DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

DYK Tidningen

2021

 

DYK #65 – September

Officiel publicering: vecka 35. Sidor: 114. Videoklipp: 7.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer bland annat:

Deep Dive Dubai
Aldrig tidigare har en inomhusanläggning för dykning erbjudit så många spännande möjligheter..

Europas djupa pooler
Här har vi sammanställt en översikt över småsyskonen i Europa, med en introduktion till de andra djupa poolerna.

TEST Sea&Sea YS-D3
YS-D3 riktar sig framför allt till avancerade amatörer och proffs, och den erbjuder det mesta man kan önska av en blixt.

Klubb i fokus: Sala Silvergruva Dykarklubb
De flesta dykklubbar brukar ha rev och vrak som dykplatser. Den här klubben har gruvan som husrev.

Fridyknings-VM i Belgrad
SSDF följde med på distans och fick en lustig och lite udda berättelse om ett VM i coronatider.

Tångdykning i Sverige
Medan det finns en tusenårig tradition i Japan och Sydkorea att plocka och använda tång har denna syssla mest varit en hobby här i Norden.

Kambodja långt från turistströmmen
När jag hörde att ett norskt par hade startat ett litet ”boutique-dykcenter” på den lilla ön Koh Sdach, långt från turistområdena, fick jag lust att åka dit.  

 

DYK #64 – Juli

Officiel publicering: vecka 26. Sidor: 102. Videoklipp: 4.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer bland annat:

Sjölejon i Uruguay
Världens näst största koloni av sjölejon finns på en liten ö utanför semesterorten Punta Del Este i Uruguay. I nästa nummer berättar vår ambassadör Helene om hur man syr ihop en resa till Uruguay, för att få mycket tid tillsammans med lekfulla sjölejon.

Profil: Julia Waterchild
Ibland frågar jag mig själv hur jag hamnade här? Jag hade dragit en vinstlott. Hör om Julias spännande arbetsliv i Asien, som har tagit henne till exotiska platser som Thailand, Palau och Tubbataha.

Friheten i Fridykning
Fridykning är att ta ett djupt andetag och ge sig ner i vattnet. Att låta sig omslutas och bara vara. Att utmana sina sinnen och låta lugnet infinna sig. Genom att träna detta på olika sätt i varierande vattenmiljöer kan alla utveckla sig och sin kärlek till våra marina miljöer. 

Vraket i fokus
Oleg Koshevoi, eller Ryssen som vraket ofta kallas, är ett populärt dykmål i den sydligaste delen av Stockholms skärgård. Vraket ligger på ett bekvämt dykdjup, och här ute i havsbandet är sikten oftast riktigt bra. 

Nytt från SSDF, Fråga dykdoktorn, UV-rugby, Frodes loggbok från Malawi och mer...

 

DYK #63 – Maj

Officiel publicering: vecka 17. Sidor: 118. Videoklipp: 13.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer bland annat:

Sao Paulo – Skandinaviens Thistlegorm
Vraket står kölrätt som ett Kalle Anka-vrak och på- minner mycket om en tysk version av Thistlegorm, men i ännu bättre skick, eftersom djupet begränsar de flesta dykare. Sao Paulo är inte lätt att dyka på, och här har åtminstone två dykare mist livet – en 1995 som ville ta upp fartygets klocka och en annan 2014.'

Tour d’Europe
– Vi stannar i Portland där vi dyker vid Chesil Cove, ett väldigt populärt landdyk, och även på ubåten M2, som kräver dykbåt. Den sjönk i Lime Bay 1932 tillsammans med hela besätt- ningen och är klassad som en krigsgrav...

Frodes Loggbok – Zimbabwe
– Ett smalt slukhål leder ner till vattenytan i en stor damm 45 meter under markytan. Nedgången är väldigt brant, men 288 steg har huggits in kalkstenen...

Mest dykning för pengarna: 8 populära dykplatser i Sharm El-Sheik
Om du åker på dykresa till Sharm El Sheik har du förmodligen redan i förväg tänkt ut vilka platser du vill besöka, och de flesta dykcenter gör vad de kan för att uppfylla dina önskemål. Här listar vi åtta populära dykplatser som du inte får missa när du är i Sharm El Sheik.

 

DYK #62 – Mars

Officiel publicering: vecka 10. Sidor: 80. Videoklipp: 8.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer bland annat:

Röda havet - mest dykning för pengarna (del 1)
Vi vill gärna ha klart och blått vatten, sol, varmt vatten med en temperatur som ligger närmare 30 grader än 20. Resan ska heller inte vara för lång, eftersom vi bara kan vara borta en vecka. Det bör helst finnas vrak, vackra koraller och färggranna fiskar. Frågan blir då: var får vi mest för pengarna? Efter att ha listat en mängd olika dykdestinationer finns det egentligen bara en plats som både uppfyller alla kriterier och som ligger inom budgeten...

Väderöarna – en västkustklassiker
Jag simmar in under ett överhäng och när jag tänder lampan är det en riktig explosion av färger som möter mig! Jag ler och känner mig lycklig ända in i mitt dykarhjärta!

Tech-dykning i Kroatien
Det här är otroligt smidig dykning. Guiden beskriver riktningen för oss, och efter några minuter kommer vi fram till en sluttning där vi ser vraket ligga med aktern uppåt.
 

 

DYK #61 – Januari

Officiel publicering: vecka 03. Sidor: 80. Videoklipp: 5.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer bland annat:

Gruvdykning – på turné till fyra svenska gruvor. 
Den smala gången leder ut i ett stort brytrum. Jag vet inte hur stort det är, kanske är det en avgrund jag befinner mig över? Omgiven av mörker simmar jag framåt och det enda jag ser är linan framför mig som försvinner i fjärran. Det är en väldigt speciell känsla att sväva där i mörkret på väg mot det okända...”.

Alphonse Island – Omgiven av lyx
Fler sköldpaddor än du kan räkna, hungriga segelfiskar, jagande hajar, ancient hårda koraller och massor av revfisk. Mark ’Crowley’ Russell är bortskämd på den avlägsna ön Alphonse på Seychellerna

Sköldpaddsskolan, Del II
Återigen följer vi biologen, kommunikatören och naturnörd Anders Kofoed, i sin artikelserie Sköldpaddaskolan, där vi i andra kapitlet går på en studie om ”kost och logi för havssköldpaddor”

Liberia – dykning på Afrikas västkust
Liberia är nog mer känt känt för sina diamantsmugglare, gummiplantager och korruption än för dykning.
Trots att landet har en lång vacker kust, finns det inte ett enda dykcenter i det fattiga västafrikanska landet.