DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

DYK Tidningen

2022

 

DYK #69 – Maj

Officiel publicering: vecka 18. Sidor: 122. Videoklipp: 3.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer bland annat:

Fotografering i Mexikos grottor
DYK följer med vår svenska redaktör Torbjörn till Mexiko för att besöka några av alla vackra cenotes och grottor som finns i området. Torbjörn kikar närmare på vad som krävs för att fotografera i dessa miljöer och vilka utmaningar som finns när man helt saknar naturligt ljus.

Fiji – “Soft Coral Capital of the World”
Denna lilla prick av ett land, en skärgård med 330 öar, bildades av vulkankraften från den sena eocenperioden för cirka 35 miljoner år sedan. Landet har länge haft rykte om sig att vara hem för världens största befolkning av mjukkoraller. Alison Smith berättar om de böljande undervattensskogarna.

Dykutrustning för resor
Att vara dykare innebär många gånger att du kommer att resa för att ta dig till dina favoritdyk. Att få med sig sin utrustning och samtidigt komma under viktgränsen för vad flyget accepterar kan många gånger vara problematiskt. Stefan Beskow tittar på Cressis reseoptimerade utrusning.

En mångsysslare
Det är en myt att man måste börja sin sportkarriär som ungdom, eller att man måste fokusera på enbart en gren inom vattensporten. Kathrin Tengsand har intervjuat Jeanette Molnar som är en riktig mångsysslare som håller på med både konstsim, fridykning och apparatdykning. När hon inte sysslar med bungee-jumping eller hoppar från tiometerstornet, det vill säga. 

Vraket i fokus: Annie
Östersjön är verkligen en skattkammare för oss som är intresserade av gamla vrak, och Annie är ett bevis på att det finns mycket mer att upptäcka under ytan.

Ur Frodes Loggbok – Senegal

Dykmässan 2022 – en rapport

 

DYK #68 – Mars

Officiel publicering: vecka 09. Sidor: 110. Videoklipp: 4.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer bland annat:

Lembeh & Halmahera
Ibland sitter man och planerar en dykresa och är inte riktigt överens vad man vill se. Vi pro- vade med en vecka muckdyk i Lembehsundets lavasand och en veckas revdyk i det klarblå vattnet vid ön Halmahera.

Maldiverna – att resa under en pandemi
Som alla vet har de senaste åren med pandemin inneburit stora prövningar över hela värden och möjligheten att resa har varit begränsad. Trots att dyk- ningen i Sverige är fantastisk började det trots allt att suga lite i restarmen när ett år hade passerat. Jag ville ut och dyka igen, se hajar och mantor och koraller!

Tour d’Europe – Del 4:
Grottan är nästan 100 meter djup och har en luftficka vid slutet. Väggarna är täckta av färgglada svampar, koraller och annan påväxt. Man behöver inte nödvändigtvis vara grottdykare för att uppskatta den här dykplatsen.

Klubb i fokus – SDK Jämtdykarna
Sveriges mest ensamma dykklubb, kanske med de minst ensamma medlemmarna

Ur Frodes Loggbok – Elfenbenskusten
I Elfenbenskustens huvudstad Abidjan finns ett gäng dyktokiga fransmän som har en trevlig dykklubb. Kronjuvelen bland deras lokala dykplatser är en gammal övergiven oljeplattform som står på 66 meters djup långt ut i Guineabukten.
 

 

DYK #67 – Januari

Officiel publicering: vecka 01. Sidor: 124. Videoklipp: 6.
Publicerad
Logga in
#
I detta nummer bland annat:

Scapa Flow
De flesta inbitna vrakdykare har säkerligen Scapa Flow på sin önskelista. Här känner man verkligen historiens vingslag när man dyker på de stora krigsfartygen från första världskriget.

Instruktör på kurs – Isdykning
I den här artikeln berättar Helene-Julie Zofia Paamand om sin isdykarkurs och beskriver den underbara upplevelsen från isdykning i de schweiziska alperna.

SM i poolfridykning
2021 års svenska mästerskap i poolfridykning genomfördes i Valhallabadet i Göteborg med totalt 168 tävlingsdyk. Vi fick uppleva 73 personbästa resultat, fem nya nationsrekord och ett nordiskt rekord. 

Diversnight 2021 – Trend eller tradition?
Här i Sverige är det bara en bråkdel som dyker året runt. Vi har pratat om Diversnight med eldsjälar runtom i landet. Häng med och se hur överraskande, roligt och inspirerande det kan vara! 

Svenska framgångar i UV-foto VM
Den 18:e upplagan av VM i undervattensfoto avgjordes på den portugisiska ön Porto Santo i oktober. Vi nådde stora svenska framgångar. 

Frodes Loggbok: Algeriet
Afrikas största land erbjuder riktigt bra dykning i sydvästra Medelhavet med gott om marint liv.