DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Chocolate Islands

Text: Dom Lee Zaax
Jag sitter och klamrar mig fast på en bänk i en sliten träbåt på väg mot en liten prick borta vid horisonten. Plötsligt bländas jag av solstrålar som reflekteras från något som ser ut som en flytande hög med skräp. Jag lutar mig över styrbordssidan, och när jag kommer närmare ser jag att det är en pirogue - en liten fiskebåt som tappert seglar på öppet hav i Guineabukten. Jag möts av ett vänligt leende från en fiskare som vinkar till mig, medan han halar seglen som är gjorda av plastpåsar och folie. Pricken vid horisonten är nu så pass nära, att jag ser att det är en ö med en dramatisk kust och en tät mur av vajande palmer. Jag är nära ekvatorn, söder om São Tomé och Príncipe på väg mot Rolas Island. Det är varmt och jag bara väntar på att få hoppa i och dyka...

Gillar du choklad?
När jag fick den frågan av min vän satt vi och drack kaffe tillsammans, och jag förväntade mig att han skulle bjuda mig på en chokladbit. I stället började han knappa på sin mobil och visade mig en kartbild med några små öar strax ovanför ekvatorn. Han berättade om São Tomé och Principe och om dykning vid ekvatorn. Chocolate Islands blev ett av våra stora samtalsämnen, och vi började planera för en dykresa till detta avlägsna hörn av världen.

Med stor entusiasm börjar jag läsa om detta ovanliga och lite otillgängliga resmål. Bland det första jag får veta är att São Tomé och Príncipe har en lång historia av sockerodling tack vare den näringsrika vulkaniska jorden och närheten till ekvatorn. Även kaffe och kakao odlas här, och 1908 blev São Tomé världens största producent av kakao, som fortfarande är landets viktigaste gröda. São Tomé och Príncipe är det näst minsta afrikanska landet efter Seychellerna. Det är även det minsta landet i världen där det talas portugisiska. Blandningen av det afrikanska och portugisiska arvet märks tydligt i bland annat kultur och musik.

Om du själv rest till någon avlägsen destination, så vet du att det vanligtvis börjar med att man efter en lång flygning landar mitt i natten. Eventuellt med en transfer eller mellanlandning på vägen dit. Så var det också den här gången. Flyget går från Lissabon med ett 40 minuters stopp i Accra och jag anländer sent på kvällen.

Jag går mot terminalbyggnaden på São Tomé Airport och försöker vänja mig vid mörkret. Några passagerare tar en selfie med flygplatsen i bakgrunden och blir då jagade av en säkerhetsvakt som ber dem radera bilderna. Vakten verkar ha fullt upp med att själv hålla koll på alla passagerare.

Med en ny ankomststämpel i mitt pass kommer jag fram till en svagt upplyst parkeringsplats framför ankomsthallen. Jag stuvar in mina väskor i en transferbuss och åker genom mörkret längs en väg som leder mot huvudstaden. Jag ska träffa resten av gänget, ta en kall öl och hinna sova lite, innan vi tidigt på morgonen drar vidare till den södra delen av ön för att hinna med en båt.

Rulla på Rolas
Där sitter jag och klamrar mig fast på en bänk i en sliten träbåt på väg mot en liten prick borta vid horisonten. Plötsligt bländas jag av solstrålar som reflekteras från något som ser ut som en flytande hög med skräp. Jag lutar mig över styrbordssidan, och när jag kommer närmare ser jag att det är en pirogue - en liten fiskebåt som tappert seglar på öppet hav i Guineabukten. Jag möts av ett vänligt leende från en fiskare som vinkar till mig, medan han halar seglen som är gjorda av plastpåsar och folie. Pricken vid horisonten är nu så pass nära, att jag ser att det är en ö med en dramatisk kust och en tät mur av vajande palmer. Jag är nära ekvatorn, söder om São Tomé och Príncipe på väg mot Rolas Island. Det är varmt och jag bara väntar på att få hoppa i och dyka…

Båten avgick från den södra delen av huvudön som heter Ponta Da Baleia, där den lilla piren används av båtar till Rolas Island. Det blir flera stopp på vägen för att ta bilder av frodiga regnskogar, tysta stränder och mäktiga vulkaniska berg som dominerar landskapet.

Medan vår båt närmar sig ön, får jag känslan av äventyr. Utsikten är helt fantastisk och är som hämtad ur Jurassic Park eller en Tarzanfilm. Jag ser framför mig en expedition med upptäcktsresande, koffertar, khakikläder och korkhjälmar. Det riktiga Afrika, tänker jag samtidigt som vi lägger till vid en...

 

Läs hela artikeln i NetMag #20...

SOME images: