DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Portfolio  Portfolio
Portfolio – Jørn Ari – Nakensnäcksnörden
Portfolio – Jørn Ari – Nakensnäcksnörden
Portfolio – Jørn Ari – Nakensnäcksnörden
TITEL Adalaria proxima PLATS Vid dykklubben Marsvinet, Lilla bält. KAMERA Olympus E-420 i Ikelite-hus EXPONERING 1/160s, f22, med 105mm makro BLIXT En DS 160 och en DS 161 från Ikelite på TTL KOMMENTAR Adalaria proxima är en dorid nakensnäcka som oftast ses gul eller vit. Den blir upp till 20-25 millimeter och kroppen är rund eller oval sedd ovanifrån. Gälbusken sitter runt anus i bakänden ochkan bestå av upp till tolv gälar. Rhinoforerna som är avrundade i ändarna har lameller och de är i regel mörkare än resten av kroppen. Man kan se upp till 19 lameller.
Portfolio – Jørn Ari – Nakensnäcksnörden
TITEL Cyclopterus lumpus STED Kongebrogaarden, Lillebælt KAMERA Olympus E-420 i Ikelite-hus EKSPONERING 1/60s, f14, med 9-18 mm vidvinkel (ved 18mm) BLITZ 1 stk. DS 160 + 1 stk. DS 161 fra Ikelite på TTL KOMMENTAR Billedet er taget i maj 2010, hvor stenbiderhannen våger over sine æg. Den ser sit spejlbillede i min domeport og udfører en faretruende dans lige foran mit kamera. Billedet vandt guldmedalje ved Underwater Photography.com’s store online fotokonkurrence i kategorien tempereret vand.
Portfolio – Jørn Ari – Nakensnäcksnörden
TITEL Flabellina browni PLATS Vid dykklubben Marsvinet, Lilla bält. KAMERA Olympus E-420 i Ikelite-hus EXPONERING 1/160s, f22, med 105mm makro BLIXT En DS 160 och en DS 161 från Ikelite på TTL KOMMENTAR Flabellina browni är precis som Fl. Verrucosa och Fa. Bostoniensis en aeolid nakensnäcka. Den sesi färgerna ljusröd till mörkbrun och kan bli 50 millimeter lång. Kroppen är avlång och den har en lång platt och spetsig stjärt med en längsgående vitpigmenterad rand. Muntentaklerna är långa och spetsiga samt genomskinliga med med vitt ytterst på spetsarna. Rhinoforerna är rynkiga, långa och spetsiga och precis som muntentaklerna är de genomskinliga med vita spetsar.
Portfolio – Jørn Ari – Nakensnäcksnörden
TITEL Myoxocephalus scorpius PLATS Kongebrogaarden, Lilla bält KAMERA Olympus E-420 i Ikelite-hus EXPONERING 1/180s, f22, med 18-50 mm makro (inställd på 50mm). BLIXT En DS 160 och en DS 161 från Ikelite på TTL KOMMENTAR En vanlig ulk fotograferad i profil under ett kallt vinterdyk i Lilla bält. De kan ha många olika färger, till exempel röd, grön, brun, gul och svart. Har man tålamod under ett nattdyk kan man ha tur och få se den snappa åt sig ett byte, till exempel en liten plattfisk.
Portfolio – Jørn Ari – Nakensnäcksnörden
TITEL Cyclopterus lumpus PLATS Kongebrogaarden, Lilla bält KAMERA Olympus E-420 i Ikelite-hus EXPONERING 1/60s, f14, med 9-18 mm vidvinkel (inställd på 18mm) BLIXT En DS 160 och en DS 161 från Ikelite på TTL KOMMENTAR Bilden är tagen i maj 2010 när sjuryggshannen vaktar sina ägg. Den ser sin spegelbild i min domeport och utför en hotfull dans precis framför min kamera. Bilden vann guldmedalj i den stora onlinetävlingen Underwater Photography.com och dess klass för tempererade vatten.
Portfolio – Jørn Ari – Nakensnäcksnörden
TITEL Polycera quadrilineata PLATS Ammoniakhamnen, Lilla bält. KAMERA Olympus E-420 i Ikelite-hus EXPONERING 1/160s, f22, med 105mm makro BLIXT En DS 160 och en DS 161 från Ikelite på TTL Kommentar Polycera quadrilineata ses sällan i Lilla bält men är nu registrerad som resident vid Ammoniakhamnen. Den kan bli upp till 40 millimeter lång och har en avlång kropp som är genomskinligt vit med gula eller orange fläckar. Gälbusken kan ha upp till elva gälar som också är genomskinliga och gul-orange i spetsarna.

Portfolio

Jørn Ari

Jørn Ari föddes i Danmark 1966 men började inte dyka förrän 40 år senare, under en höstsemester till Sharm el Sheikh 2006.
– Det var en helt ny värld som öppnade sig för mig. Jag blev genast fascinerad av det fantastiska myller av liv och de färgrika korallerna under ytan, minns Jørn.

Dykningen blev snabbt en passion och redan året efter hade han utbildat sig till PADI Divemaster. I februari 2009 blev han instruktör och idag är han PADI Staff Instructor.

– 2007 reste jag till Maldiverna och tog med min första undervattenskamera. Det var en Olympus kompaktkamera och med den knäppte jag loss på allt rörde sig under vattnet. Jag var oerhört entusiastisk och tog många bilder, berättar Jørn.

Hösten 2009 var det hög tid att gå vidare och byta ut kompaktkameran mot en digital systemkamera. Det blev en Olympus E-420 i ett hus från Ikelite.

Jørn Ari är speciellt intresserad av djuren och växterna i danska vatten, och det är framförallt nakensnäckorna han fotograferar när han dyker. Intresset för nakensnäckorna har gjort att han gett sig in i ett större projekt som handlar om att systematisera de många olika arterna som lever i danska hav.

Favoritresmålen är därför de nordiska länderna. I Danmark är det Lilla bält tack vare den marinbiologiska mångfalden. I Sverige ligger Gullmarsfjorden i topp och i Norge lockar Gulen, runt 100 kilometer norr om Bergen, framförallt tack vare de många nakensnäckor man kan se där.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser