Sveriges sista korallrev riskerar att dö ut
För att bevara Säckenrevet i Kosterfjorden planerar nu forskare vid Göteborgs universitet att flytta koraller från friska rev i Norge till Sverige.
Sveriges enda revbyggande korall, ögonkorallen, kräver marin miljö med stabil hög salthalt och låg vattentemperatur året om och detta finns i Sverige endast i norra delen utav Bohuslän, där djupvatten från Atlanten leds in genom den Norska rännan. På 1920-talet fanns tre korallrev men idag återstår alltså endast Säckenrevet. Trålning och ökad sedimentering från övergödning är några orsaker till att revet nu sakta håller på att förfalla.
Säckenrevet breder ut sig på ett område som är 5000 kvadratmeter men idag finns det bara levande koraller på ett område omkring 300-500 kvadratmeter stort. För att kunna återhämta sig på naturlig väg krävs införsel av larver från omgivande rev, men genom att studera generna på korallerna i området har forskarna kommit fram till att Säckenrevet är avskilt från de andra reven i nordöstra Skagerrak, varför ingen naturlig återhämtning kan ske.
Ytterligare resultat från studien, som nyligen publicerades i forskningstidskriften Coral Reefs, visar att individer av ögonkorall kan bli flera tusen år gamla. Äldsta individen i närmsta norska korallrev uppskattades till cirka 6200 år, men troligt är att många individer är äldre.
- Det är med andra ord inte bara reven i sig som kan bli väldigt gamla utan det är faktiskt samma individer som lever där idag som etablerade sig där strax efter att inlandsisen försvann från området. Dessa korallindivider har alltså levt där nere i mörkret sedan långt innan faraonerna byggde sina pyramider, säger Mikael Dahl på Göteborgs universitets hemsida.
Med anledning av forskarnas resultat avser de nu att starta ett restaureringsprojekt, där friska koraller från näraliggande rev i Norge hämtas och sätts ut på Säckenrevet efter att ha karakteriserats genetiskt.