DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Dykning med familjen

Text & foto: Sune Dadda Karma Harms
Det uppstår ofta ett dilemma i familjen när det handlar om att välja semestermål. Jag ser alla typer av resor med en dykares ögon, och det är inte alltid som det passar för resten av familjen. Men om solen skiner och det är varmt i vattnet, och det samtidigt finns spännande upplevelser, både över och under ytan på resmålet, så är det lätt att tillgodose allas behov.

Nilas tittar på mig och ler bakom dykmasken, samtidigt som han ger mig ett OK-tecken, för att därefter åter rikta uppmärksamheten mot sin farbror. Det är första gången som min son är under vattnet med en flaska på ryggen. Min bror simmar bredvid, och det är första gången även för honom, men han har ingen mask på sig.
Det var länge sedan som jag själv simmade runt i en pool med dykutrustning på och en kamera i handen, men när det är medlemmar i familjen som ska dyka för första gången, vill jag naturligtvis dokumentera det hela.

Min son och min bror har valt att prova på dykning och ta sina första dykcertifikat. De har båda visat stort intresse, när jag har pratat om dykning och entusiastiskt visat filmer och undervattensbilder från mina dyk. Nu är det min tur att vara betraktaren, och deras tur att uppleva livet under ytan. Normalt skulle det vara tråkigt att dyka i en pool, men när jag är här med familjen är det en helt annan sak. Det ska bli kul att se hur snabbt de båda lär sig och förstår tekniken, men framför allt hur pass entusiastiska de kommer att vara av den nya upplevelsen.

Att resa på dyksemester
I normala fall reser jag gärna ensam på semestern, men den här gången är jag tillsammans med min familj. Vi är faktiskt två familjer med barn, min egen familj och min brors familj. Min brorsdotter heter Sally och är 8 år och min egen son Nilas är 12 år gammal. Jag är den enda dykaren i sällskapet, men vi har pratat om att de andra ska få prova på, för att se om det är något för dem.
Vi har valt att resa till Jordanien som har en spännande historia och flera intressanta turistattraktioner, samtidigt som det finns en kust mot Röda havet. Här finns lite av allt. Vi kan uppleva sol och värme, och det finns möjlighet att bara koppla av vid poolen eller vid stranden, uppleva kultur och sevärdheter, plus det viktigaste för mig - dykning. Och nu har jag en unik möjlighet att dela min passion med familjen.

Tillsammans eller var för sig
Det dykcenter vi har valt ligger precis vid vattnet och har en egen stor pool. Det gör att vi fortfarande kan vara tillsammans som en familj, även om vi faktiskt gör lite olika saker. Familjemedlemmarna kan ligga vid poolen och se övningarna där, och vi kan äta lunch tillsammans, samtidigt som kursdeltagarna kan berätta om hur det känns att vara under vattnet, exempelvis att det faktiskt är ganska lätt att tömma sin mask, även under ytan.
Vi är lite uppdelade som pojkar och flickor, men det har mest med ålder att göra, och vad som krävs för att hoppa i vattnet med dykutrustning på.
Tre dagar kan upplevas som ganska lång tid i förhållande till en semestervecka, men det tar sin tid att lära sig det som krävs för ett dykcertifikat, och när det görs på detta sätt så känns det ändå som att vi är tillsammans, även om vi ägnar oss åt olika aktiviteter.

Teori, teori, teori
Om man inte har läst på i förväg hemma, så är det faktiskt teoridelen som är den svåraste delen av en Open Water kurs. Faktum är att det är en hel del teori som man ska hinna lära sig. Det verkar som om både Nilas och hans farbror tycker det är bra att läsa teorin tillsammans för att kunna diskutera med varandra. Naturligtvis pratar jag själv också gärna teori och har en del praktiska exempel. Jag tycker det är fascinerande att se hur ålder och generationer knyts samman genom...

 

Läs hela artikeln i NetMag #37...

SOME images: