Undervattensfilm på SVT
Filmerna, "Hajar i Mörker och Kyla" och ”Koraller i Mörker och Kyla” är båda samproduktioner mellan Crystal Water Film Production AB och Sveriges Television, med stöd från Nordvisionsfonden. Preliminär sändningstid på SVT är den 3 januari och den 5 januari 2012 i SVT2 klockan 19.00. Bakom filmerna står naturfilmaren Armin Mück och hans döttrar Birgitta och Nanna. Så här skriver de själv om arbetet:
Under inspelning av produktionerna har vi tillbringat många månader på en 45-fots segelbåt, som är vår bas och dykplattform under våra expeditioner. Segelbåten är utrustad med allt vi behöver i film- och dykväg, vilket gör oss flexibla och oberoende och vi kan därmed tillbringa långa perioder ute i fält, långt från närmaste civilisation. Mer information finns även på vår hemsida: www.crystalwaterfilm.com
Hajar i Mörker och Kyla
Hajar förknippas oftast med varma tropiska hav, med vad döljer sig egentligen på dom mörka djupen i våra kalla nordiska vatten? Följ med naturfilmaren Armin Mück och hans döttrar Birgitta och Nanna på en spännande segel- och dykexpedition och upplev nära möten med hajar i våra kalla nordligare vatten. Hur stora hajar lever egentligen här i våra mörka och kalla hav? Och hur ska man lyckas för att finna dessa djuplevande varelser?
Pigghajen har länge ansetts vara den vanligaste hajarten i Skandinavien och simmade här tidigare i stora stim, men på bara 30 år har fiskeflottan lyckats decimera beståndet med hela 98 procent! Då ställs också frågan om det över huvudtaget fortsatt finns möjlighet att få uppleva pigghajar i sin rätta miljö? I filmen ”Hajar i mörker och kyla” går vi ner på djupet för att leta efter våra nordiska hajarter. Här i mörkret lever både djupvattenshajar och ishajar, även världens näst största haj befinner sig sporadiskt längs vår kuster. Vi får uppleva många närgångna hajmöten, men frågan ställs åter om det är för sent att förverkliga drömmen om att få dyka i ett stim med pigghajar?
Koraller i Mörker och Kyla
Koraller är kända för att trivas i varma tropiska vatten, men det är inte många som vet att det även vid Skandinaviska kust finns flertalet koraller i många färger och fantasifulla former. Här på våra mörka och kalla djup finner vi också världens grundaste kända kallvattenskorallrev. Ett rev som erbjuder hem och skydd för flera tusen marina arter. Flertalet av våra skandinaviska koraller lever på stora djup, dit dagsljuset aldrig når. Hur ska man då bära sig åt för att finna och filma dem? Hur djupt måste man dyka och vilka svårigheter och faror väntar där nere på djupet? Naturfilmaren Armin Mück och hans döttrar Birgitta och Nanna ger sig ut på en dykexpedition för att med egna ögon uppleva den sagolika korallvärlden som döljer sig under ytan.