DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

Dykning i underjorden - Är du redo?

Landövningar på lina med ögonbindel på.
Med hjälp av personliga "cookies" blir navigeringen i grottan säkrare.
Den ikoniska grottöppningen i Cenote Carwash - ett populär plats för kurser.
Text och foto: Torbjörn Gylleus
För mayaindianerna hade de underjordiska floderna en särskild betydelse. De betraktade cenotes, Mexikos karakteristiska slukhål i marken, som en ingång till den heliga undre världen Xibalba, där regnguden Chaak huserade. Miljön kring dessa cenotes med dess kristallklara vatten är hänförande och lockar mängder av besökare, både snorklare och dykare. Det är lätt att förföras av allt det vackra och lockas att simma in i någon av de många grottöppningarna, något som är direkt livsfarligt utan rätt utbildning och utrustning. Men genom att ta det stegvis och öva på olika scenarion på en kurs tillsammans med en bra instruktör, så får du möjlighet att upptäcka en fantastisk värld med något av den bästa dykning man kan uppleva.

Vad är ditt mål?
Det första du bör fråga dig själv är vad ditt mål med dykning är. Är du överhuvudtaget intresserad av grottor och bekväm med tanken på att dyka i en miljö där du har ett fysiskt tak över huvudet? Du kanske är helt nöjd med att enbart dyka i öppet vatten på sportdykardjup? Om du är nyfiken på hur det ser ut där nere så kan ett guidat caverndyk vara en fantastisk upplevelse och en bra start. Skulle du få mersmak så är en cavenkurs en suveränt bra utbildning som du kommer att ha stor nytta av, även om du bara ska dyka i öppet vatten i framtiden.

Rätt utbildning är A & O
Att simma in i en cavern eller grotta är inte svårt. Särskilt i Mexiko, där det är varmt i vattnet, i princip ingen ström och nästan oändlig sikt. Utmaningen är att orientera sig i det ofta komplexa systemet av tunnlar, salar och passager för att kunna ta sig ut igen på ett säkert sätt. Sedan 1969 har över 400 personer omkommit i samband med grottdykning, och uteslutande handlar det om dykare som helt saknat utbildning för den typen av miljö. Framför allt i Florida, där grottdykning snabbt ökade i popularitet under 1970-talet, så inträffade ett stort antal dödsfall. Organisationen National Association for Cave Diving (NACD) grundades redan 1968, med målet att genom utbildning göra grottdykningen mer säker. Grottdykaren och pionjärer Sheck Exley var en drivande kraft i arbetet för att höja säkerheten, och 1979 skrev han boken ”Basic Cave Diving: A Blueprint for Survival”.

I boken finns principer, rutiner och utrustningskonfiguration som fortfarande används i samband med grottdykning och utbildning. Även inom teknisk dykning tillämpar man Exleys filosofi, som exempelvis användandet av långslang för att kunna dela gas på ett säkrare sätt. Numera inträffar det relativt få olyckor, tack vare utbildningar med hög kvalité, och de allra flesta av oss dykare känner till de gränser vi ska hålla sig inom.
Något som min instruktör Kim Davidsson lärde mig var hur viktigt det är med ”awareness” - att hela tiden vara uppmärksam och lära sig att känna igen omgivningen man passerar. Det är en förutsättning för ett säkert dyk, när man kan ta sig tillbaka ut igen utan att behöva känna oro eller tvekan om att man är på rätt lina på väg åt rätt håll. Awareness handlar inte bara om miljön, utan också om utrustning och team. Riktigt bra “awareness” kan bara uppnås när man bemästrar de viktiga grunderna i dykning som avvägning, trim, positionering samt sim- och fentekniker.

När det gäller grottdykning så finns idag ett antal organisationer och utbildningssystem. Utbildningsmomenten är i princip desamma, men konfiguration och begränsningar kan skilja något mellan den olika systemen. Exempelvis så kräver NACD enkelflaska för både cavern- och intro to cave-kursen, vilket känns lite fel i min värld, då dubbelpaket med...

Läs hela artikeln i NetMag #43...

SOME images:
Landövningar på lina med ögonbindel på.
Med hjälp av personliga "cookies" blir navigeringen i grottan säkrare.
Den ikoniska grottöppningen i Cenote Carwash - ett populär plats för kurser.