DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kustlexikon #49
Kustlexikon #49
Kustlexikon #49
Kustlexikon #49

Kustlexikon

#49

Av Stefan Beskow

Klagshamns kalkbrott – skyddat i Skåne

Bor du i södra Skåne och märker att det blåser för mycket för att dyka i havet men vill ändå dyka? Klagshamns kalkbrott kan då vara lösningen för dig. Eftersom det är just ett kalkbrott spelar det ingen roll ifall vinden piskar havet vitt, här kan du ändå dyka! Efter att ha parkerat bilen och gått en liten promenad kommer du till igångsplatsen. Var lite försiktig sista branten så att du inte halkar. Här kan parkamraten visa sig oumbärlig. Ta stöd av varandra så går det bra.

Väl i vattnet kan du välja mellan att simma åt höger eller åt vänster. Jag föredrar högersidan. Här ska även ligga en gammal bil som jag ännu inte lyckats hitta. Det går ganska brant nedåt och maxdjupet är över 15 meter. Dock är det en stark rekommendation att inte gå djupare eftersom bottnen är väldigt mörk och ”äter upp” allt befintligt ljus. Ofta är inte heller siktförhållandena de absolut bästa vilket är ytterligare anledning att inte gå djupare. En bra dyklampa är i det närmaste oumbärlig här. När du dyker på tio meter och grundare lyser de vita, kalkrika väggarna upp det dunkla vattnet något. Dock är ljuset fortfarande förhållandevis skumt.

Det marina livet består framförallt av abborre i fiskväg, även ifall en och annan gädda kan visa sig ifall du har tur. Det finns också gott om den svenska flodkräftan. På bottnen ligger en hel del skrot av olika slag som du kan simma omkring och inspektera. Bland annat finns här ett flertal cyklar. På bottnen och längs branterna finns stockar och mindre grenar som i det mörka vattnet ger i det närmaste ett litet kusligt intryck.

Klagshamn är helt klart ett alternativ när vinden ställer till det och sedan känns det ju, som alltid när du dyker i sötvatten, lite lyxigt att inte behöva skölja prylarna efteråt!

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser