DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Biologi  Biologi
Dykning med vithajar vid Guadalupe
Detta är grundarna av reseföretaget BeAShark. Nikki Sevy och Euan Rannachan. I mitten står jag.

Dykning med vithajar

– vid Guadalupe

Text och Foto: Lars Duvander

Klockan är sju på morgonen. Jag har precis avslutat en lättare frukost och bytt om till min våtdräkt. Sakta klättrar jag ner för stegen i ytburen. Jag omsveps av det 18-gradiga vattnet och ställer mig på botten av buren, justerar det tunga viktbältet. Jag startar min kamera och börjar spana ut i det kristallklara vattnet, och det är minst 30 meter sikt. Det dröjer inte länge förrän den första vithajen kommer simmande från ingenstans.

►  Först simmar den lite på avstånd, men efter en stund kommer den allt närmare buren. När den sakta glider förbi buren, på ett par decimeters avstånd, möts våra ögon. Det är helt klart att hajen iakttar mig, och hajen är säkert medveten om att jag iakttar den minst lika mycket tillbaka, om inte mer.

Livslångt intresse
I hela mitt liv har jag varit intresserad och fascinerad av vithajar. När jag var liten grabb följde jag med mina föräldrar till badhuset. Där försvann jag in i fantasins värld och jag blev världens modigaste dykare som simmade med vithajar...i poolen.

Hajar som art har existerat på jorden i 420 miljoner år. Det innebär att arten fanns ungefär 200 miljoner år före dinosaurierna och överlevde asteroiden som utrotade dinosaurierna. Evolutionen har ändrat hajarna som art ganska lite. De var väldigt bra utvecklade redan från början.
2014 såg jag ett avsnitt av Shark Week på Discovery, och det var filmat vid Guadalupe. Där och då bestämde jag mig för att åka dit. Jag bokade min första resa och åkte dit 2015. Därefter återvände jag 2017 och nu senast 2021.

Isla Guadalupe
Guadalupe Island, eller Isla Guadalupe, är en 250 km² stor vulkanö som ligger 241 kilometer utanför västkusten av Baja California-halvön i Mexico, cirka 400 kilometer sydväst om staden Ensenada i delstaten Baja California, i Stilla Havet.

Vid ön finns det stora kolonier av pälssälar och nordlig sjöelefant. Detta vet vithajarna om, och de migrerar dit under augusti månad, och man kan se dem där fram till slutet av november. Man har identifierat runt 400 olika individer av vithajar. Dock ser man inte alla individer där varje år. Några är där mer ofta än andra.

Senast reste jag dit med det nystartade dykreseföretaget BeAShark, som ägs och drivs av Euan Rannachan och Nikki Sevy. Båda har dykt vid Guadalupe regelbundet sedan början av 2000-talet.

Att ta sig dit är en lång och ganska jobbig resa, men i slutändan är det värt det. Man får räkna med drygt 20 timmar från dörr till dörr. Det vanliga är att man bokar in sig på ett speciellt hotell i San Diego. Där bekantar man sig med reseledarna och de övriga dykarna kvällen före avfärd genom en gemensam middag.

Proceduren
Den första dagen blir man, efter frukost och utcheckning, upphämtad med buss för vidare transport till fiskebyn Ensenada, som ligger i nordvästra Mexiko. Bussresan tar cirka två timmar. I Ensenada går man ombord på båten Solmar V.

Båtresan ut till ön tar ungefär 18-20 timmar, lite beroende på vädret. Det brukar bli en ganska skumpig resa så sjösjukepiller är ett måste. På båten är det all inclusive, och maten ombord är helt fantastisk och servicen är världsklass.

Det brukar finnas många otroligt duktiga undervattensfotografer med på resan. Samtliga som jag har träffat, delar med glädje med sig av tips och trix för att få bra fotografier. Euan Rannachan är professionell fotograf...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #78:





SOME images:
Dykning med vithajar vid Guadalupe, Dykning med vithajar vid Guadalupe
Detta är grundarna av reseföretaget BeAShark. Nikki Sevy och Euan Rannachan. I mitten står jag.
, Dykning med vithajar vid Guadalupe
Visste ni att vithajar kan få “The Bends”?
, Dykning med vithajar vid Guadalupe
Den här bilden gick jag till final med i en fototävling i Mexiko. Hamnade utanför pallen dock.

Läs även