DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Praksis  Praxis
Ytorganisation – ett medvetet val
En dykflagga är en självklarhet på varje dykplats. Det ger omgivningen en chans att förstå vad som är på gång.
Ytorganisation – ett medvetet val
Ta med en mobiltelefon, se till att den är påslagen och att alla vet var den finns.
Ytorganisation – ett medvetet val
Vid Släggö i Lysekil står Räddningshuset. Där finns en komplett dykutrustning, syrgas, bår och första hjälpen.
Ytorganisation – ett medvetet val
Precis som du gör en parkontroll innan dyket bör ni också diskutera en plan för hur ni ska gå tillväga om olyckan är framme.
Ytorganisation – ett medvetet val
Med en oxybox och ett dykpar på land så har du höjt säkerheten rejält.

Ytorganisation

- ett medvetet val

Text och foto Magnus Lundgren
Dyksäkerhet handlar i grund och botten om förberedelser, kunskap och inställning. En så kallad ytorganisation på dykplatsen skapar bättre förutsättningar för dig att kunna hjälpa någon. Men det finns ytterliggare en dimension till säkerhetstänket kring ytorganisationen. På köpet sprids en medvetenhet kring säkerhet och det skapas i bästa fall en förebyggande inställning. Så vad är en då bra ytorganisation och vad kan du göra för att höja din beredskap när du dyker?

Det går inte att nog understryka vikten av utbildning och erfarenhet hos en dykare. Tar du dig upp till utbildningsnivån räddningsdykare skapas en teoretisk och praktisk plattform som gör att du dyker säkrare. Du får en större möjlighet att hjälpa dig själv men också en annan dykare som hamnar i nöd. Utbildningen skapar ett mentalt redoläge och får dig att planera och genomföra dyk med större säkerhetstänk. En räddningsdykarkurs blir en slags profylax som förebygger dykolyckor.
Ytorganisation är egentligen ett begrepp som sorterar in under den vida termen dyksäkerhet. Efter 20 års intensivt dykande i hela världen varav nästan hälften av mina 4 000 dyk varit i skandinavisk kallvattenmiljö kan jag skriva under på att ytorganisationen är viktig, men också något som i verkligheten skiftar alltför mycket mellan olika platser.

Vad ingår?
Vi är inte menade att andas under ytan så vid dykaktiviteter krävs en hel del dykutrustning, men också säkerhetsutrustning om det skulle hända något. I en ytorganisation ingår att man har med sig rätt utrustning för att kunna hantera ett nödfall. Men det ingår också mjukare värden som genomgång av lokal information, ytövervakare, loggning av dykarna, nödfallsplan och mycket annat.
Det är viktigt att inse att ytorganisation börjar långt innan ni kommer fram till dykplatsen. Vilka prylar ni packar med. Er attityd när ni planerar dyket med andra dykare. Hur ni väljer en dykplats. Men såklart också hur ni genomför era dyk och ert redoläge för en nödfallssituation. Den krassa verkligheten är att vid allvarliga dykolyckor är tiden knapp och ert redoläge och agerande kan vara helt avgörande.
Vi har gjort uppdelningen hårdvara och mjukvara nedan för att belysa vad som är bra att ha med och tänka på innan det är dags för ert nästa dyk.

HÅRDVARA
Bilnycklarna – Ni kanske drar lite på smilbanden men det kan bli väldigt olyckligt om en person dyker med bilnycklarna innanför torrdräkten till en bil där man snabbt måste komma åt någon säkerhetsutrustning. Ytövervakaren på land skall såklart ha nycklarna på sig eller så får man använda sig av ”gömma-nyckeln” konceptet.
Kommunikation – Alla som dyker tillsammans, dykpar eller grupp, skall känna till var en tillgänglig telefon finns om man behöver tillkalla hjälp. Tänk på att ange ”dykolycka med apparat” när ni pratar med 112 och det är ju bra att ha koll på att det finns täckning i området.
Första hjälpen lådan – Den kanske mest använda delen av ytorganisationen då de vanligaste dykolyckorna är att någon halkar eller får ett finger klämt. Glöm inte att regelbundet uppdatera innehållet i en första hjälpen låda. Vinäger är ett hett tips för dyk där det finns brännmaneter.
Defibrillator – kallas också hjärtstartare. Denna apparat kan hjälpa en person med hjärtstillestånd....

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Konsumentverket
Konsumentverket har tagit fram en broschyr som handlar om att dyka säkert som kan beställas direkt på deras hemsida eller laddas ner som pdf på samma ställe. Den heter ”Dyk säkert –...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser