DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Bali - Gudarnas ö

Text & foto: Jesper Kjøller
Östra Bali har mycket att erbjuda. Du kan både dyka med det största och det minsta plus allt däremellan. Men ön har också fler attraktioner och lockar både dykare och vanliga semesterfirare. Bali förtjänar verkligen sitt rykte som ett av de bästa resmålen i världen - både under och över ytan.

Brr! Det kalla vattnet sipprar in i min 3 mm våtdräkt, och jag blir påmind om att vi betalar ett pris för det näringsrika vattnet i området. De kalla strömmarna från de stora djupen runt ön Nusa Penida lockar hit stora filter feeders, så i det avseendet är det bättre ju kallare det är. Temperaturmätaren på min dykdator har sjunkit till 23 grader, vilket är långt under de mer behagliga 27-28 grader som vi haft under de föregående dykdagarna på Bali. Efter några minuter dyker plötsligt en manta upp framför oss, och vi glömmer kylan för en stund. Det stora djuret svävar fram över en stor klippa av koraller framför mig och försvinner igen lika snabbt som det kom. Det hela går så snabbt att jag blir tagen på sängen, och jag blir tvungen att trycka av en massa bilder utan att först hinna ställa in kameran. Jag tittar på min display och konstaterar att jag åtminstone fick ett par fina bilder av mantan, trots att exponeringsinställningarna kanske inte var optimala. Vem vet? Kanske var det den enda mantan vi får se i dag? Medan jag för stunden har min uppmärksamhet på kameran, hör jag bakom mig att min fru ropar genom regulatorn. Jag vänder mig om och ser henne ivrigt pekande på ett lämmeltåg av ett dussintal stora mantor som kommer rakt emot oss i rad. Okej, nu snackar vi…

Manta Point är en cleaning station, och här hänger ofta mantor för att njuta av putsarfiskarnas service. Det är vanligt, och i princip garanterat, att man åtminstone får se ett par mantor under en timmes dyk här, men i dag har vi verkligen tur. Mellan 12 och 15 stora djur susar fram över den låga korallkullen om och om igen, och skådespelet är fantastiskt. De är överallt och de kommer väldigt nära oss. Mantorna är helt likgiltiga för oss och de många andra dykarna, fridykarna och snorklarna som ligger i vattnet. Om mantorna vore skygga för människor skulle de ha försvunnit för länge sedan, eftersom den populära dykplatsen besöks av ett stort antal båtar varje dag sedan många år tillbaka.
Efter ungefär 45 minuter av mer eller mindre konstant action lämnar plötsligt manta-tåget rengöringsstationen. Den svala temperaturen i vattnet gör sig åter påmind, när vi avslutar dyket med ett stort smil på läpparna. Medan vi i ytan väntar på att vår dykbåt ska hämta upp oss, frågar en av dykarna i vår grupp: "Varför heter det egentligen Manta Point?". En osedvanligt ironisk kommentar från en tysk.

Passionerade dykare
Jag har känt Jan och Henriette Bebe sedan årtusendets början, då jag utbildade dem till PADI-instruktörer hos Diving 2000 i Odense. Några år senare förverkligade de sin dröm och lämnade sina ordinarie jobb för att satsa på en dykarkarriär i Sydostasien. Efter en tid i norra Sulawesi flyttade de till Bali, där de erbjöds att ta över driften av Lotus Bungalows med det tillhörande dykcentret Gangga Divers. Jan är ansvarig för alla dykaktiviteter, men även om Henriette är chef för resorten så är hon också en del av dykteamet under högsäsong. Båda två har fortfarande en stark passion för dykning, och de tillbringar nästan alla sina semesterdagar på spännande dykdestinationer som Galapagos, Raja Ampat och Palau. De har bott på Bali i över tio år, och de har ännu inga planer på att lämna ön.
Anläggningen och dykcentret är beläget i Candidasa Bay, som ligger strategiskt precis vid Balis östkust, där dykningen är som bäst. Härifrån kan man enkelt nå de olika dykplatserna runt Nusa Penida, de lokala båtdyken längs kusten och stranddyken i Tulambenområdet.

Nusa Penida
I dag har vi planerat att dyka vid Nusa Penidas Malibu Point. Jan har sagt att det finns goda chanser att möta Mola mola, eller klumpfisk som den även kallas. Det är rätt årstid och Malibu Point lär vara en av de bästa platserna för närkontakt med klumpfisken. Malibu Point är en typisk representant för dykplatserna på den norra sidan av Nusa Penida. Topografin består av ett sluttande rev som långsamt... 

Läs hela artikeln i NetMag #38...

SOME images: