DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Ur Frodes loggbok - St Abbs

Text & foto: Frode Kjems Uhre

Jag vaknar tidigt i mitt tält vid den lilla orten Beadnell på den engelska östkusten. Dagen innan har jag dykt och fångat hummer tillsammans med två killar från byn. Jag kör nu norrut längs kusten mot staden St Abbs som ligger på den skotska sidan. Paul Crowe som äger dykcentret Dive St Abbs möter mig framför sitt vackra hus, Rockhouse. Han berättar att han delat in dykarna i två grupper och kommer att köra ut med dykbåten fyra gånger, så att vi alla kan få två dyk.

Jag ska ut med den första gruppen, så jag snabbar mig på för att göra klar min undervattenskamera och dra på mig torrdräkten. Dykcentret har ett perfekt läge intill Rockhouse med mindre än en minuts promenad till dykbåten. Här är det mer än fem meters skillnad mellan högt och lågt vatten, och när vi går ombord på dykbåten är det lågvatten så att båten ligger långt ner i förhållande till kajen. Men det är inget problem. Paul lyfter ner alla dykprylarna till båten med en kran och därefter tuffar vi ut ur den lilla hamnen. Vår första dykplats heter Black Carrs och ligger på bara några minuters avstånd från hamnen.

Fisklivet här är verkligen på topp. Jag hinner inte ens komma ner till stenrevet på 23 m djup innan en berggylta simmar fram och nyfiket betraktar mig. Vi ser många av dem under hela dyket och de är absolut inte skygga. På stenrevet finns ett rikligt bestånd av koralldjur som exempelvis död mans hand och havsnejlika. Här finns också solsjöstjärna, vanlig sjöstjärna och stor sjöborre. Vi ser även massor av...

Läs hela artikeln i NetMag #23...

SOME images: