DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Smögen – En svensk klassiker!

Vackra klipphällar är ett signum för ytterskären i Smögen, här en bild från Långklacken.
Trollhummern är en ganska vanlig syn för den som tar sig tid att titta lite mer noggrant i bergsskrevorna.
Solnedgång i den bohuslänska skärgården.
Text och foto: Stefan Beskow
En käftsmäll! Jag kommer inte på något annat sätt att beskriva känslan när det behagligt kvalmiga 17-gradiga vattnet vid ytan, på några meters djup, förvandlas till 6 grader brrrr.... När jag väl vant mig vid det betydligt svalare vattnet på djupet kommer nästa käftsmäll, sikten! Från att ha varit 3-4 meter och riktigt grumsigt till riktigt fin sikt, jag tippar på omkring 10-15 meter. Vilket får betecknas som riktigt bra i Sverige.

Jag dyker vidare ner och kommer till en ravin med väggar på båda sidor och stora stenar på botten. De båda väggarna är riktigt frodiga och dödmanshand, havsanemoner och solsjöstjärnor trängs med sjöborrar och annat marint liv. Solljuset gör vattnet sådär riktigt smaragdgrönt och ramar in det vackra undervattenslandskapet på ett fantastisk sätt. En liten tejstefisk ligger och gömmer sig i en skreva och ställer upp på några bilder innan jag och Emilia simmar vidare. Vid ca 30 meters djup kommer vi till slutet på ravinen och väljer att simma upp längs väggen på vår vänstra sida. Krabbtaskor står på rad i en skreva i berget och bakom krabborna skymtar vi de färgglada trollhummrarna som försiktigt kikar fram. Kvalitén på dykplatsen är helt enkelt strålande! Långklacken som platsen heter är en ny bekantskap för mig, trots många dyk i skärgården som ligger utanför Smögen. Det är inte så konstigt får jag veta av Calle, senare när vi är tillbaka på båten. Dykplatsen upptäcktes för bara någon månad sedan och alla som haft möjligheten att besöka den har kommit upp med breda leenden och varit överens om att Långklacken kvalar in bland de absolut finaste dykplatserna kring Smögen. Han ler när han märker hur nöjd jag är med stället och benämner det med ett skratt som Sveriges Thingvellir. Även om jämförelsen såklart haltar, så kan jag inte komma på något ställe som har den topografin, så vad tusan, vi kör på Sveriges Thingvellir!

Nya dykplatser
Det är riktigt häftigt att det fortfarande finns platser som Långklacken därute som bara väntar på att bli upptäckta, något som Smögen Dyk och Upplevelse tagit fasta på och haft helger då de testar nya potentiella dykplatser. Det kanske inte passar alla eftersom alla ställen som testas inte håller riktigt samma klass som Långklacken, men när de gör det så blir ju upplevelsen desto större av att vara en av de första att dyka på...

Läs hela artikeln i NetMag #32...

SOME images:
Vackra klipphällar är ett signum för ytterskären i Smögen, här en bild från Långklacken.
Trollhummern är en ganska vanlig syn för den som tar sig tid att titta lite mer noggrant i bergsskrevorna.
Solnedgång i den bohuslänska skärgården.