Gubbaskeppets efterspel
Johan Rönnby, docent i marinarkeologi, Södertörns högskola berättar att vraket ligger på 125 meters djup, på internationellt vatten, öster om Gotska sandön. Det finns inget så här välbevarat vrak någon annan stans i världen. Vraket är ett historiskt skeppsarkeologiskt fynd. Förutom enstaka små detaljer är skeppet intakt och står rätt upp på havsbotten, vilket är ett vetenskapligt värde i sig.
Liksom Vasa är detta vrak ett holländskt skeppsbygge. Men inte ett krigsfartyg utan ett handelsfartyg.Holland var en världsledande sjöfarar- och handelsnation under 1600-talet. Deras skeppsbygge var avgörande för världsekonomin. De serietillverkade skepp under denna tid. Även konstutsmyckningen serietillverkades. Ett skepp av denna typ tog endast några månader att tillverka.
Skeppstypen är inte riktigt klar. De så kallade ”flöjterna” var i regel lite större än det funna vraket. Till storleken skulle man snarare kunna härleda det till skeppstypen ”liten buss” eller en så kallad ” boeier”. Men de typerna av skepp var inte lika ornamenterade som det nyfunna vraket. Ornamentiken säger snarare att det är en ”liten flöjt”.
Den överdådiga ornamenterade dekoren är tydliga tecken på att vraket är från mitten av 1600-talet. Då rådde senrenässans och barock och man blandade stilar som romerska knektar och mer orientaliska figurer. Även detta vrak har träskulpturer med överdrivna, nästan groteska drag, vilket var typiskt för denna tid. Holland var reformert protestantiskt under 1600-talet och det är inte omöjligt att träskulpturerna man ser på det nyfunna vraket representerar hjältar ur det gamla testamentet.
I morgon är sänds del 2 av Vrakietarna på SVT kl 20.30.