DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

DYK Tidningen

2023

 

DYK #78 – November

Officiel publicering: vecka 45. Sidor: 122.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer bland annat:

Shetland
Jag visste inte mycket om Shetlandsöarna innan jag reste dit, men det var en positiv överraskning. Här finns en stor variations av dykning med vrak från första världskriget fram till våra dagar och underbar naturdykning, med bland annat lättillgängliga havsgrottor, som kan besökas av dykare på alla nivåer.

Familjedyk i Filippinerna
DYKs ambassadör Magnus Lundgren och hans familj utforskar konceptet ’Its more fun in the Philippines’ när de besöker två fantastiska resmål i önationen – Sipalay med dess bländvita sandstränder och Dauin, som i mångas ögon är en av de bästa dykdestinationerna för ett oöverträffat och mångsidigt makroliv.

SM i UV-foto 2023 – Hur bedömer man bilder?
Ibland uppstår diskussionen om man verkligen kan tävla i fotografi i allmänhet eller mera specifikt i undervattensfotografi. Det är väl inte en idrottsgren? Fotografi är ju något subjektivt, en konstform. Men fototävlingar har funnits väl- digt länge och många ser det som en utmaning att tävla, ett sätt att vässa och få återkoppling på sin förmåga.

Vithajar
Tidig morgon, våtdräkt på, jag kryper ner i buren ovanför det klara vattnet. Kameran igång, sikten 30 meter. Plötsligt närmar sig en vithaj, och våra blickar möts. Jag har drömt om detta sedan barnsben, fascinerad av hajar som överlevt i 420 miljoner år, nästan oförändrade av evolutionen. Shark Week på Discovery 2014 inspirerade mig att besöka Guadalupe.
 

 

DYK #77 – September

Officiel publicering: vecka 36. Sidor: 122. Videoklipp: 1.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer bland annat:

Great Lakes Revisited – Djupa trävrak
De stora sjöarna i norra USA har blivit ett populärt resmål för dykare. Kombinationen av välbevarade vrak och sötvatten med riktigt bra sikt gör dykningen här till något helt unikt. Den här gången besöker vi de lite djupare vraken i Lake Huron.

”Pavlovs hajar” – Hajfotografering i Beqa, Fiji
I Fijis Beqa-lagun är det lätt för dykare att komma på nära håll med en mängd tropiska apex-rovdjur. En virvlande massa av tjur-, tiger-, citron-, sköterska- och silverspetshajar besöker området – förförda av ett team av robusta fijianska hajmatare som erbjuder fiskhuvuden. Alison Smith utforskar vilken inverkan detta fenomen har haft på hajar, det mänskliga samhället och den omgivande marina miljön.

Frodes loggbok – Kenya
Kenya hade länge stått högt på min lista över länder där jag ville uppleva dykning. Jag hade fått höra att den bästa dykningen var i den södra delen av landet vid Kisite Marine Park. Följ med på imponerande dykning med delfiner, stora stim av vackra fiskar och spännande makro i klart varmt vatten.

Fotoveckan i Smögen

Skäpdykarna

 

DYK #76 – Juli

Officiel publicering: vecka 27. Sidor: 104. Videoklipp: 1.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer bland annat:

En helg med nakensnäcksnörderi
Dom är svåra att spotta, passar inte in i vetenskapens boxar och så är dom vapentjuvar! Nakensnäckor är många fotografers älsklingar. Dom är riktigt bra makromotiver, eftersom dom är vackra och vanligtvis inte rör sig så snabbt, även om dom kan vara riktigt svåra att hitta. Som med så mycket annat i naturen döljer sig konstiga historier bakom de små skönheterna och det finns knappast mer bevandrade experter i Skandinavien än marinbiologerna Klas Malmberg och Kenneth Lundin, som årligen håller en nakensnäckskurs i Smögen.

På haj-liveaboard i Maldiverna
Häng med DYK:s ambassadör Stefan Beskow till södra Maldiverna, när han går ombord på Emperor Voyager och bland annat besöker Fuvahmulah-atol- len. Här finns en av världens största populationer av tigerhajar. Läs mer om Stefans fantastiska upplevel- ser på resan.

Kap Verde
Kathrin Tengsand återvänder till den lilla ögruppen i Atlanten, där hon och hennes man utforskar dykmöjligheterna vid ön Sal. I vilken utsträckning har pandemin påverkat turism och dykning och finns det fortfarande något att se på de dykplatser de tidigare besökt?

Adaptive Training – dykning som terapi
Dykning kan innebära en stor förändring för vissa människor. I den här artikeln får vi träffa Fraser Bathgate, som är den första att ta PADI:s instruktörsutbildning i rullstol. Fraser har sedan dess blivit en pionjär inom det som kalllas adaptiv träning. Det hela har skett i samarbete med Deep Dive Dubai..

 

DYK #75 – Maj

Officiel publicering: vecka 18. Sidor: 104. Videoklipp: 2.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer bland annat:

Saltstraumen – mer än bara stark ström
En kort bilresa sydost från Bodö i Norge ligger värl- dens starkaste tidvattenström, Saltstraumen. Det är en fascinerande plats som kräver att du har god kon- troll på både din avvägning och torrdräkt. Kathrin Tengsand har besökt dykcentret Nord&Ne och berät- tar om de fantastiska dykmöjligheterna i området.

En orörd plats – Utforskning av Kermadec Islands
Följ med Annika Andresen till ett av världens bäst bevarade marina ekosystem. Här finns
ett pärlband av små öar som ligger intill Ton- gagraven i södra Stilla havet. Ett drömresmål för många dykare, men om olyckan skulle vara framme så är hjälpen lågt borta. Därför betrak- tas Kermadecöarna som ett expeditionsområde som få har möjlighet att besöka.

Vrakdykning i Vänern
”Jag hade tagit mig in bakom styrhytten i en dörröppning i anslutning till en trappa. När jag kommit halvvägs genom dörröpp- ningen bländas jag av en stark lampa...” Vänern erbjuder fantastisk vrakdykning, men där finns också vissa utmaningar. Följ med Daniel Larsson när han tar oss med under ytan i Sveriges största sjö.

Ur Frodes Loggbokk – Singapore

Reportage: Dykmässan 2023

10 frågor om rebreathers

 

DYK #74 – Mars

Officiel publicering: vecka 10. Sidor: 116. Videoklipp: 5.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer bland annat:

Boot Düsseldorf – 2023
Så var det äntligen dags för BOOT igen, som efter att ha ställts in två år i rad var efterlängtat av många.

Raja Ampat
Epicenter för mångfald av marina arter på denna planet, som innehar världsrekordet för de flesta fiskarter på ett enda dyk. Det finns nog ingen bättre tropisk dykning. Frode Kjems Uhre har rest till Indonesien och hoppat ombord på en liveaboard för att uppleva något av världens mest spännande, fantastiska och färgstarka dykning.

Utrustning – Cressi Aquawing Plus
Eftersom många av specifikationerna verkade riktigt intressanta beslöt jag mig för att testa västen. Läs vad Stefan och hans dotter tycker om denna BCD.

The SharkWise Project – Sydafrika
Som marinbiolog, dykare och en person som alltid måste utmana sig själv, rådde det ingen tvekan om att Anne-Sophie Delbanco skulle få en upplevelse för livet som deltagare i The SharkWise Project. Här berättar hon om när hon blev en del av projektet.

Workshop 2 – Vraket Prosper
SSDF:s workshop om vrakfoto. Dykningen skedde på vraket Prosper, en skonare som 25 november 1865 sjönk i Spårösund utanför Västervik.

Gullmarsfjorden – Svensk makrodykning deluxe!
Följ med Stefan under ytan i Sveriges mest kända tröskelfjord, Gullmarsfjorden, där han blandt annat möter bläckfiskar.

 

DYK #Special Jan '23 – UV-foto

Officiel publicering: vecka 05. Sidor: 54. Videoklipp: 2.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer bland annat:

SM i UV-foto
Efter uttagstävling i maj så anordnades finalen i Svenska mästerskapen i UV-foto för femtonde året i rad i Hamburgsund. I år hade de tävlande väldig tur med vädret, vilket gjorde att det blev optimala förutsättningar.

EM-guld till Sverige i UV-foto!
Tredje Underwater Photography och andra Underwater Video CMAS European Championships hölls i Funchal-Madeira, Portugal, 3–8 oktober. Totalt deltog landslag från 13 länder. När domarna hade gjort sina bedömningar stod det klart att Johan Sundelin, med sonen Simon Sundelin som assistent, segrade i undervattensfotoklassen vidvinkel och därmed tog hem en guldmedalj till det svenska landslaget. 

Workshops i fokus: Workshop 1, Gozo, Malta.
Tidig eftermiddag, lördagen den 17 september, sammanstrålade ett förväntansfullt gäng på elva personer på flygplatsen på Malta, där vår förbokade transitbuss skulle ta oss vidare via landsväg och färja till systerön Gozo och den lilla staden Marsalforn på öns norra kust. Busschauffören fick en chock, när han såg vårt berg av väskor! Här var det inte fråga om ”travelling light”.

Utrustning: Diveroid smarphone UV-hus
Det finns en hel del olika UV-hus till smartphones att välja på, och oftast måste man köpa ett specialanpassat hus till sin mobil. Men Diveroid har gjort en smart och prisvärd lösning som gör om din smartphone till en kombination av kamera, dykdator, kompass och loggbok. Huset är av universalmodell och passar de flesta Iphone- och Androidmodeller. DYK har testat!

 

DYK #73 – Januari

Officiel publicering: vecka 02. Sidor: 112. Videoklipp: 4.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer bland annat:

Den gröna ön
När man pratar om att åka på dykresa till Irland tänker nog de flesta på djupa vrak vid Malin Head på öns norra sida, men på Irlands västkust finns, förutom en fantastiskt vacker natur, gott om dykplatser som passar dykare på alla nivåer.

Dykäventyr i Florida
Följ med på en Florida roadtrip där fyra fotografer går på fotojakt i kristallklara källor, längs magnifika korallrev, under en notorisk bro, långt ut i Golfströmmen mitt i den svarta natten och sist men inte minst, hälsar på Everglades alligatorer.

Vraket i fokus: Kostervraket
Mysingens vatten är inte direkt känt för att vara klart och ljust, men jag har oftast haft turen med bra förhållanden de gånger jag dykt här. Här passerar den så kallade Landsortsleden, som genom århundraden varit en av de viktigaste farlederna in mot Stockholm söderifrån. Det är därför inte så konstigt att det finns gott om skeppsvrak i området.

Reportage: Baltic Tech

Nudibranch Weekend

Utrustning: Garmin Decent G1 Solar