DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Hur får ett vrak “X-factor”?

Mars Makalös, som sjönk 1564 och hittades 2011, bjuder på en spännande historia.
Foto: Ocean Discovery
Text & foto: Jesper Kjøller
Vad är det som gör ett vrak intressant att dyka på? Enligt min mening finns det 10 faktorer som var och ett kan hjälpa till att lyfta ett vrak, från det mer vanliga till det sublima. Alla dessa punkter bidrar till vrakets “X-factor”.

1. Intakt

Vraket får gärna ha en del synliga spår av förlisningen, men det bör helst vara hyfsat intakt. Vissa vrak har sprängts sönder för att inte vara i vägen för fartygstrafik eller fiskeredskap, och de brukar ofta inte vara så spännande. Andra vrak har varit så länge på havsbotten att det kan vara svårt att föreställa sig hur fartyget en gång såg ut.

2. Penetration

Det är självklart en smaksak, om man vill ta sig in i vraket eller inte, men vrak som kan utforskas på insidan kommer alltid att locka de mer äventyrliga och erfarna vrakdykarna. När det gäller penetration finns dessutom olika svårighetsgrader. Från vrak som har sänkts avsiktligt, där det mesta av det som kan utgöra faror har tagits bort före sänkningen, till särskilt utmanande och svåra penetreringar, där det är nödvändigt att använda samma tekniker som vid grottdykning, som exempelvis linor och sidemount-konfiguration. 

3. Kölrätt

Vi föredrar oftast ett vrak som står någorlunda upprätt. Det är lättare att föreställa sig livet ombord och få en bild av hur fartyget fungerade innan det gick ner, om du inte behöver kompensera för onaturliga vinklar eller vända det hela upp och ner. Ett vrak, som inte står upprätt, kan vara tråkigt och svårare att utforska, även om propellrar och roder som pekar uppåt kan vara fina fotomotiv. Många krigsfartyg hamnar med kölen upp när de går till botten, eftersom överbyggnaden är bepansrad och...
 

Läs hela artikeln i NetMag #35...
DYK NetMag #35 – Vrakdykning, hur svårt kan det vara...
SOME images:
Mars Makalös, som sjönk 1564 och hittades 2011, bjuder på en spännande historia. Foto: Ocean Discovery