DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Portfolio  Portfolio

Mirko Zanni

– Swiss made

Mirko Zanni föddes 1970 i Locarno, Ticino i Schweiz. Han tog sitt första dykcertifikat 1989. Fotografering har varit hans passion hela livet. Efter några års dykande beslöt han att kombinera sin kärlek till havet med hobbyn att ta bilder.

Som fotograf är han självlärd. Han inspirerades av böcker gjorda av hans stora föregångare inom undervattensfoto. Sina första dykutflykter gjorde han i floderna runt hemmet i kantonen Ticino. Där hittade han sina första motiv och fick utlopp för sitt fotografiska skapande.
Idag är han fotograf på fritiden. Han tillbringar sina semestrar med att utforska oceanerna runt avlägsna länder. Speciellt finner han inspiration för sina bilder i Stilla Havet och Indiska Oceanen. Tanja är hans ständiga följeslagare och fotomodell. Numera ingår också Asia i familjen. Hon föddes 2005. Trots hennes späda ålder tycks hon trivas perfekt med att resa runt världen med pappa och mamma.
Mirko har specialiserat sig dels på småfiskar och dels på stora scenerier. Med sina bilder vill han förmedla en känsla av att stå på havsbottnen omgiven av mirakler och märkliga fenomen. På senare år har han också ägnat sig åt att fotografera flygplansvrak från andra världskriget i Medelhavet och runt Papua Nya Guinea.
Han har erövrat många priser i internationella tävlingar i undervattensfoto: Oceanz i Nya Zeeland, Celebrate the Sea i Singapore, LAUPS och Underwater Image i USA, Marmarafestivalen i Turkiet och Subios på Seychellerna. Flera gånger har han vunnit Världsfestivalen i Antibes i Frankrike. År 1999 blev han schweizisk mästare i undervattensfoto. År 2000 vann det schweiziska laget bronsmedalj vid världsmästerskapen i Egypten. Där kom han också på tredje plats i den individuella klassen för vidvinkelfoto.

Mer information på www.mirkozanni.com

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser