DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Historien om DYK

Hur det började
Det ursprungliga DYK föddes som en tidning 1995. Det första året var tidningen i danska händer, men förlaget blev snart sammanslaget med svenska DYK! (som varit igång sedan 1985) och Jesper Kjøller kom in som redaktör 1999. Den tyska förlaget Jahr Verlag, som fortfarande publicerar Tauchen i Tyskland, köpte namnet 1998 och drev DYK i Danmark och Sverige fram till 2001, då British Diver Group tog över. Diver Group publicerar också Diver i Storbritannien.

Åren av tyska och senare engelska ägare innebar tillgång till massor av artikelmaterial och vissa stordriftsfördelar, vilket var en förutsättning för att få en relativt liten och smal tidning, publicerad på danska och svenska att överleva.

Nya åtgärder
Under 2010 gjorde stigande kostnader för distribution, minskat mediestöd och en allmän trend där både annonsörer och läsare började flytta bort från tryckt media att det blev allt svårare att få ekonomin att gå ihop. Britterna drog sig ur och en dansk ägare försökte driva tidningen vidare, bland annat genom att utvidga förlaget och lansera den mycket ambitiösa engelsk och tyskspråkiga internationella tidskriften Dive The World. Detta initiativ mottogs väl i den internationella dykvärlden. Dock misslyckades man med en heltäckande finansiering av tidningen, och under våren 2013 insåg utgivaren av DYK och Dive The World att slaget var förlorat, trots månader av intensiva försök att hitta en lösning så att prenumeranter som redan betalat inte skulle lämnas i sticket.

Förutom en stor personlig förlust för den dåvarande danska ägaren, var det naturligtvis också en stor sorg att säga farväl till tidningarna.

Sanningen är dock att DYK i både Danmark och Sverige under många år, enbart överlevde genom konstgjord andning utifrån i form av betydande finansiellt stöd från utländska ägare. Sedan 1998 har först den tyska förläggaren, och sedan den engelska pumpat in tvåsiffriga miljonbelopp DYK. Det är något vi ska vara tacksamma för eftersom det möjliggjort att Danmark och Sverige haft dykmagasin, med en kvalitet och utgivningsvolym som inte enbart burits av rena abonnemang och annonsintäkter, utan även av "rika farbröder" i Hamburg och London.

I dvala
Från 2013 då det danska förlaget bakom DYK till slut blev tvungna att stänga ner verksamheten, lämnades en lucka i marknaden. DYK fortsatte dock att leva vidare i form av de två webbplatserna DYK.dk (Danmark) och DYK.net (Sverige) som har varit i drift fram till idag på frivillig basis.

Under 2016 övertogs varumärket DYK av nya ägare som beslutat att investera tid och kraft på att återuppliva DYK för att åter bli skandinaviska dykares naturliga samlingspunkt och inspirationskälla.

DYK anno 2017 erbjuder

 • En webbplats med över 2 000 artiklar om dykning illustrerade av 10 000 bilder.
 • Guide över dykcenter och andra för branschen relevanta aktörer i Norden - detta utökas och förbättras under 2017
 • Omfattande lexikon över termer relaterade till dykning - lanseras i början av 2017
 • Nytt onlinemagasin - våren 2017 med 20+ nummer per år
 • Nyhetsbrev
 • Små och stora hemligheter!


Framtiden
DYK ska vara Skandinaviens främsta dykmedia och har som mål att:

 • Upplysa - Vi ser det som en viktig uppgift att vara en källa till opartisk information om alla aspekter av dykning, både för dykare och icke-dykare.
   
 • Främja dykning - Dykning är en underbar aktivitet och vi vill gärna få fler personer att börja dyka.
   
 • Få dykare att fortsätta utvecklas och uppmuntra till vidareutbildning - Detta kommer att ske genom artiklar, riktade teman på hemsidan och i onlinemagasinet, samarbete med - och upplysning om - dykklubbar, dykcenter och utbildningsorganisationer.

Detta kräver självklart mycket arbete, så vi behöver därför ditt stöd!

Vad kan du göra?

 • Prenumerera på DYK NetMag!
 • Besök DYK.net ofta - här finns nyheter som uppdateras löpande och mer frekvent framöver
 • Gilla oss på Facebook och dela inlägg från DYK.net
 • Bjud in dina vänner och bekanta att göra detsamma
 • Använd DYK:s Facebooksida som ett forum och diskussionsplattform
 • Besök annonsörer som stöder DYK.net via annonsering hos oss
 • Utforska vår sida genom att läsa artiklar och surfa runt
 • Prenumerera på vårt nyhetsbrev
 • Skapa en profil (login) hos oss, så får du full tillgång till artiklar i artikelarkivet
 • Om du har önskemål, förslag, kommentarer, beröm eller kritik så skicka gärna ett e-postmeddelande till redaktion@dyk.net.

Med andra ord, använd DYK.net!

Teamet bakom nya DYK

 

 

Vi har dessutom förmånen att ha Jesper Kjøller med oss som "Redaktör emeritus", med en roll som rådgivare och länk till det tidigare DYK.

Allmänt: admin@dyk.net
Annonsering: ads@dyk.net

Se även: