DYK Tidningen
2022
2022
DYK #72 – November
Officiel publicering: vecka 44. Sidor: 126. Videoklipp: 3.“You lead, I will follow” – möt Maria Bollerup och Rannvá Jørmundsson
DYK har träffat två pionjärer inom grottdykning som även ärmedlemmar i Explorer’s Club. Vi tog en kaffe tillsammans och fick en superspännande pratstund, där de berättade om deras senaste expedition till Xunaan-Ha. Maria och Rannvá beskrevden vetenskapliga bakgrunden och även vad som krävs gällande färdigheter, disciplin, träning, och inte minst tillit, för att kunna besöka platser som ingen tidigare varit på och därigenom bana väg för andra.
Ghost Diving
Sedan starten 2009 har Ghost Diving Organization aldrig låtit några utmaning stoppa dem, men att börja rensa upp efter en övergiven fiskodling var en prövning som fick dem att ifrågasätta vad de gett sig in på.
Bongo Bongo Divers
Det finns få ställen i världen där jag har känt mig så välkommen som på Bongo Bongo Divers i Dauin, Negros på Filippinerna, och jag har tillbringat nästan 5 år i Asien, både som turist och som bosatt dykinstruktör och resortchef. Bongo Bongo är ingen lyxresort med egen restaurang, privat strand, luftkonditionering i varje rum, 24-timmars reception eller roomservice, men för mig är det symbolen för en god atmosfär, både över och under vattnet.
Röda havets hajar
Fortfarande med sömngrusiga ögon sätter jag på mig dykmasken. Vi är inne på tredje dagen på vår dykkryssning och klockan har precis slagit 06.00. Det är dags för dagens första dyk. Solen har med nöd och näppe klättrat över horisonten över Daedalus rev i södra Egypten, och vi rullar baklänges från gummibåtens sidor för att söka efter hammarhaj.
DYK #71 – September
Officiel publicering: vecka 35. Sidor: 114. Videoklipp: 2.Marsa Shagra – levererar fortfarande
Three, two, one, go! Västen är tömd och jag rullar baklänges från speedbåten ner i det kristallklara vattnet. Det är sommar i Röda havet och när jag når revet, på lite drygt 30 meters djup, ser jag att havet fullkomligt kokar av liv. Vi är med Stefan Beskow på äventyr...
Coral Soul – bevarande av koraller i Spanien
Man vet relativt lite om de djupa kallvattenskorallerna, men lyckligtvis gör en hängiven grupp span- ska dykare banbrytande arbete för att bevara och öka medvetenheten om den ömtåliga, och i stort sett okända, korallarten Dendrophyllia ramea.
Ur Frodes loggbok - Mali
Världens första apparatdyk i Mali krävde tillstånd från ministeriet och ett besök på den lokala polisstationen. All utrustning, inklusive flaskor och bly, behövde tas med. I gengäld fanns det möjligheten att dyka med Tilapia-ciklider.
Fotoveckan 2022
Mitt i högsommaren, under vecka 29, hölls Fotoveckan i Smögen för andra året på Smögen Dyk och Upplevelse. Det var en ökning av antalet deltagare med nästan 100% jämfört med 2021 års tävling!
DYK #70 – Juli
Officiel publicering: vecka 26. Sidor: 102. Videoklipp: 1.Instruktör på kurs – DPV-utbildning
DYK:s ambassadör Helene-Julie Zofia Paamand fortsätter sin artikelserie, där hon utmanar sig själv med nya färdigheter. Den här gången går resan till Smögen dyk & upplevelse, där hon ska lära sig att bemästra en undervattensskoter (DPV - Diver Propulsion Vehicle).
Vraket i fokus: Fylgia
Året är 1955 och det finska lastmotorfartyget Fylgia stävar framåt med god fart. Hon är lastad med krita och på väg tillbaka till Finland efter att ha varit i Danmark. Detta är historien om Fylgia, hennes sista färd och vraket vi dykare känner till med kärlek idag.
Ur Frodes Loggbok – Guyana
DYK:s ambassadör och undervattensfotograf Frode Kjems Uhre har tillsammans med naturfotografen Henrik Egede-Lassen rest på en expedition till Guyana i Sydamerika för att fotografera ciklider, pirayor, anakondor och svarta kajmaner.
Dyköra – plågsamt tillstånd som går att förebygga!
Som dykande läkare får Ingvar Eliasson ofta frågor om "dyköra" och vad man kan göra åt det.
Vilken dyklampa ska du välja?
Test av två BigBlue dyklampor.
DYK #69 – Maj
Officiel publicering: vecka 18. Sidor: 122. Videoklipp: 3.Fotografering i Mexikos grottor
DYK följer med vår svenska redaktör Torbjörn till Mexiko för att besöka några av alla vackra cenotes och grottor som finns i området. Torbjörn kikar närmare på vad som krävs för att fotografera i dessa miljöer och vilka utmaningar som finns när man helt saknar naturligt ljus.
Fiji – “Soft Coral Capital of the World”
Denna lilla prick av ett land, en skärgård med 330 öar, bildades av vulkankraften från den sena eocenperioden för cirka 35 miljoner år sedan. Landet har länge haft rykte om sig att vara hem för världens största befolkning av mjukkoraller. Alison Smith berättar om de böljande undervattensskogarna.
Dykutrustning för resor
Att vara dykare innebär många gånger att du kommer att resa för att ta dig till dina favoritdyk. Att få med sig sin utrustning och samtidigt komma under viktgränsen för vad flyget accepterar kan många gånger vara problematiskt. Stefan Beskow tittar på Cressis reseoptimerade utrusning.
En mångsysslare
Det är en myt att man måste börja sin sportkarriär som ungdom, eller att man måste fokusera på enbart en gren inom vattensporten. Kathrin Tengsand har intervjuat Jeanette Molnar som är en riktig mångsysslare som håller på med både konstsim, fridykning och apparatdykning. När hon inte sysslar med bungee-jumping eller hoppar från tiometerstornet, det vill säga.
Vraket i fokus: Annie
Östersjön är verkligen en skattkammare för oss som är intresserade av gamla vrak, och Annie är ett bevis på att det finns mycket mer att upptäcka under ytan.
Ur Frodes Loggbok – Senegal
Dykmässan 2022 – en rapport
DYK #68 – Mars
Officiel publicering: vecka 09. Sidor: 110. Videoklipp: 4.Lembeh & Halmahera
Ibland sitter man och planerar en dykresa och är inte riktigt överens vad man vill se. Vi pro- vade med en vecka muckdyk i Lembehsundets lavasand och en veckas revdyk i det klarblå vattnet vid ön Halmahera.
Maldiverna – att resa under en pandemi
Som alla vet har de senaste åren med pandemin inneburit stora prövningar över hela värden och möjligheten att resa har varit begränsad. Trots att dyk- ningen i Sverige är fantastisk började det trots allt att suga lite i restarmen när ett år hade passerat. Jag ville ut och dyka igen, se hajar och mantor och koraller!
Tour d’Europe – Del 4:
Grottan är nästan 100 meter djup och har en luftficka vid slutet. Väggarna är täckta av färgglada svampar, koraller och annan påväxt. Man behöver inte nödvändigtvis vara grottdykare för att uppskatta den här dykplatsen.
Klubb i fokus – SDK Jämtdykarna
Sveriges mest ensamma dykklubb, kanske med de minst ensamma medlemmarna
Ur Frodes Loggbok – Elfenbenskusten
I Elfenbenskustens huvudstad Abidjan finns ett gäng dyktokiga fransmän som har en trevlig dykklubb. Kronjuvelen bland deras lokala dykplatser är en gammal övergiven oljeplattform som står på 66 meters djup långt ut i Guineabukten.
DYK #67 – Januari
Officiel publicering: vecka 01. Sidor: 124. Videoklipp: 6.Scapa Flow
De flesta inbitna vrakdykare har säkerligen Scapa Flow på sin önskelista. Här känner man verkligen historiens vingslag när man dyker på de stora krigsfartygen från första världskriget.
Instruktör på kurs – Isdykning
I den här artikeln berättar Helene-Julie Zofia Paamand om sin isdykarkurs och beskriver den underbara upplevelsen från isdykning i de schweiziska alperna.
SM i poolfridykning
2021 års svenska mästerskap i poolfridykning genomfördes i Valhallabadet i Göteborg med totalt 168 tävlingsdyk. Vi fick uppleva 73 personbästa resultat, fem nya nationsrekord och ett nordiskt rekord.
Diversnight 2021 – Trend eller tradition?
Här i Sverige är det bara en bråkdel som dyker året runt. Vi har pratat om Diversnight med eldsjälar runtom i landet. Häng med och se hur överraskande, roligt och inspirerande det kan vara!
Svenska framgångar i UV-foto VM
Den 18:e upplagan av VM i undervattensfoto avgjordes på den portugisiska ön Porto Santo i oktober. Vi nådde stora svenska framgångar.
Frodes Loggbok: Algeriet
Afrikas största land erbjuder riktigt bra dykning i sydvästra Medelhavet med gott om marint liv.