DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Klubbliv – Sportdykarklubben KVAK

Sportdykarklubben KVAK på en dykplats någonstans i Norge.
Prova-på-dyk i Århus hamn nära Søsporten.
Sportsdykkerklubben KVAK
DYK tar reda på hur klubblivet ser ut i olika delar av Skandinavien. Den här gången besöker vi Kvak på östra Jylland.

Klubben grundades av dykare från FALCK-stationen i Århus hamn. Till en början hade man ingen lokal, så man träffades hemma hos de
enskilda medlemmarna. Klubbens första lokal var en källare på J.M. Mørks Gade 7 i Århus centrum. Efter att man under lång tid ansökte om en ny klubblokal hos Århus kommun, fick man i slutet av 1981 både en klubblokal, verkstad och en
del av en båthall i Søsporten som delades med Århus roddklubb. Søsporten ligger vid Århus Marina, där klubben håller till än idag. Samtidigt hade vi turen att få ett stort bidrag rån Idrottssamfundet Aarhus, så att vi kunde köpa en Bauer Capitano-kompressor. Detta gjorde att dykklubben KVAK kunde fortsätta att utvecklas. Den äldsta medlemmen i KVAK som fortfarande är kvar i klubben är Henning Oehlers, som blev medlem i december 1971. Henning har varit mycket aktiv i klubben och har varit kassör från 1973 till 1998, då han valdes till klubbens första hedersmedlem. Henning är idag en av klubbens två revisorer.

KVAK har under åren haft förmånen att ha medlemmar med båt, så att det varit möjligt att ta sig ut till olika vrak. Några de fartyg som klubben nyttjat har varit “Albatros”, "Ternen" och "Iron Dane".  KVAK var som mest aktiv inom utbildning under en period från slutet av 1970-talet fram till 1980-talet och hade också flera certifierade instruktörer.

Det var inte ovanligt med 20-25 elever på kurser för CMAS **, och nästan alla medlemmar gick utbildning för CMAS *** så snart det var möjligt. Ett stort antal blev också instruktörer. Klubben var, som många andra klubbar, till en början enbart för CMAS dykare, och enligt stadgarna krävdes att man hade minst ett CMAS ** certifikat för att bli medlem. När PADI-, NAUI- och CMAS * -certifikat kom till Danmark, så ändrades stadgarna till nuvarande bestämmelser efter en viss debatt. Därmed kunde även andra än enbart CMAS-dykare bli medlemmar.

Klubben är centralt belägen i den norra delen av Århus hamn (träfartygs- och fritidsbåtshamnen), numera känd som Århus Ø. Vi är inrymda i en historisk byggnad i hamnen som kallas Søsporten. Ursprungligen fungerade byggnaden som restaurang och klubbhus för Århus roddklubb 1935. Vi fick så småningom möjlighet att flytta in i byggnaden, och där finns numera också en klubblokal för Århus kanot- och kajakklubb. Tillsammans med kommunen håller de tre klubbarna på att samla ihop kapital för en grundlig renovering av den gamla byggnaden. När detta är klart kommer resultatet att bli en modern klubbanläggning för de tre vattensporterna i en fin historisk miljö. Något som vi alla ser fram emot.

Våra medlemmar kommer från olika delar av Östjylland, men de flesta är från Århusområdet...

Läs hela artikeln i NetMag #32...

SOME images:
Sportdykarklubben KVAK på en dykplats någonstans i Norge.
Prova-på-dyk i Århus hamn nära Søsporten.