DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

DYK NetMag

DYK NetMag #20 – São Tome

Officiel publicering: vecka 04.
Nästa nummer
#
I detta nummer:

Jag sitter på en bänk i en sliten träbåt, på väg mot en liten prick borta vid horisonten. Plötsligt bländas jag av solstrålar som reflekteras från något som ser ut som en flytande hög med skräp. Jag lutar mig över styrbordssidan, och när jag kommer närmare ser jag att det är en pirogue - en liten fiskebåt som tappert seglar på öppet hav i Guineabukten. Jag möts av ett vänligt leende från en fiskare som vinkar till mig, medan han halar seglen som är gjorda av plastpåsar och folie. Pricken vid horisonten är nu så pass nära, att jag ser att det är en ö med en dramatisk kust och en tät mur av vajande palmer. Jag är nära ekvatorn, söder om Sao Tomé och Príncipe på väg mot Rolas Island. Det är varmt och jag bara väntar på att få hoppa i och dyka...

DYK NetMag #19 – Röda Havets djupaste hemligheter

Officiel publicering: vecka 01. Antal sidor: 37. Videoklipp: 7.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer:

En av de mest populära turerna med liveaboard i den egyptiska delen av Röda havet är den så kallade BDE-rutten - Brothers, Daedalus & Elphinstone. Många har redan besökt dessa tre spektakulära rev, men det är inte alla som känner till de hemligheter som döljer sig i djupet, som endast få dykare har möjlighet att utforska.

Också i denna utgåva: Stor test av COSMIQ+ dykdator.
 

DYK NetMag #18 – Fitness

Officiel publicering: vecka 50. Antal sidor: 30. Videoklipp: 2.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer:

Kom i form för dykning

Har du någon gång funderat på vad som är din viktigaste utrustning? Är det regulatorn eller dräkten? Kanske dina flaskor eller dykdatorn? Nix, det viktigaste är faktiskt du själv! Vad är det för mening med att spendera pengar och energi på att skaffa och underhålla dyr utrustning och gå olika dykkurser, om du samtidigt försummar den kropp som utrustningen är anpassad för?

DYK NetMag #17 – Great Lakes

Officiel publicering: vecka 47. Antal sidor: 34. Videoklipp: 6.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer:

SÖTVATTENSDYKNING FÖR VRAKÄLSKARE

De stora sjöarna mellan USA och Kanada har blivit en populär destination för vrakdykare i Nordamerika. Kombinationen av välbevarade vrak och sötvatten med riktigt bra sikt gör dykningen här till något unikt.

I detta nummer kan du även läsa ett nytt kapitel ur Frodes loggbok, när han drar vidare till nästa destination...

DYK NetMag #16 – Salomon

Officiel publicering: vecka 44. Antal sidor: 40. Videoklipp: 4.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer:

”Solen når precis in i sprickan och dess strålar som silas genom det klara vattnet bjuder på ett magiskt ljusspel. Längst in går vi upp till ytan och omgärdas av grönska och lianer som klär de branta väggarna. Ovanför är regnskogen så tät att man får känslan av att vara under tak. Det sagolika rummet ackompanjeras av ett hisnande fågelkvitter.”

Häng med till vackra Salomonöarna!

DYK NetMag #15 – Truk Lagoon, Del 2

Officiel publicering: vecka 42. Antal sidor: 20. Videoklipp: 5.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer:

I detta nummer av DYK NetMag fortsätter Jesper Kjøller att utforska dagens Truk, när han följer i Jacques Cousteaus fotspår.

DYK NetMag #14 – Truk Lagoon

Officiel publicering: vecka 39. Antal sidor: 28. Videoklipp: 2.
Publicerad
Logga in
Truk Lagoon – Chuuk Lagoon
#
I detta nummer:

Ända sedan jag som barn såg Jacques Cousteaus dokumentär “Lagoon of Lost Ships”, har jag drömt om att besöka Truk. Efter 25 år som certifierad dykare, och med tusentals vrakdyk i ryggen, befinner jag mig äntligen i Truk Lagoon.

Läs Jesper Kjøllers artikel om när han i sommaren 2017 förverkligar sin gamla dröm.

I det här numret kan du också läsa den första delen av “Ur Frodes Loggbok” - en serie om resor från hela världen, bokstavligen!

DYK NetMag #13 – Azorarna

Officiel publicering: vecka 37. Antal sidor: 31. Videoklipp: 5.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer:

Mitt ute i Atlanten ligger Europas västligaste punkt Azorerna. Här kan du uppleva dykning i ett förtrollande vulkaniskt landskap, med massor av liv både ovan och under ytan.

Följ med till en destination utöver det vanliga!

DYK NetMag #12 – Dalarö

Officiel publicering: vecka 34. Antal sidor: 20. Videoklipp: 5.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer:

Under Sveriges stormaktstid var Dalarö ett av landets vigtigsta marina centrum

”Vi stävar norrut mot Edesön där vi förtöjer i den stora gula bojen då vi kommer fram. Efter en briefing med genomgång av dykplatsen och beskrivning av de olika saker som gästerna kan förvänta sig att se, gör vi oss klara att gå i. Sakta glider vi ner utefter linan i det djupgröna vattnet som mörknar i takt med djupet samtidigt som kylan kommer smygande.”

DYK NetMag #11 – Fiji

Officiel publicering: vecka 31. Antal sidor: 32. Videoklipp: 7.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer:

Har du tidigare sett haj på något av dina dyk? Har du någonsin varit med på ett dyk där målet är just hajar?
Fiji erbjuder dyk som garanterar möten med hajar. Bega Lagoon är känt för den ultimata hajupplevelsen med de många hajar du kan möta på ett dyk!

Följ med DYK och Marlies till Fiji för att se haj och läs om 50 fascinerande fakta om Fiji.

DYK NetMag #10 – Moalboal

Officiel publicering: vecka 28. Antal sidor: 40. Videoklipp: 9.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer:

“Klockan står på 8:45 när jag rullar baklänges i från bankabåten vid pescador island. Jag upptäcker att sikten är strålande och överallt vimlar det av småfisk över det välmående revet. Pescador island var dykplatsen som satte moalboal och pangasama beach på filippinsk dyknings hall of fame”

I detta nummar drar vi till Moalboal, Cebus pärla!

Fotoskolan Lektion #8 – Bildbehandling
Denna del av UV-fotoskolan är den sista i den här serien och handlar om bildbehandling och hur du förbereder dina bilder för att publiceras.

DYK NetMag #9 – Knölvalar

Officiel publicering: vecka 26. Antal sidor: 36. Videoklipp: 8.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer:

"Knölvalar stannar ofta hela året kring Island, särskilt vid den norra kusten, men när sommaren kommer jagar de krill i fjordarna där de stannar kvar til hösten".

I detta nummer går turen till Island där vi möter knölvalar!

Fotoskolan Lektion #7 – Komposition
Detta avsnitt i UV-fotoskolan handlar om komposition och hur man via guidelines och sin egen kreativitet skapar bilder som fångar intresse.

DYK NetMag #8 – Späckhuggare

Officiel publicering: vecka 23. Antal sidor: 44. Videoklipp: 6.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer:

"Jag simmar runt och håller ett öga på var de befinner sig. Plötsligt ser jag fem ryggfenor komma rakt emot mig. Jeg får nästan panik och ångrar mig en smula."

I detta nummer hoppar vi i vattnet för att möta havets jättar!

Fotoskolan Lektion #6 – Ljuskällor
Denna del av UV-fotoskolan handlar om att använda blixtar och andra ljuskällor i kombination med naturligt ljus vid undervattensfotografering.

DYK NetMag #7 – Saba, Karibien

Officiel publicering: vecka 20. Antal sidor: 46. Videoklipp: 12.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer:

"På Saba fann vi genuin karibisk dykning i en orörd miljö som vi inte trodde fanns!"

Den lilla ön Saba syns knappt på kartan över Karibien, och från havet så ser den karga vulkaniska ön obebodd ut. År 1493 stod Columbus på sitt fartyg och spanade mot Sabas kust genom sin kikare. Längs den branta kusten fanns inga skyddade hamnar, och han seglade då vidare för att hitta land som var lättare att kolonisera.

Fotoskolan lektion #5 – Naturligt ljys
I detta nummer handlar det om fotografering med enbart naturligt ljus. Vi går igenom några olika teknikar för att uttnjuta ytljuset på bästa sätt.

DYK NetMag #6 – Thailand från öst till väst – del 2

Officiel publicering: vecka 17. Antal sidor: 56. Videoklipp: 6.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer:

Runt södra Thailand finns mängder av destinationer att åka till, där alla har sin egen särprägel på land. Den gemensamma nämnaren är dock att man oftast besöker samma dykplatser i södra Andamansjön. Om nu dykplatserna i stort sett är desamma, hur skiljer det sig då att semestra på platser runt södra Andamansjön, om du väljer Phuket, Ao Nang eller Koh Lanta som utgångspunkt? Vi besöker tre olika semesterorter tillsammans med Kon-Tiki, som har dykcenter i flera delar av västra Thailand.

UV-fotoskolan lektion #4
Ta kommandot över kameran! Det finns tillfällen när det går utmärkt att använda kamerans automatik, men att förstå och använda de manuella inställningarna är en förutsättning för att kunna utvecklas som UV-fotograf. I nästa del av UV-fotoskolan går vi igenom hur du får full koll på fokus och exponering.

DYK NetMag #5 – Thailand från öst till väst – del 1

Officiel publicering: vecka 14. Antal sidor: 56. Videoklipp: 3.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer:

Soldyrkare och nakensnäckor

Mitt i Thailandviken, två timmar med båt från Koh Samui ligger ön Koh Tao, som är känd över hela världen bland dykare och backpackers, som ett dykparadis och en av de vackraste platserna i världen.

För tjugo år sedan besöktes bara ön av dykare och äkta äventyrare. Idag finns här ett myller av badande turister och välutbildade guider som letar efter nakensnäckor ...

DYK UV-Fotoskola lektion #3
Vi tittar närmare på UV-hus och tillbehör, sedan är det dags att gå på djupet med våra kameror och börjar fota på riktigt.

DYK NetMag #4 – Malta

Officiel publicering: vecka 12. Antal sidor: 58. Videoklipp: 6.
Publicerad
Logga in
DYK NetMag #4
#
I detta nummer:

”Långt bort tornar plötsligt en stor mörk silhuett upp sig. Det breder ut sig från botten och reser sig mot ytan i det klarblå vattnet.”

Malta – var kan man annars få sitt vrak-dop på en 110 meter lång oljetanker i klarblått vatten och på sandbotten? Finns det andra platser där parkering endast är tillåten för dykare?

DYK UV-fotoskola lektion #2
Vi tittar på våtlinser och olika typer av objektiv som lämpar sig för din kamera i undervattensmiljöer.

DYK NetMag #3 – Golfbollar

Officiel publicering: vecka 09. Antal sidor: 40. Videoklipp: 6.
Publicerad
Logga in
DYK NetMag #3
#
I detta nummer:

”Jag känner mig fram med handen och hajar till lite när jag stöter på något hårt, och drar då tillbaka min hand.”

Vi dyker efter golfbollar!

Vi har klätt upp oss i våra fina torrdräkter, tagit på oss dubbelpaketet på ryggen och en nätkasse i handen, när vi nu gör oss redo vid hål nummer 8 på golfbanan. Man behöver inte vara golfare för att ha kul på en golfbana.

I det här numret startar första lektionen i DYK UV-fotoskola.

DYK NetMag #2 – Okinawa

Officiel publicering: vecka 06. Antal sidor: 27. Videoklipp: 5.
Publicerad
Gratis
I detta nummer:

”Dykning i ett subtropiskt paradis med en tidsresa till andra världskriget och vidare mer än 10 000 år bakåt i tiden!”

Shhh... I detta nummer avslöjar vi en av världens bäst bevarade dykhemligheter!

Läs och ta reda på mer om det! Du kan läsa tidningen nu - även utan abonnemang.

DYK NetMag #1 – Malapascua

Officiel publicering: vecka 04. Antal sidor: 20. Videoklipp: 4.
Publicerad
Gratis
I detta nummer:

Den filippinska ön Malapascua är en av de bästa platserna att åka till om du vill se de mytomspunna och skygga rävhajarna i deras naturliga element.

Makrodykningen runt ön går inte heller av för hackor, och tack vare bra guider med falkblick, så kan du få uppleva det mesta av det bästa när det gäller macro på dykplatserna runt ön.

Du kan läsa tidningen nu - även utan abonnemang.