DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Ur Frodes loggbok - Tunisien

Tekst & foto: Frode Kjems Uhre
Sandstranden är redan brännande het på den lilla tunisiska turistön Djerba, när jag en förmiddag i juli hjälper till att dra båten så att den kan rulla över de utlagda fendrarna ner till vattnet. Strax därefter är vi på väg.

Vädret är perfekt när vi susar fram över Medelhavet. Vårt mål är vraket "Ricardo", som ligger 14 kilometer från kusten.

Youssuf Jradi, en 54-årig man med väderbitet ansikte, styr båten medan han står upp. Han är ägare till "Club de Plongée La Sirene Djerba", som han öppnade 1998. Han är en erfaren herre med över 12 000 dyk i loggboken. Men så har han också dykt sedan han var 13 år gammal. Vid hans sida står sonen Wadia 23 år gammal, som med sina cirka 5 000 dyk inte heller är någon nybörjare. Planen är att Wadia och jag ska dyka ihop, medan Youssuf ska vara guide för en man från Ryssland, som förutom jag själv är den enda gästen på båten. Youssuf berättar att han började dyka efter svampar redan som 12-åring, och att han var 20 år gammal när han började arbeta som yrkesdykare och dök efter koraller för smyckestillverkning. Youssuf hittade vraket “Ricardo” 1990. Efter en halvtimmes resa ankrar vi upp vid vrakplatsen. Kort därefter dyker Wadia och jag ner till vraket.

Det 100 meter långa lastfartyget, som egentligen heter Edda, lämnade Tripoli den 18 januari 1943, på väg till den italienska ön Sicilien. Det var i mitten av andra världskriget...

 

Läs hela artikeln i NetMag #37...

SOME images: