Google Street View för Stora Barriärrevet
Ansvarig för projektet, professor Ove Hoegh-Guldberg från Global Change Institute vid The University of Queensland, säger att vetenskaplig data som samlas in kommer att öka kunskapen om hur klimatförändringar och andra miljöförändringar påverkar ekosystem som Stora Barriärrevet. Den visuella delen av projektet kommer att hjälpa till att överbrygga klyftan mellan vetenskapen och allmänheten.
Catlin Seaview Survey-kameran är utevecklad speciellt för expeditionen. Den kommer att ta tusentals 360-graders panoramabilder under vatten. Eftersom Google samarbetar med Catlin Seaview Survey innebär det att omkring 50 000 panoramabilder från undersökningen kommer att bli tillgängliga på Google Earth och Google Maps. Man kommer alltså att kunna välja en plats, dyka under vattnet och göra ett virtuellt dyk på alla de platser som besökts av expeditionen.
Catlin Seaview Survey kommer att täcka grunda och djupa rev samt mega-fauna, som sköldpaddor och hajar. På grundare vatten används den speciellt utvecklade kameran medan man på djup mellan 30 – 100 meter använder sig av ROV.
Projektet drar igång i september 2012. För mer information, läs här. Projektet har även en egen YouTube-kanal.