DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Malin Head - Tur 2

De ikoniska kanonerna på vraket HMS Audacious vid Malin Head, Irland.
Stridsvagnar ligger utspridda på botten intill vraket SS Empire Heritage.
Den tyska ubåten U89 sjönk efter att ha rammats av engelsmännen under första världskriget.
Text och foto: René B. Andersen
Efter min resa till Malin Head i fjol ville jag gärna göra om det hela, och den här gången hade jag tänkt att ta med min UV-scooter. Planen var att vi själva skulle flyga dit, men prylarna skulle skickas med ett fraktföretag. Det visade sig vara lättare sagt än gjort.

Snart dök det upp frågetecken kring försäkring av utrustningen. Det krävdes även ett speciellt tillstånd för att kunna frakta flaskor och scooterbatterier, och det fanns ingen garanti för att prylarna skulle komma fram i tid, om de skulle fastna i tullen eller på någon fraktterminal. Vi blev helt enkelt tvungna att överge tanken på att ta med våra scootrar.
På den här resan fanns det chans att se nya vrak, eftersom de flesta av deltagarna hade varit med tidigare. I den här artikeln kommer jag att fokusera på dessa. Om du vill veta mer om det praktiska och hur dykningen fungerar i Malin Head, så kan du läsa artikeln i det förra numret av DYK NetMag. Det var lugnt väder under så gott som hela vår vecka i Malin Head, så vi hade alla valmöjligheter och kunde dyka på tre nya vrak: U-89, HMS Viknor och HMS Hurst Castle.

U-89
U-89 är en tysk ubåt från första världskriget. Man fick problem när ubåten skulle dyka och den hamnade på ytan igen. Ubåten låg då endast 200 meter från kryssaren HMS Roxburgh, som var snabb att utnyttja situationen och rammade ubåten som sjönk med samtliga besättningsmedlemmar ombord.  Jag har tidigare dykt på ubåten U-251 och även den ganska tråkiga ryska ubåt som ligger vid Bornholm, så jag hade inte så höga förväntningar. Det var dock en imponerande syn när jag kom ner på linan som är fäst en bit bakom tornet. U-89 står upprätt på botten med en svag lutning åt styrbord, och jag kunde se tornet och de båda kanonerna. Bakom den aktre kanonen kan man se skadorna efter ramningen. I övrigt är ubåten i gott skick och inte alls så tråkig. Det finns massor av fina detaljer och även möjlighet att penetrera ubåten om man vill se mer, men tiden räcker tyvärr inte till för detta.

HMS Viknor
HMS Viknor var ursprungligen ett gammalt passagerarfartyg från 1888 som år 1914 togs över av den brittiska flottan. Dess uppgift var att patrullera i Atlanten mellan Island och Skottland och i första hand kontrollera neutrala fartyg, så att de inte fraktade kontraband till Tyskland. Trots att fartyget var väldigt föråldrat blev det utrustat med kanoner. Under en storm 1915 försvann hon utan att hinna skicka någon nödsignal. Ingen vet egentligen vad som hände, men en teori är att hon gick på en mina. Tyskarna hade strax innan nämligen...
 

Läs hela artikeln i NetMag #42...

SOME images:
De ikoniska kanonerna på vraket HMS Audacious vid Malin Head, Irland.
Stridsvagnar ligger utspridda på botten intill vraket SS Empire Heritage.
Den tyska ubåten U89 sjönk efter att ha rammats av engelsmännen under första världskriget.