DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Vrakdykning - Hur svårt kan det vara?

Om du planerar att simma längre in i ett vrak, där det inte finns något naturligt ljus, så ska du alltid lägga en lina, för att på ett säkert sätt kunna ta dig ut igen.
Vrak: Zenobia, Cypern
Text & foto: Jesper Kjøller
Ja, hur svårt kan det egentligen vara att dyka på vrak? Man skulle kunna tro att det är ganska enkelt, men saken är den att vraket i sig kan lura på en del faror. Även djupet, och det faktum att vrakdykning i regel sker från båt, kan göra det hela mer komplicerat. Inte desto mindre är vrakdykning utan jämförelse den mest populära dykaktiviteten här hemma.

Känslan av att sjunka ned mot vraket längs nedstigningslinan ger nästan alltid det där pirret i magen, oavsett om du har varit på vraket många gånger tidigare eller om det är ditt första dyk på det. Var på vraket kommer vi ner? Hur är sikten? Är vraket intakt? Det är lika spännande varje gång. Dessutom bildar vraket ett konstgjort rev som snabbt blir ett hem för fiskar och växter. Så även om du inte är ett dugg intresserad av den historiska aspekten, och bara tycker att vraket är en massa tråkig metall, kan det fortfarande vara mer belönande att dyka på vraket istället för bredvid det. Så snart du kan se konturerna av vraket från ovan, så försök att ta reda på var du befinner dig. Om du redan vet det och har sett en bild eller en ritning, så kan du försöka föreställa dig vrakets layout. Det är roligare när du vet var du är, och det kan även hjälpa dig med navigeringen.
När du kommit ner är det viktigt att kontrollera att båten du dyker från är ordentligt fastgjord, särskilt om du och din buddy är det första dykparet. Se dig omkring och hitta en fast punkt, där båten kan göras fast utan att skada vraket. Du bör också överväga om sikten och vrakets skick gör det nödvändigt att använda en linrulle, som kan vara till hjälp när du ska ta dig tillbaka igen före uppstigning. Tänk på att sikten kan förändras, så om du är tveksam kan det vara värt att använda linrullen. Den är ju trots allt till för att användas, och det är alltid bra att öva. Om du inte använder en linrulle som navigationshjälp, så bör du se dig omkring och kontrollera var på vraket du befinner dig. Hitta några typiska objekt som är lätta att känna igen vid linan, och notera djupet och andra faktorer.

Faror
När du simmar runt på vraket finns det ett antal saker som du bör vara uppmärksam på, eftersom de kan utgöra faror eller orsaka problem. Spetsiga föremål, krossat glas och rostiga järnplåtar kan skada din utrustning. Håll koll på var du placerar dina händer och knän, och håll avstånd från själva vraket. Fiskare känner till att skeppsvrak drar till sig fisk. Därför finns det ofta både fiskelinor och garn eller trål som ligger draperade över vrak. De kan utgöra en fara, med risk för att fastna. Särskilt trål med flytande bojar kan vara lömska, eftersom de kan hänga i fritt vatten och ibland vara svåra att se. Ha alltid en kniv med dig, som du kan nå och frigöra med en hand. Den måste vara vass och ha ett normalt blad och ett sågtandat, så att du själv kan skära eller såga dig loss om olyckan skulle vara framme. En sax är ett bra alternativ till en kniv. Har du bådadera med dig så är det ännu bättre.

Vrak som har legat på botten länge kan vara instabila. Tak kan rasa ner, dörrar och luckor kan falla av gångjärnen och stålplattor kan tippa. Därför är det viktigt att bedöma vrakets stabilitet. Är det säkert att dyka på eller eller verkar det bara stå upp, eftersom det inte riktigt vet åt vilken håll det ska rasa?
Titta uppåt med jämna mellanrum när du simmar längs vraket. Om du inte har riktig koll, så kan du av misstag simma in i vraket. Detta gäller särskilt om sikten är dålig. Använd din lampa för att lysa uppåt emellanåt, och se till att du hela tiden kan gå direkt upp till ytan.

Insidan
Vrakpenetrering är inte något man kan ta lätt på. Genom åren har många dykare mist livet i samband med att de gått in i vrak. Felmarginalerna blir väldigt små, när man...
 

Läs hela artikeln i NetMag #35...
DYK NetMag #35 – Vrakdykning, hur svårt kan det vara...




SOME images:
Om du planerar att simma längre in i ett vrak, där det inte finns något naturligt ljus, så ska du alltid lägga en lina, för att på ett säkert sätt kunna ta dig ut igen. Vrak: Zenobia, Cypern