DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

DYK Tidningen

2023

 

DYK #75 – Maj

Officiel publicering: vecka 18. Sidor: 104. Videoklipp: 2.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer bland annat:

Saltstraumen – mer än bara stark ström
En kort bilresa sydost från Bodö i Norge ligger värl- dens starkaste tidvattenström, Saltstraumen. Det är en fascinerande plats som kräver att du har god kon- troll på både din avvägning och torrdräkt. Kathrin Tengsand har besökt dykcentret Nord&Ne och berät- tar om de fantastiska dykmöjligheterna i området.

En orörd plats – Utforskning av Kermadec Islands
Följ med Annika Andresen till ett av världens bäst bevarade marina ekosystem. Här finns
ett pärlband av små öar som ligger intill Ton- gagraven i södra Stilla havet. Ett drömresmål för många dykare, men om olyckan skulle vara framme så är hjälpen lågt borta. Därför betrak- tas Kermadecöarna som ett expeditionsområde som få har möjlighet att besöka.

Vrakdykning i Vänern
”Jag hade tagit mig in bakom styrhytten i en dörröppning i anslutning till en trappa. När jag kommit halvvägs genom dörröpp- ningen bländas jag av en stark lampa...” Vänern erbjuder fantastisk vrakdykning, men där finns också vissa utmaningar. Följ med Daniel Larsson när han tar oss med under ytan i Sveriges största sjö.

Ur Frodes Loggbokk – Singapore

Reportage: Dykmässan 2023

10 frågor om rebreathers

 

DYK #74 – Mars

Officiel publicering: vecka 10. Sidor: 116. Videoklipp: 5.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer bland annat:

Boot Düsseldorf – 2023
Så var det äntligen dags för BOOT igen, som efter att ha ställts in två år i rad var efterlängtat av många.

Raja Ampat
Epicenter för mångfald av marina arter på denna planet, som innehar världsrekordet för de flesta fiskarter på ett enda dyk. Det finns nog ingen bättre tropisk dykning. Frode Kjems Uhre har rest till Indonesien och hoppat ombord på en liveaboard för att uppleva något av världens mest spännande, fantastiska och färgstarka dykning.

Utrustning – Cressi Aquawing Plus
Eftersom många av specifikationerna verkade riktigt intressanta beslöt jag mig för att testa västen. Läs vad Stefan och hans dotter tycker om denna BCD.

The SharkWise Project – Sydafrika
Som marinbiolog, dykare och en person som alltid måste utmana sig själv, rådde det ingen tvekan om att Anne-Sophie Delbanco skulle få en upplevelse för livet som deltagare i The SharkWise Project. Här berättar hon om när hon blev en del av projektet.

Workshop 2 – Vraket Prosper
SSDF:s workshop om vrakfoto. Dykningen skedde på vraket Prosper, en skonare som 25 november 1865 sjönk i Spårösund utanför Västervik.

Gullmarsfjorden – Svensk makrodykning deluxe!
Följ med Stefan under ytan i Sveriges mest kända tröskelfjord, Gullmarsfjorden, där han blandt annat möter bläckfiskar.

 

DYK #Special Jan '23 – UV-foto

Officiel publicering: vecka 05. Sidor: 54. Videoklipp: 2.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer bland annat:

SM i UV-foto
Efter uttagstävling i maj så anordnades finalen i Svenska mästerskapen i UV-foto för femtonde året i rad i Hamburgsund. I år hade de tävlande väldig tur med vädret, vilket gjorde att det blev optimala förutsättningar.

EM-guld till Sverige i UV-foto!
Tredje Underwater Photography och andra Underwater Video CMAS European Championships hölls i Funchal-Madeira, Portugal, 3–8 oktober. Totalt deltog landslag från 13 länder. När domarna hade gjort sina bedömningar stod det klart att Johan Sundelin, med sonen Simon Sundelin som assistent, segrade i undervattensfotoklassen vidvinkel och därmed tog hem en guldmedalj till det svenska landslaget. 

Workshops i fokus: Workshop 1, Gozo, Malta.
Tidig eftermiddag, lördagen den 17 september, sammanstrålade ett förväntansfullt gäng på elva personer på flygplatsen på Malta, där vår förbokade transitbuss skulle ta oss vidare via landsväg och färja till systerön Gozo och den lilla staden Marsalforn på öns norra kust. Busschauffören fick en chock, när han såg vårt berg av väskor! Här var det inte fråga om ”travelling light”.

Utrustning: Diveroid smarphone UV-hus
Det finns en hel del olika UV-hus till smartphones att välja på, och oftast måste man köpa ett specialanpassat hus till sin mobil. Men Diveroid har gjort en smart och prisvärd lösning som gör om din smartphone till en kombination av kamera, dykdator, kompass och loggbok. Huset är av universalmodell och passar de flesta Iphone- och Androidmodeller. DYK har testat!

 

DYK #73 – Januari

Officiel publicering: vecka 02. Sidor: 112. Videoklipp: 4.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer bland annat:

Den gröna ön
När man pratar om att åka på dykresa till Irland tänker nog de flesta på djupa vrak vid Malin Head på öns norra sida, men på Irlands västkust finns, förutom en fantastiskt vacker natur, gott om dykplatser som passar dykare på alla nivåer.

Dykäventyr i Florida
Följ med på en Florida roadtrip där fyra fotografer går på fotojakt i kristallklara källor, längs magnifika korallrev, under en notorisk bro, långt ut i Golfströmmen mitt i den svarta natten och sist men inte minst, hälsar på Everglades alligatorer.

Vraket i fokus: Kostervraket
Mysingens vatten är inte direkt känt för att vara klart och ljust, men jag har oftast haft turen med bra förhållanden de gånger jag dykt här. Här passerar den så kallade Landsortsleden, som genom århundraden varit en av de viktigaste farlederna in mot Stockholm söderifrån. Det är därför inte så konstigt att det finns gott om skeppsvrak i området.

Reportage: Baltic Tech

Nudibranch Weekend

Utrustning: Garmin Decent G1 Solar