Ny rapport om slakten av mantor
Mantor, eller ”djävulsrockor” som de kallades när jag var liten, består egentligen av två släkten inom familjen Mobulidae. Släktet Manta utgörs av två arter medan Mobula utgörs av nio arter. För enkelhetens skull kallas de rätt och slätt för mantor här.
Mantor är så populära bland dykare och snorklare att ett enda djur under sin livstid kan vara värt mer än 1 miljon dollar för lokal ekoturism. Detta enligt en ny rapport från Manta Ray of Hope Project. Trots sin popularitet och sitt värde för turismen ger rapporten chockerande bevis för att dessa graciösa och vänliga giganter snabbt försvinner på grund av ett extremt fisketryck som till stor del är okänt för allmänheten och för naturvårdare.
Precis som med hajar så är mantorna extremt känsliga för riktat fiske eftersom deras reproduktion är så långsam. Det kan ta tio år eller mer innan de blir könsmogna och vanligtvis producerar de bara en unge vartannat till vart tredje år. Som jämförelse kan nämnas att vithajen, som allmänt anses vara en av världens mest utsatta arter, producerar lika många ungar i en kull som en manta gör under hela sin livstid.
Rapporten ”Manta Ray of Hope: The Global Threat to Manta and Mobula Rays” beskriver vad som är känt om mantornas märkliga biologi och ekologi, förklarar de extrema hot de möter, beskriver fisket och handeln samt föreslår några alternativa användningsområden, så att samhället kan dra nytta av dem på ett hållbart sätt.
Marknadsvärdet för handeln med mantornas gälar beräknas till 11 miljoner dollar årligen. Det är en bråkdel av värdet på dykturismen tillsammans med rockorna, som uppskattas till över 100 miljoner dollar per år globalt. Mantornas gälar torkas och kokas för att bli till en hälsodryck som påstås kunna behandla ett brett spektrum av sjukdomar. Men enligt rapporten har forskarna inte kunnat hitta gäldrycken i den officiella traditionella kinesiska medicinboken. Det har dock inte hindrat dess användning som pseudo-läkemedel, drivet av direkt marknadsföring till konsumenter från importörer i Guangzhou, Kina - det primära området för denna handel.
För mer information om projektet Manta Ray of Hope, som är ett samarbete mellan de två naturskyddsorganisationerna Shark Savers och WildAid, gå hit. Här kan du även se en film.
Text: Charlott Stenberg