Lill Haugen
– första kvinna att vinna Norgemästerskapen
Lill tog certifikat när hon studerade för sin magisterexamen i kommunikation i Brisbane, Australien 2001. Redan under första dyket hade hon en kamera i handen, en Kodak engångskamera. Men eftersom den inte hade någon blixt blev det gråa och trista bilder. Istället köpte hon sig en analog Sea & Sea-kamera och lyckades snart få färggranna bilder på tropiska fiskar, rockor, hajar och sköldpaddor. Efter att ha gjort de 200 första dyken i varma, klara vatten längs Australiens östkust, var det dags att testa hemmavatten – nämligen Oslofjorden. Kontrasten var enorm men intresset för dykning och uv-foto bestod och 2004 inhandlades en digitalkamera av typen Olympus C5060. Det dröjde dock inte länge innan allt uppgraderades till digital SLR.
Lill är PADI-instruktör och bor i Oslo men är ursprungligen från Møre på den norska västkusten. Favoritdykplatser är Lofoten, Tromsö, Saltströmmen, Nord-Trøndelag, Gulen och Sunnmøre. Men hon gillar fortsatt att ta bilder i Oslofjorden som hon menar har mycket att erbjuda, även om förutsättningarna är bäst lämpade för makrofotografering. Lill har vid upprepade tillfällen deltagit i Norska Mästerskapen i undervattensfoto och 2010 blev hon den första kvinnan att kliva upp överst på pallen.
2009 flyttade Lill till Stilla havet och med Fiji som utgångspunkt arbetade hon med olika dykrelaterade projekt, bland annat med fotografering i samband med forskning om korallrev och hajar.
– Huvudprojektet gick ut på att fotografera tjurhaj och grå revhaj med syfte att kunna identifiera de mer än 80 individer av tjurhaj som finns vid Shark Reef i Beqa Lagoon, Fiji. Här kan du se upp till åtta olika arter av haj på samma dyk, med tjurhaj och tigerhaj som huvudattraktion, säger hon.
Efter att ha tillbringat hela 2009 i Stilla havet, är hon nu tillbaka i Norge där hon arbetar som journalist inom hälsa och livsstil.
– Jag vande mig att dyka med hajar och andra stora djur i Australien. Att dyka med hajar och valar ger en fantastisk känsla, trots att de är en utmaning att fotografera. Mina bästa dykupplevelser, bortsett Fiji, var hundratals hammarhajar vid Sipadan, sandtigerhaj i Australien, pygmé-manta vid Salomonöarna och valhaj utanför Moçambique. Hajar har en extremt dålig image och därför är det viktigt att kommunicera positiva berättelser med ord och bild för icke-dykare. Jag vlll berätta om hur vi människor är på väg att förlora en av havets mest fantastiska skapelser på grund av överfiske och den illegala handeln med hajfenor i Asien, säger Lill.
Se mer på www.lillhaugen.com