeny vi talar om och någon gång smyger sig en färdigrätt in, men det smakar gott och portionerna är rikliga.

Vi har båten för oss själva så vi bestämmer själva tempot. Därför kan vi också själva bestämma (eller kompromissa fram emellan oss) när frukost ska serveras och vi ska kasta loss. Avgångstid spelar inte så stor roll för dykningen eftersom man inte bör räkna med mer än två dyk per dag. Det går säkert att pressa in ett tredje dyk men djupet är oftast 35 meter eller mer, vattentemperaturen ligger på fyra till sju grader och dyken blir gärna timslånga, så det tar rejält på krafterna.

Gas och andra förutsättningar

Alla i vår grupp dyker nitrox vilket ger stora fördelar när det gäller tid på vraken och tid på dekostopp. Men på grund av djupen kan vi inte använda de riktigt feta blandningarna, nitrox 28 fungerar på alla de dyk vi gör och några av dem kan också göras med en 30- eller 32-...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Vrak söder om Öland

Walter Leonhardt

Byggd i Lübeck 1902.

Storlek 75 x 10,9 x 4,6 meter. 1.261 bruttoregisterton

Maskin...

Fakta

FAKTA

LIVEABOARD Fartyget M24 har duktig och kompetent besättning. Bra dykgenomgångar och god mat. Det enda man själv behöver koncentrera sig på är sin dykning och att ha det...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser