Kullenträffen – All inclusive-dykning i Skåne
Kullenträffen
All inclusive-dykning i Skåne
Sedan 2013 har Helsingborgs Sportdykarklubb Delfinen årligen arrangerat något som fått namnet Kullenträffen. Vi träffas så många dykare vi kan på Kullaberg i Nordvästra Skåne några dagar för att dyka så mycket som möjligt.
► Vi bor på en pittoresk gammal gård omgiven av den härliga naturen på Kullaberg där vi umgås, lagar mat, äter och sover. Från gården tar det fem minuter med bil till Mölle hamn från vilken båtutfärderna utgår. Man kan säga att det är “all inclusive” eftersom allt avseende kost, logi, luftfyllning och dykning ingår. Hela idén med Kullenträffen är att dykare som inte normalt träffas om man bara dyker med sin moderklubb ska träffas och bilda utökade nätverk och därmed fler dykmöjligheter i längden. Inbjudan är öppen för alla.
Olika skepnad
De träffar som genomförts genom åren har varierat lite i skepnad, beroende på vilka förutsättningar som funnits. Ibland har det varit väldigt många deltagare, rekordet är 45, och då har vi lånat in båtar från samarbetande klubbar såsom Ängelholms Sportdykarklubb, Malmö Sportdykarklubb, Aqualund och Ystad Dyksällskap Nautilus för att klara av utfärdslogistiken. Utöver det har vi hyrt och lånat in husvagnar och tält för att få tillräckligt med sovplatser. Några år har det varit färre deltagare och då använder vi bara Delfinens egen båt som rymmer 12 dykare med gott om plats. Ibland har vi kört skytteltrafik med två omgångar dykare, ibland kör vi enkla turer. Under två år kämpade vi med en pandemi och då kunde vi inte bo tillsammans utan lät deltagarna bo själv på camping eller liknande och dessa år träffades vi bara på båten för att dyka. Oavsett förutsättningar vill vi gärna hålla liv i det som blivit en tradition eftersom vi tror att det är värt så mycket att dykare lär känna varandra över klubbgränserna.
Förberedelser
Detta år hade vi bestämt oss för att prova att genomföra träffen från torsdag kväll till söndag eftermiddag istället för som tidigare år där vi ses fredag kväll till söndag eftermiddag. Detta nya upplägg innebär möjlighet till tre dagars dykning med förmiddags-, eftermiddags- och kvällsdyk varje dag bortsett från söndagen då vi enligt plan avrundade på eftermiddagen.
Bakrundsaktiviteterna med att planera upp bemanning, logistik, packning, inköp av mat, provkörning av den gamla Åsbrink-kompressorn från 1972, och liknande drog igång långt innan starten på träffen.
Torsdagen inleddes med att några klubbmedlemmar träffades i klubblokalen för att packa allt material. Ett helt smockfullt släp och några fullpackade bilar kördes sedan till Kullaberg för att börja rigga allt som behövdes. Det var en rekordvarm dag och svetten lackade. Efterhand som deltagarna anlände så tillkom fler hjälpande händer och strax innan kvällen var allt riggande klart. Det har blivit tradition att använda ett stort tält där vi äter och umgås. Är det varmt är det skönt att sitta ute. Är det kallt och ruggigt tänder vi massor med ljus för att få upp såväl värmen som mysfaktorn.
Under kvällen passade deltagarna på att träffa varandra och nycertade dykare utan tusentals dykmojänger fick låna lampor, ytmarkeringsbojar och så vidare för att testa under...