DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

Grottdykning - Mexico

ProTecs lokaler med Basecamp en trappa upp. Många av traktens dykcenter använder ProTecs anläggning för fyllning, eftersom den har en så stor kapacitet med pålitlig service.
På ca 30 meters djup i Angelita ligger ett metertjockt lager av vätesulfid, mellan saltvattnet och färskvattnet ovanför. Det har bildats av förmultnade växter och djur som fallit ner.
Chan Hol är en fantastisk grotta med vindlande gångar och vackra dekorationer.
Text och foto: Torbjörn Gylleus
- Vattnet i den lilla pölen är knappt en meter djupt. Jag sänker ner huvudet under ytan samtidigt som jag följer linan med handen. Är det här verkligen ingången? Öppningen framför mig liknar mer ett brevinkast, men när jag tagit mig igenom den låga öppningen, kommer jag in i en stor sal med en sluttning nedåt som leder in till en av de vackraste grottor jag sett…

Det finns många anledningar varför dykare väljer just Mexico som resmål. Här finns både dykning med stora pelagiska djur på landets Stillahavskust liksom karibisk revdykning på den nordöstra sidan, men det som är mest unikt för Mexico är den spektakulära sötvattensdykningen i cenotes och grottor. Hela Yukatan-halvön är som en schweizerost av vattenfyllda underjordiska grottor, och här finns världens näst största sammanhängande grottsystem.

En rejäl dos av Mexico
Jag kliver ut från flygplatsterminalen i Cancun och bländas av solen samtidigt som den fuktiga värmen slår emot mig. Eftersom jag precis har lämnat ett kallt Sverige där snökaos fortfarande råder i stora delar av landet, så blir kontrasterna extra starka. Jag är på väg mot staden Tulum som ligger 12 mil söderut vid kusten. Det är ganska exakt tio år sedan jag var där senast, och jag har länge haft en tanke på att komma tillbaka. När bussen rullar in på huvudgatan i Tulum, känner jag inte riktigt igen mig. Staden, som tidigare var en liten lugn småstad, har vuxit i alla riktningar. Dykcentret ProTec ligger centralt, men för att inte behöva släpa på alla mina väskor tar jag en taxi de sista kvarteren. Något som är smidigt med ProTec är att de även erbjuder ett bekvämt boende direkt ovanpå dykcentret, vilket kallas “base camp”. Nelson, som är en av de anställda, hälsar mig välkommen och visar mig till mitt rum. Jag lämnar väskorna på rummet och beger mig ner till huvudgatan för att få något till middag. Det blir en rejäl dos av Mexico direkt, då tre mariachi-sångare i full mundering kliver in på restaurangen och börjar spela traditionella visor med stämsång, samtidigt som jag äter mina tacos och gringas, vilka sköljs ner med mexikanskt öl tillsammans med en limeklyfta i flaskan. Det som slår mig är att det fortfarande är väldigt billigt att äta ute här, om man nu väljer lite enklare mat.

Allt man kan önska
Jag har svårt att sova och vaknar tidigt nästa morgon på grund av jetlag, så jag använder tiden för att packa upp och gå igenom min utrustning. De första två dagarna ska jag ta det lite lugnt med några enklare dyk. Jag möter Kim och Jakob, som båda är svenskar och delägare i dykcentret. Kim är ansvarig för den del som kallas ProTec, som riktar sig till grottdykare och tekniska dykare. Jakob driver ProRec, som har mer fokus på rekreationsdykning, även om han själv gärna också dyker grottor. Båda är mycket erfarna instruktörer som arbetat länge i branschen med väldigt gott rykte, framför allt i Skandinavien. Jag får en rundvandring på dykcentret som har allt man kan önska sig. Här finns, förutom dykbutiken med försäljning av utrustning även flera klassrum. I den rymliga lokalen för flaskfyllning finns två stora nitroxaggregat, helium för teknisk dykning med mängder av både dubbelpaket och enkelflaskor. Faktum är att många av traktens dykcenter använder ProTecs anläggning för fyllning, eftersom den har en så stor kapacitet med pålitlig service. På dykcentret finns också en rebreathers-verkstad och ett antal toppmoderna UV-scootrar för uthyrning. Som gäst får man också ett eget låsbart skåp med eluttag att förvara sina prylar i. En trappa upp, på samma våning som Base Camp, håller ProRec til. Här arrangerar man både utbildning och utfärder i öppet vatten samt caverndykning. Det finns också möjlighet att hyra allt som en rekreationsdykare kan behöva.

Caverndykning och acklimatisering
Jag ska börja mina två veckors vistelse med ett enkelt caverndyk i en så kallad cenote (ett ställe där taket till en grotta rasat in och bildar ett öppet hål i marken). Det finns mängder av vackra cenotes utspridda i djungeln och längs vägarna omkring Tulum och alla har sin egen karaktär. Vi lastar dykprylarna på Jakobs stora Toyota pick-up för att ge oss i väg till dykplatsen Chikin Ha, vilken ligger några mil norr om Tulum. Det är tyst och lugnt när vi kliver ur bilen. Miljön runt cenoten känns som ett litet paradis med djungel och exotiskt fågelkvitter. En stor leguan sitter och solar sig på en sten vid kanten ovanför. Vi går nerför några branta trappor och ut på en träplattform i vattnet. Solstrålar tränger ner genom den täta omgivande vegetationen och lyser upp botten i det kristallklara vattnet, där små stim av tetrafiskar rör sig. Det ser verkligen inbjudande ut och jag kan knappt vänta på att komma i vattnet.
Före varje dyk blir det en genomgång av dykplatsen, både nere vid vattnet och vid en karta som visar hur det ser ut under vattnet.
Vi hoppar i och kollar att utrustningen fungerar som den ska innan vi glider ner i det kristallklara vattnet och följer cavern-linan in. Det är varmt i vattnet och runt omkring oss simmar fiskar som hoppas att vi har något ätbart med oss. Det är en fin cavern, och jag passerar genom en stor tunnel med stora stalaktiter som hänger ner från taket. Efter en stund kommer vi fram till en stor sal med ljusinsläpp längst in. Jakob lägger sig under ljuskäglan som kommer ner genom taket, och jag tar några bilder innan vi vänder dyket. Det är lite tungt att knalla upp för trapporna och bort till...

 

 

Läs hela artikeln i NetMag #43...

SOME images:
ProTecs lokaler med Basecamp en trappa upp. Många av traktens dykcenter använder ProTecs anläggning för fyllning, eftersom den har en så stor kapacitet med pålitlig service.
På ca 30 meters djup i Angelita ligger ett metertjockt lager av vätesulfid, mellan saltvattnet och färskvattnet ovanför. Det har bildats av förmultnade växter och djur som fallit ner.
Chan Hol är en fantastisk grotta med vindlande gångar och vackra dekorationer.