DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Sköldpaddor vid São Tomé

Text: Dom Lee Zaax
São Tomé och Príncipe är en av Västafrikas viktigaste häckningsplatser för havssköldpaddor, och varje vinter kommer de hit för att lägga sina ägg på de små remsorna av sand som skiljer Atlanten från den täta regnskogen.

I den lokala kulturen är sköldpaddan en symbol för mod, och det finns en fras på Forro Creole (ett lokalt språk som härstammar från portugisiskan) "cloçon tataluga", som refererar till en orädd person.
Tyvärr är sköldpaddorna fortfarande populära som extra matförråd, och av skalen från karettsköldpaddor tillverkar man produkter såsom armband, hårspännen, kammar och askar. São Tomé och Principe är medlem av både CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) och CMS (Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals), men det finns ett ständigt behov av att öka medvetenheten för att skydda arterna. Numera ser man ingen försäljning av hela sköldpaddor, vilket var vanligt i början av 1990-talet. Sköldpaddskött, ägg och hantverk säljs dock fortfarande öppet på São Tomés marknader. Ett sätt att påverka handeln är att vägra att köpa sköldpaddshantverk och berätta för försäljarna varför.
Det finns bra information om sköldpaddor och de insatser som görs för att skydda dem på museet i São Tomé.

Tatô-programmet startades för att skydda havssköldpaddorna i São Tomé och Príncipe på initiativ av den lokala icke-statliga organisationen MARAPA (havsmiljö och småskaligt fiske). Organisationen övervakar häckningsplatserna på São Tomés stränder mellan september och april. Man följer även upp kläckningen och informerar allmänheten om vikten av att bevara havssköldpaddor. Under 2012 gick MARAPA och Praia Inhame Ecolodge samman för att möjliggöra genomförandet av Tatô-programmet på stränderna i Cabana och Inhame i Porto Alegre i Caué-distriktet. Här kan du göra ett besök för att lära dig om deras arbete för att skydda dessa vackra djur. Om du vill stödja initiativet eller gå med i "turtle patrol", så kontakta Praia Inhame Ecolodge direkt för att få information om deras aktiviteter och program.

Sköldpaddsarter vid São Tomé och Principe.
Grön havssköldpadda (Chelonia mydas)
Bevarandestatus: Hotad (IUCN rödlistad bland hotade arter)
Vikt: upp till 230 kg.
Den är utbredd i alla tropiska och subtropiska hav runt om i världen. De största populationerna finns i Atlanten och Stilla havet, men de förekommer också i Indiska oceanen.
Dess ryggsköld är ca 120 cm lång och gröngrå i färgen med enstaka olivbruna, gula eller mörka streck och fläckar. Den är kupolformad framtill och plattare ut mot ryggen. De övre delarna av den gröna havssköldpaddans lilla rundade huvud är grönaktiga eller gula. Dess undersida är gulvit och den har bara en synlig klo på varje simfena.
Dess föda består av växter såsom sjögräs och alger.
Den föredrar att lägga sina ägg på stränder med tjock vegetation och en svag sluttning ner mot vattnet. Den gröna havssköldpaddan har ett väl utvecklat sinne för...
 

Läs hela artikeln i NetMag #20...

SOME images: