DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

DYK Tidningen

2020

 

DYK #60 – November

Officiel publicering: vecka 48. Sidor: 76. Videoklipp: 2.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer bland annat:

Arternas mångfald i Skandinavien
Har du någonsin dykt här hemma? Om svaret är ja, tyckte du då att allt bara var grönt och bekräftade det faktum att du föredrar varmt vatten och färger? I så fall hoppas vi att den här artikeln kan sätta lite färg på den lokala dykningen, och även sprida kunskap om ar- trikedomen här.

Öland och jungfruvrak
Resan var planerad med sex dagars dyk- ning, och vi lyckades samla fyra dykare plus två som skulle möta senare på veckan. Vra- ken på resan skulle bli något djupare, så vår bilar var tungt lastade. Häng med på fyra vrakdyk utanför Öland.

Frodes loggbok – Peru
Porslinskrabbor, nakensnäckor och massor av fisk. Frode har nu nått Peru och provar på dykningen söder om Lima.

Alfreds sköldpaddor
Vi följer det behjärtansvärda projektet som blivit en riktig framgångssaga.

 

DYK #59 – September

Officiel publicering: vecka 38. Sidor: 70. Videoklipp: 2.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer bland annat:

Inre Rymden
Häng med världsfotografen Magnus Lundgren på hans spännande upptäcksresa till ett av ”Black Water dykningens” heliga områden i Balayan Bay på Filippinerna. En utomjordisk upplevelse marinerad i marinbiologi och fototeknik.

Den outtröttliga Sylvia Earle
Djupets drottning, störgeneralen, havets moder... Listan över namn är lång för denna obevekliga och passionerade dykande marinexpert.
Sylvia Earle började dyka 1953 när hon var 12 år. I dag är hon en av världens mest ikoniska dykare. Lär känna Sylvia Earle bättre i den här stora intervjun.

Tour d'Europe
Linn och Mattias är två norrbottningar som, med sin egenbyggda husbil, ska åka runt i Europa under 15 månader tillsammans med sina två hundar. I bilen finns allt man kan tänkas behöva såsom kylskåp och laddstation som drivs av solceller, spis, förvaring för kamera och dykutrustning samt en kompressor.

Sköldpaddsskolan
Del 1 – Dykare, lär känna din havssköldpadda!
 

 

DYK #58 – Augusti

Officiel publicering: vecka 33. Sidor: 78.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer bland annat:

Titicacasjön - extrem höghöjdsdykning
Redan under inflygningen till flygplatsen kunde jag i mina öron känna att det var en ovanligt dykdestination jag var på väg till.
Inte för att jag hade några problem med att tryckutjämna, utan snarare för att jag inte kunde känna någon tryckskillnad i kabinen på vägen ner till, vilket brukar vara normalt.
Jag kunde däremot känna att öronen ”poppade” lite som under uppstigningen från ett dyk.

Puerto Galera
Känslan är svårdefinierbar, lycka eller misär? Precis framför mig simmar en cirka tre meters rävhaj! För första gången nå- gonsin får jag möjlighet att dyka med detta magnifika djur! Å andra sidan sitter macro linsen på kameran vilket på något sätt tar lite udden av den totala euforin... Bort- skämd? Jag? Definitivt!

Gibraltar – Dykning vid Europas sista koloni
Under antiken var Gibraltar den kända världens yttersta gräns. Calpe, som platsen då kallades, var känd som den ena av ”Herakles stoder”. Den andra var klippan Abyla vid Ceuta på den afrikanska kusten. Sedan dess har morer, spanjorer, fransmän, holländare och britter slagits om territoriet. Det är därför inte så konstigt att det finns mängder av historiska lämningar, både på land och under vattnet.

 

DYK #57 – Juli

Officiel publicering: vecka 28. Sidor: 74. Videoklipp: 1.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer bland annat:

Dykning på Kuba
Få resmål ger ett så starkt intryck som Kuba. Koloniala byggnader, 50-talsbilar och minnesmärken över Che Guevara och Fidel Castro tar dig tillbaka till revolutionens tid. Men Kuba har så mycket mer att erbjuda än historia, cigarrer, rom och salsa. Här finns några av Karibiens mest välbevarade rev med unik och varierad dykning.

Ungdomar lär sig ta bilder under ytan
Följ med tre unga tjejer när de tar sina första skarpa bilder med en modern kompaktkamera utmed ett vackert korallrev i Sydostasien. Ungdomarna inspireras och coachas av yrkesfotografen Magnus Lundgren.

Oldenburg
Det är inte många fartyg som kan skryta med att ha spelat betydande roller i båda världskrigen, och som dessutom har bytt sida flera gånger, men det har Oldenburg.
Följ med DYK:s Rene B. Andersen på ett spännande vrakdyk i norska Sognefjorden.

 

DYK #56 – Juni

Officiel publicering: vecka 24. Sidor: 76. Videoklipp: 1.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer bland annat:

Nordöstra Bali
- korallrev, vrak och vulkaniska makromotiv
Häng med fotografen Magnus Lundgren till Kubu, Balis nordöstra hörn, där han utforskar spännande vrak, sprudlande korallrev och ”muck-dyker” bland makromotiv i världsklass.

Den mystiska ångaren
Almirante Barroso sjönk 1893, och vi har hittat ett liknande vrak från den perioden. Om det inte är Almirante, kan ett annat liknande fartyg ha förlist i området, och då måste Almirante finnas någon annanstans i närheten.

Havssköldpaddor i resväskan
Många får med sig något oväntat hem från en exotisk resa.
Det kan handla magsjuka, en kackerlacka eller kanske en gatuhund. Min son och jag kom hem med ett havssköldpaddsprojekt.  

Från Frodes loggbok - Chile
Frode reser till Chile, där han dyker i östra Stilla havet och ägnar sig åt makrodykning i den kalla Humboldtströmmen.

 

 

DYK #55 – Maj

Officiel publicering: vecka 19. Sidor: 76. Videoklipp: 1.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer bland annat:

Brasilien
Fernando De Noronha 350 km från Brasi- liens kust i södra Atlanten erbjuder dyk- ning i världsklass med vacker natur.

Dykpassion från första andetaget
De tre systrarna har parkerat snyggt i en halvcirkel på sanden framför dykinstruktören Miikka. De är på Bali och utför just det första havsdyket på sin grundkurs i dykning.

Varför fryser vi?
På land kan vi utan problem traska runt i tunna kläder vid rumstemperatur, men i vat- ten med samma temperatur fryser vi snabbt - särskilt om vi inte rör oss. Men varför? 

10 tips för att hålla värmen
Oavsett om du dyker med våtdräkt eller torrdräkt, måste den ha en bra passform för att hålla dig varm.

 

DYK #54 – April

Officiel publicering: vecka 15. Sidor: 76. Videoklipp: 1.
Publicerad
Logga in
DYK #54 – April 2020
#
I detta nummer bland annat:

Världens 20 bästa vrak
Jesper Kjøller har dykt på vrak över hela världen. I den här artikeln kommer han att nominera de tjugo bästa. Det handlar både om vrak som han redan har utforskat, samt en handfull vrak i världsklass som fortfarande ligger på hans personliga topplista.

10 tips för att skydda miljön
God avvägning och kontrollerad simteknik hjälper också till att skona miljön.

Ur Frodes loggbok – Paraguay
Inlandsstaten Paraguay, som ligger mitt på den sydamerikanska kontinenten, är förmodligen mer känd för sin nötkreatursindustri än för sin dykning, men det är möjligt att dyka i landet.

Sognefjorden – Ingerseks
Ingerseks är ett av få vrak jag inte tidigare dykt på i Sognefjorden, men jag hittade inte så mycket information om vraket, och det finns väldigt lite skrivet om det i den norska vrakguiden. 

– och mer...

 

DYK #53 – Mars

Officiel publicering: vecka 12. Sidor: 76. Videoklipp: 5.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer bland annat:

Maldiverna – stora fiskar och paradisöar
Det går inte att komma ifrån. En lätt paradisisk känsla infinner sig när vi flyger in över Maldiverna. De ljusare korallrevens ljusblå nyans står i bjärt kontrast till djuphavets intensivt mörkblå ton. Korallreven bildar fantastiska mönster och dykarhjärtat slår allt snabbare! Snart ska jag för första gången få dyka i dessa berömda vatten…

10 tips till tryckutjämning

Blackwater Photography
Blackwater diving är en relativt ny disciplin inom undervattensfotografering, och innebär att du utforskar det öppna havet på natten. Här finner du ett koncentrat av jordens biomassa.

Frodes loggbok – Hong Kong
– kanske inte den mest populära dykdestinationen, men det finns många lokala dykare.

– och mycket mer...
 

 

DYK #52 – Februari

Officiel publicering: vecka 06. Sidor: 84. Videoklipp: 4.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer bland annat:

Sydafrika
Juli betyder vinter i Sydafrika, och sedan soluppgången har vår grupp om fem personer spanat efter sulor. Det är sulorna som ska leda oss till det vi är på jakt efter. De är ute efter samma sak som vi själva – sardiner! Sardinerna lockar inte bara sulor, utan också delfiner och hajar. Det är precis vad vi kommit hit för att se...

Mars Makalös III – fjorton dager på Mars
Varje år möts en grupp tekniska dykare, för att tillsammans med forskare ta reda på mer om örlogsfartyget Mars Makalös och dess hemlig- heter, med hjälp av avancerade och banbry- tande arkeologiska metoder.

Ur Frodes loggbok - Taiwan
Frode reser till Kinesiska havet i Östra Asien och besöker Taiwan.

Virtuelt Vrak
En australiensisk marinarkeolog har åter- upplivat Islands äldsta kända skeppsvrak med hjälp av en 3D-rekonstruktion.

DYKLEX
Början på DYK:s nya leksikon för prenumeranter.

 

DYK #51 – Januari

Officiel publicering: vecka 02. Sidor: 80. Videoklipp: 4.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer bland annat:

Hikkaduwa - Sri Lanka under ytan
Det är i slutet av säsongen. Sikten är sämre och strömmarna är kraftiga. Utanför den sydvästra kusten på Sri Lanka, nära Hikkaduwa, ligger ett vrak som är intressant ur historisk synpunkt.
Vi tar oss ner i djupet och söker bland annat svar på vad musslor och oljebolaget Shell har gemensamt!

Mars Makalös del 2 - Fyndet
Hur gick det till när en pojkdröm och tjugo års eftersökningar till slut ledde till att Mars slutligen kunde lokaliseras 201 efter 447 år på botten?

Nyårsdyk
Det är en riktigt vacker och klar morgon på årets sista dag när DYK:s utsände anländer till nyårsdyket vid Amager Strandpark, mittemot Malmö.

Boot 2020 i Düsseldorf
Med närmare 250 000 besökare är Boot världens största mässa för vattensport.