DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

SAN FRANCISCO MARU – ”The million dollar wreck”

San Francisco Maru – The Million Dollar Wreck, står idag på sandbotten på 63 meters djup.
Stridsvagnar av typen Ha-Go på däcket.
Foto: Torbjörn Gylleus
Lastrum 1 är fullpackat med minor.
Foto: Torbjörn Gylleus
Text och foto: Torbjörn Gylleus
Sikten är fantastisk och vi glider ner längs linan som försvinner i den mörkblå avgrunden och snart syns konturerna av vraket under oss långt där nere. När jag landat på dryga 50 meters djup framför de två Ha-Go-stridsvagnarna på däcket stannar jag upp och betraktar scenen framför mig. Det här är verkligen vrakdykning i världsklass som är svårslagen.

Truk Lagoon, som ligger i ögruppen Mikronesien, är utan tvekan alla vrakdykares mecka, och här finns så många spännande vrak att dyka på, att det är svårt att välja en favorit. Ett vrak som sticker ut är San Francisco Maru, även kallat ”The million dollar wreck”, som ligger lite djupare än genomsnittet. Här finns bland annat hundratals minor, ammunition och torpeder liksom lastbilar och stridsvagnar - Det här är ett vrak som heter duga!

Sänkningen
Under andra världskriget var Truk en del av Japans territorium, och en viktig bas för den japanska stillahavsflottan, där lagunen fungerade som ett naturligt skydd mot fientliga fartyg. Den 5 februari 1944 anlände fartyget San Francisco Maru till Truk och stannade kvar även när konvojen seglade vidare den 12 februari 1944. Fartyget låg då för ankar sydost om Dublon Island. Några dagar senare, den 17 februari 1944, inleddes Operation Hailstone - en massiv attack där över 100 amerikanska attack- och bombplan anföll byggnader, fartyg och flygplan i lagunen. San Francisco Maru klarade sig dock under inledningen av attacken, men den 18 februari 1944 släppte en TBF Avenger från USS Essex en 200 kilos bomb som träffade midskepps och startade en brand ombord. Fartyget sågs brinnande, innan det sjönk med aktern först och tog med sig...

I artikelserien ”Vraket i fokus” sätter vi luppen på ett antal spännande vrak, både i tropikerna och i våra nordiska vatten.

Läs hela artikeln i NetMag #32...

SOME images:
San Francisco Maru – The Million Dollar Wreck, står idag på sandbotten på 63 meters djup.
Stridsvagnar av typen Ha-Go på däcket. Foto: Torbjörn Gylleus
Lastrum 1 är fullpackat med minor. Foto: Torbjörn Gylleus