DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Portfolio  Portfolio
Motiv Clownfisk Plats Gamat Bay, Nusa Penida, Indonesien Utrustning Olympus E330, 35 mm Macro, två Ikelite DS125 Exponering 1/80 sekund, bländare 9, ISO 100 Kommentar Spännande dyk med nedåtgående ström. Lyckades ändå fånga de här två vackra clownfiskarna. De är både små och livliga. Det krävs alltså både tålamod och lite tur att få bra bilder av dem. Alltid lika populärt motiv.
Motiv Mantor och dykare Plats Manta Point, Nusa Penida i Indonesien Utrustning Olympus E330, 8 mm Fisheye, två Ikelite DS125 Exponering 1/160 sekund, bländare 3,5, ISO 100 Kommentar Mantan är min absoluta favorit. På den här stället har jag haft många finns upplevelser. Jag tycker att bilden med min guide Wayan och de två mantorna ger en god uppfattning om djurens imponerande storlek.
Motiv Napoleonfisk och dykare Plats Brothers Islands i Egypten Utrustning Olympus E330, 14-54 mm, två Ikelite DS125 Exponering 1/60 sekund, bländare 8, ISO 100 Kommentar Den här vänskapliga napoleonfisken poserade tillsammans med min fru. Jag tror den tyckte att dykarna var ett spännande inslag i dess vadrag. Jag har varit på Brothers Islands två gånger. Bägge gångerna kom fisken för att hälsa på oss.
Motiv Rhinopias-skorpionfisk Plats Rhino Rock, Rinca Island, Indonesien Utrustning Olympus E330, 50 mm Macro, en Ikelite DS125 Exponering 1/100 sekund, bländare 9, ISO 100 Kommentar Ännu en av de spännande varelserna i Komodos nationalpark. Den här fisken står högt på många undervattensfotografers önskelista. Man får också säga att det är en fisk med karaktär.
Motiv Soppsköldpadda Plats El Puertito, Teneriffa Utrustning Olympus E330, 14-54 mm Zoom, en Ikelite DS125 Exponering 1/80 sekund, bländare 10, ISO 100 Kommentar Jag har länge haft som mål att fotografera en sköldpadda på väg ner efter en inandning. På det här stället var sköldpaddorna mycket samarbetsvilliga. Jag tycker att uppdraget lyckades med den här bilden av det vackra och eleganta djuret.
Motiv Tigermuräna Plats Palm Mar Cave, Teneriffa Utrustning Olympus E330, 14-54 mm Zoom, en Ikelite DS125 Exponering 1/80 sekund, bländare 7,1, ISO 100 Kommentar Inför en resa till Teneriffa fick jag reda på att den här sortens muräna finns där. Den måste jag hitta! Sällan har jag sett ett så imponerande tandgarnityr. På den här bilden valde jag att gå riktigt nära. Lyckligtvis var muränan inte argsint.
Motiv Tångulk Plats Sangeang Lighthouse, Indonesien Utrustning Olympus E330, 50 mm Macro, en Ikelite DS125 Exponering 1/100 sekund, bländare 10, ISO 100 Kommentar På dyksafari till Komodo hittar man många spännande varelser. Den här tångulken var en av dem. Jag gillar verkligen fiskens karaktärsfyllda ansiktsuttryck. Kul att tänka på att tångulkar gör ett av undervattensvärldens snabbaste angrepp.
Christian Nielsen

Christian Nielsen

– från bankman till divemaster

Av Christian Nielsen
Alltsedan han var barn har Christian Nielsen intresserat sig för livet under ytan. År 2002 åkte han på semesterresa till Thailand. Det blev den slutliga knuffen för att ta dykcertifikat och köpa den första fotoutrustningen – en Epoque filmkamera. Efter den blygsamma starten har han uppgraderat både dykfärdigheter och kameraprylar.

År 2006 gick Christian en kurs i undervattensfoto på Bali hos Jeff Mullins. Kursen öppnade på allvar hans ögon för hur stiliga motiv det är möjligt att fånga under havets yta.
Hans lilla Olympus kompaktkamera blev utbytt mot en Olympus E330 spegelreflexkamera i Ikelite undervattenshölje med yttre blixt. Sedan dess har mycket av hans besparingar gått till att komplettera med fler objektiv, objektivrör, frontglas och en extra blixt.
Christian fick en bild utkorad till Månadens Foto på den tyska dyksajten www.taucher.net. Dessutom har det blivit två tredjeplatser i BSAC:s månatliga fototävling. Slutligen blev det guldmedalj och hedersomnämnande på dyksajten www.underwaterphotography.com i 2009 års tävling.
Idag är Christian 42 år. Efter många år i den finansiella sektorn har han valt att säga upp sig för att fullfölja sitt intresse för dykning. Det börjar med utbildning till divemaster på Bali. Sedan får framtiden utvisa vart det bär.
Sina cerifikat har Christian hittills tagit i danska dykvatten. I övrigt har all dykning varit förlagd till sydliga breddgrader. En av favoriterna är den lilla ön Lembongan på en timmes sjöresa från Bali. Den är mycket ursprunglig. Dykningen kring ön och kring grannöarna Nusa Ceningan och Nusa Penida är i världsklass bra dagar. Vid rätt årstid finns det goda möjligheter att få se klumpfisk. Mantor finns där året runt.
Indonesien står alltså högt på hans lista över favoriter. Thailand, Maldiverna, Moçambique, Egypten och Teneriffa har också skänkt upplevelser i absolut toppklass. De flesta dykställen har något intressant att bjuda på. Man ska bara se efter ordentligt.
Christian intresserar sig för både närbild och vidvinkel. När han fotograferar större djur vill han helst ha en dykare med i bilden. Det ger icke-dykare en känsla för storleksförhållandet. På den punkten ställs tålamodet hos Christians fru ofta på prov. Framtidsplanen är att testa drömmen om att göra dykningen till ett yrke. Idag står en önskan om ett eget dykcenter eller en egen safaribåt högt på Christians lista.

Se mera på www.diveexperiences.dk

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser