DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

10 tips för dykning med torrdräkt

Text: Jesper Kjøller
Torrdräkten förlänger dyksäsongen till hela året. Dyken blir både längre och skönare. Men en torrdräkt måste skötas och underhållas för att fungera perfekt. Den kräver också en del träning att använda. Så, innan du dyker med torrisen för första gången, gå en torrdräktskurs. Som komplettering till kursen får du här en rad tips.

1 Passformen betyder allt
Dräkter finns i flera olika material. Men det är viktigare att dräkten har god passform än om den är gjord av neopren eller trilaminat. Prova flera olika dräkter innan du tar det slutgiltiga beslutet. Hittar du ingen konfektionsstorlek som passar perfekt? Fundera då eventuellt på att skaffa en måttbeställd dräkt. Kom ihåg att du måste kunna böja benen och klättra uppför en båtstege. Du måste även kunna sträcka upp armarna bakom nacken.

2 Innerst inne
Torrdräktsdykning har många fördelar. En av dem är att du enklare kan anpassa dig till olika vattentemperaturer samt kortare eller längre dyk. Skaffa flera olika underställ och eventuellt ett svettransporterande innerställ. Sedan kan du enkelt sätta ihop den perfekta dräktkombinationen för den aktuella vattentemperaturen.

3 Stramande badmössa
Latexmanschetterna måste sitta hårt. Annars kommer det in vatten. Å andra sidan får de inte strama för mycket. Får du vita fingrar? Får du kväljningar efter några minuter i dräkten? Då sitter tätningarna för hårt. I värsta fall kan en alltför hårt åtsittande halsmanschett göra att blodtrycket faller med svimning som följd. Instruktören på torrdräktskursen eller personalen i dykbutiken kan hjälpa dig med passformen på tätningsmanschetterna.

4 Svagaste länken
Torrdräkter är ganska ömtåliga. Svagaste punkten är dragkedjan. Akta kedjan under transporter. Förvara alltid dräkten i en separat bag. Då kan den inte ta skada av din övriga utrustning. Du bör annars lägga den överst så att inga tunga prylar hamnar ovanpå den.

5 Vårda dragkedjan väl
Sköt om dragkedjan enligt tillverkarens föreskrifter. Kedjan kan normalt bytas – men operationen kan kosta hälften av vad en helt ny dräkt skulle göra. Därför lönar det sig att vårda och pyssla om kedjan omsorgsfullt. Använd aldrig silikon som smörjmedel. Det kan nämligen göra det omöjligt att limma dit en ny kedja. Fransar i kedjans kant kan försiktigt...
 

Läs hela artikeln i NetMag #42...

SOME images: