DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
Dykinstruktör – det perfekta yrket, eller?
Ett sätt att få ekonomin att gå ihop är att jobba hemma under sommarhalvåret och utomlands när höstmörkret kommer.
Dykinstruktör – det perfekta yrket, eller?
Svenska instruktörer har ett gott renomé bland utländska center vilket gör det lättare att hitta jobb.
Dykinstruktör – det perfekta yrket, eller?
Artikelförfattaren håller en genomgång innan dyket.
Dykinstruktör – det perfekta yrket, eller?
Sällan blir det 40 timmar i veckan som dykinstruktör. Arbetstiderna är ofta oregelbundna då det förekommer kvällkurser och nattdyk.

Dykinstruktör

– det perfekta yrket, eller?

Text: Håkan Jörgensen Bild: Jonas Persson, Håkan Jörgensen & Eva-Lena Jörgensen

Personligen tycker jag att detta är det ultimata jobbet. Men allt är relativt och naturligtvis beroende på vem man frågar och vilka behov som måste uppfyllas. Frihet, utvecklingsmöjligheter, chans att tjäna pengar, bra arbetskamrater eller vad?
Jag tror de flesta håller med om att en väl avväg mix av dessa kriterier är det bästa. Under åtta år jobbade jag som PADI-instruktör med världen som arbetsplats. Ofta arbetade jag utomlands under vår svenska vinter och tog ströjobb eller jobbade med dykning i Sverige under sommaren. Här sammanfattar jag mina erfarenheter, tankar och funderingar krig ett yrke som kanske är perfekt för dig.

Utrustningen har inte hunnit torka (trots trettiofem grader i skuggan) efter morgonens bassängdyk med Open Water-eleverna. Från dykskolans veranda, där jag håller på att packa min dykbag för eftermiddagens Advanced-dyk, konstaterar jag att det är lika vindstilla nu som på morgonen, flaggorna vid entrén till hotellet tvärs över gatan hänger slaka. Jag sätter mig i en stol på verandan och lapar lite sol medan jag väntar på mina Advanced- elever. I munnen har jag en utsökt eftersmak av oliver och vitlök från lunchen på grannkaféet. På gatan strosar glada turister på väg till stranden.
Strax dyker de upp, totalt sju stycken, en lagom stor grupp av Advanced-elever. Idag är det dags för deras tredje dyk, naturalist dyket, vi skall åka med jeeparna en liten bit utanför staden till ett ställe som kryllar av muränor och bläckfisk. Alla är på glatt humör, som semesterfirare är mest och vi pratar om att ses på puben på kvällen. En vanlig dag på jobbet helt enkelt!

Att arbeta utomlands
Att kunna resa och förlänga vistelserna på platser som Australien, Västindien och Sydafrika genom att hjälpa till/arbeta på dykskolor var ett stort privilegium. Att kunna tjäna sitt uppehälle på en så fantastisk hobby som dykning och varje dag blicka ut över vykortsvackra platser, det var fantastiskt!
Att få bo i ett annat land och lära känna andra kulturer med allt vad det innebär av mat, dryck, sedvänjor och levnadsvanor, är även det svårslaget.
Att arbeta som dykinstruktör utomlands ger ett kontaktnät av vänner över hela världen eftersom arbetskamraterna ofta också är på resande fot. Många gånger finns det representanter från ett flertal länder på samma dykskola.
Arbetet som dykinstruktör är relativt fritt. Visst skall utbildningsstadgar följas men som instruktör är det ändå du som bestämmer detaljerna och du styr över tidsplanen för kursen. Även om du som instruktör repeterar samma övningar och samma typ av dyk när man kör kurs efter kurs, blir arbetet aldrig långtråkigt eller monotont eftersom du arbetar med människor.
Människorna (eleverna) har olika förmågor och bakgrunder och kräver olika typer av uppmärksamhet. Detta ställer hela tiden krav på instruktörens pedagogiska och kreativa förmåga. Att kunna leda en grupp elever med olika förutsättningar till att nå ett gemensamt mål – certifiering – kan vara allt annat än lätt. Men det är just det som är tjusningen, ingen dag är den andra lik.
Tillsammans med friheten kommer kraven från utbildningsorganisationen. Men även ett visst mått av krav på ansvar följer med arbetet som dykinstruktör. Som instruktör har du faktiskt ett stort ansvar för liv och lem, något som naturligtvis ställer krav på dig som person. En förmåga att bemästra oväntade situationer, att ha simultankapacitet under stress, att förstå och känna av elevernas sinnestämningar, att behålla lugnet men ändå kunna agera handlingskraftigt, med andra ord; ha en bra socialpsykologisk...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser