DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Knud Rasmussen statyn

Thomas Grønfeldt Senger
En av de dykplatser som jag ofta besöker är Knud Rasmussen-statyn norr om Köpenhamn.

Jag har dykt på många ställen i världen. Från tropiska rev på Zanzibar till Islands kalla vatten, men när jag bläddrar igenom min loggbok finns det en plats som dyker upp oftare andra, och det är Knud Rasmussen-statyn. När jag kommit hem från en av mina dykresor utomlands, så är det först efter att jag gjort ett dyk på den här platsen som jag känner att jag också dykmässigt är hemma. Öresunds söta bräckvatten på min tunga, när jag tar regulatorns andrasteg i min mun påminner mig om att jag är hemma igen, på samma sätt som Medelhavets skarpa, salta smak berättar för mig att det är något nytt som väntar.

De flesta dykare i Köpenhamn och dess närområde känner till Knud Rasmussens staty. Vid Strandvejen strax norr om Charlottenlund intill den berömda Bellevue Strand, finns en vacker staty av den danska polarfararen och antropologen Knud Rasmussen som blickar ut över havet. Varför han står och spanar mot Sverige, när han är mest känd för sina resor till Grönland är en bra fråga. Men där står han i alla fall, på en plattform nere vid vattnet, omgärdad av en låg mur. Precis framför statyn finns en öppning i muren med en trappa som leder ner till vattnet. Förutom statyn finns här också en riktigt bra lokal dykplats.

Så varför gillar jag den här platsen? Det faktum att den nästan ligger på min bakgård är en del av förklaringen. Jag har bott i Köpenhamn i mer än 10 år, och mestadels i den norra delen av staden. Det gör att Knud Rasmussen-statyn är en perfekt dykplats för mig. Jag behöver inte åka igenom staden för att komma till Amager Strandpark (något som är väldigt skönt att slippa, speciellt om man vill dyka en lördag morgon eller göra ett kvällsdyk en vardag) och det är inte så långt som till Trykkerdammen vid Helsingør. Jag har gjort många fina dyk på den platsen, och det känns lite som att komma hem när dyker där. Jag gjorde även många av mina Divemaster- och instruktörkursdyk här också.

Nedanför trappan måste man först ta sig över en ganska stenig botten, men som tur är blir det snart tillräckligt djupt så att man inte riskerar att ramla, och det finns en fin sandbotten både norr och söder om trappan om man tar sig lite längre ut. Det är inte speciellt djupt, upp till 5 meter i området där de flesta håller till, men om man tar sig längre ut, och vet i vilken riktning man ska simma, så kan man också hitta...
 

Läs hela artikeln i NetMag #24...





SOME images: