DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kustlexikon #49
Kustlexikon #49
Kustlexikon #49
Kustlexikon #49

Kustlexikon

#49

Av Stefan Beskow

Klagshamns kalkbrott – skyddat i Skåne

Bor du i södra Skåne och märker att det blåser för mycket för att dyka i havet men vill ändå dyka? Klagshamns kalkbrott kan då vara lösningen för dig. Eftersom det är just ett kalkbrott spelar det ingen roll ifall vinden piskar havet vitt, här kan du ändå dyka! Efter att ha parkerat bilen och gått en liten promenad kommer du till igångsplatsen. Var lite försiktig sista branten så att du inte halkar. Här kan parkamraten visa sig oumbärlig. Ta stöd av varandra så går det bra.

Väl i vattnet kan du välja mellan att simma åt höger eller åt vänster. Jag föredrar högersidan. Här ska även ligga en gammal bil som jag ännu inte lyckats hitta. Det går ganska brant nedåt och maxdjupet är över 15 meter. Dock är det en stark rekommendation att inte gå djupare eftersom bottnen är väldigt mörk och ”äter upp” allt befintligt ljus. Ofta är inte heller siktförhållandena de absolut bästa vilket är ytterligare anledning att inte gå djupare. En bra dyklampa är i det närmaste oumbärlig här. När du dyker på tio meter och grundare lyser de vita, kalkrika väggarna upp det dunkla vattnet något. Dock är ljuset fortfarande förhållandevis skumt.

Det marina livet består framförallt av abborre i fiskväg, även ifall en och annan gädda kan visa sig ifall du har tur. Det finns också gott om den svenska flodkräftan. På bottnen ligger en hel del skrot av olika slag som du kan simma omkring och inspektera. Bland annat finns här ett flertal cyklar. På bottnen och längs branterna finns stockar och mindre grenar som i det mörka vattnet ger i det närmaste ett litet kusligt intryck.

Klagshamn är helt klart ett alternativ när vinden ställer till det och sedan känns det ju, som alltid när du dyker i sötvatten, lite lyxigt att inte behöva skölja prylarna efteråt!

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på 20+ dyktidningar per år här.

Fakta

Vägbeskrivning E6/E22 från Malmö mot Trelleborg. Sväng av vid Tygelsjö/Västra Klagstorp. Sväng höger, kör rakt fram i första rondellen. Kör vänster i mindre rondell mot hamnen.  Sväng därefter höger in på Badvägen. Kör några hundra meter och parkera bilen på den lilla grusplanen precis innan skylten för Enskild väg/farthinder. Promenera sedan på stigen med kalkbrottet på höger sida tills du kommer till slutet på brottet, ca 200 m. Där ligger även en liten byggnad. En enkel promenad.

Ombyte Jag tycker det är enklast att byta om där du parkerar bilen och gå med prylarna på till igångsplatsen.

I- och uppgång Sker på den lilla stranden bredvid byggnaden. Ta det mycket försiktigt när du ska ta dig ner sista biten då där kan vara halt och är rejält brant. Hjälp varandra och ta det lugnt så går det bra.

Luftfyllning Se Dykguiden i tidningen eller gå in på www.dyk.net för mer information om närmaste dykcenter.

Foto Det finns stockar och ris som skulle kunna vara intressanta ifall man vill fota vidvinkel, men eftersom sikten är begränsad är det bättre att satsa på makro. Framför allt fotografering av kräftor och abborre.

Eventuella faror Brant sluttning sista biten till igångsplatsen, ta det försiktigt. Sikten är ofta mindre bra och botten slammar lätt upp, håll koll på fenorna!

Bästa årstid Beror som alltid på vad du är ute efter. Våren borde i teorin kunna erbjuda bäst sikt. På sommar och höst är fisklivet rikast. Vintertid kan eventuellt isdyk genomföras här.

Topografi Branta ljusa väggar blandat med mörka sluttningar ner till ca 15 meter

Ström och sikt Strömmar existerar inte. Sikten är normalt 2-4 meter.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser