DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Ur Frodes loggbok - Rummu

Text & foto: Frode Kjems Uhre

10 augusti Rummu, Estland.

När jag vaknar är vädret perfekt i Tallinn. Jag tar en morgonpromenad längs kullerstensgatorna och beundrar de gamla byggnaderna i Estlands huvudstad, innan jag beger mig till dykbutiken "Barrakuuda Sukeldumisklubi".

Dykinstruktören Rasmus Lehe tar emot mig, och när vi strax därefter sitter i bilen på väg till Rummu, 40 kilometer väster om Tallinn, berättar han lite om den speciella dykplatsen vi är på väg till.

Vi ska dyka vid ett gammalt fängelse från Sovjettiden. År 1938 började man bryta kalksten vid Rummu i norra Estland, och 1945 lät Stalin bygga ett Gulag-fängelse intill. När Sovjetunionen 1991 kollapsade, och Estland blev självständigt, stoppades gruvverksamheten, och plötsligt var det ingen som längre betalade elräkningen i kalkstensbrottet. Elbolaget stängde av elförsörjningen och därmed stannade pumparna som hade hållit delar av fängelset och stenbrottet torra.

Som ett resultat av detta steg grundvattnet och bildade en sjö, så att stenbrottet och delar av fängelset nu ligger under vatten. Många av maskinerna, som användes för verksamheten och flera byggnader, är fortfarande intakta på botten av sjön. Dykbåten består av en flytande plattform med en liten utombordsmotor. Den är inte snabb, men är enormt stor och väldigt bekväm med gott om plats för alla dykare. Jag ska dyka tillsammans med Marta från Polen, som också är dykinstruktör. Från plattformen kan vi på stranden av sjön se delar av fängelset med bland annat de gamla vakttornen. Fängelsemuren går...
 

Läs hela artikeln i NetMag #20...

SOME images: