DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Akaba – Koncentrerad dykning

Luftvärnskanonvagnen M42 Duster.
Foto: Rene B. Andersen
Cedar Pride
Foto: Grzegorz Myćko
C-130 Hercules.
Foto: Grzegorz Myćko
Text: Thomas Senger Grønfeldt
Något längre fram börjar en stor skugga att ta form framför mig, och snart syns konturerna av ett stort flygplan som uppenbarar sig. Det är välkända C-130 Hercules, en typ av militärflygplan som du säkert sett i många filmer. Tekniskt sett är det bara ett medelstort militärtransportplan, men med en längd på 30 meter och ett vingspann på 40 meter, känns det inte direkt som något “medelstort” som tornar upp sig där på havsbotten framför mig. Det är också ett av världens mest kända flygplan, och många krigsfilmer har börjat med att hjältarna hoppat ut med fallskärm från akterrampen på ett sådant plan. Just det här exemplaret flyger inte längre, men det är en av huvudattraktionerna för dykare i Jordanien.

Jag befinner mig i Akaba, den största staden på Jordaniens korta kuststräcka. Staden ligger längst in i Akabaviken, med Saudiarabien i söder och Israel och Egypten på andra sidan viken. Det finns också en gräns mot Israel hela vägen norr om viken, där Jordanien och Israel möter varandra med en bit ingenmansland däremellan. Akabaviken är "toppen" av Tiransundet och därmed den nordöstliga änden av Röda havet. Det är en relativt smal vik, med tät fartygstrafik till både Akaba, som är Jordaniens enda hamn, och Eilat, Israels enda stad vid Röda havet.

Turistmål
Akaba är en frihandelszon och därmed också ett populärt resmål för jordanier, eftersom många varor är något billigare här än i resten av landet. Eftersom det är landets enda hamnstad, så finns här en livlig men inte överdriven turistindustri. Besökarna här är både jordanier, turister från andra länder i Mellanöstern och turister från andra områden, inklusive Europa. Det är inte så många skandinaver som fått upp ögonen för landet ännu, men jag tror att det kommer att förändras.

Ingen blåvatten-stress
Jag är i första hand här för att dyka, och det finns många möjligheter till det. Jag började den första dagen med ett par enkla och lugna stranddyk för att kontrollera utrustningen, men även här kunde man se att både rev och djurliv hade mycket att erbjuda. Eftersom vi befinner oss i en relativt smal vik, kan vi inte...

Läs hela artikeln i NetMag #30...

SOME images:
Luftvärnskanonvagnen M42 Duster. Foto: Rene B. Andersen
Cedar Pride Foto: Grzegorz Myćko
C-130 Hercules. Foto: Grzegorz Myćko