DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Vraket i fokus - Salem Express

Ett av de mer kusliga vrak som jag besökt är passagerarfärjan Salem Express, som ligger utanför Safaga i södra Egypten. När man simmar fram längs fartyget och ser alla personliga tillhörigheter som ligger utspridda på botten, så gör sig olyckan påmind och för tankarna till Estoniakatastrofen i våra hemmavatten som inträffade tre år senare.

Historia
Färjan byggdes på det franska skeppsvarvet Forges & Ateliers et Chantiers de Mediterranee i La Seyne och sjösattes i november 1964. Skrovet bogserades den 6 december samma år till varvet i Port-de-Bouc för att färdigställas. Fartyget, som döptes till Fred Scamaroni, utrustades med flera nya tekniska innovationer som exempelvis en bogport för att ta ombord bilar samt höj och sänkbara ramper på bildäcket liksom ställbara propellerblad. I maj 1965 skickades hon tillbaka till La Seyne för några sista kompletteringar före leverans.
En knapp månad senare bryter en brand ut i maskinrummet, och ett stort antal brandmän kämpar med att släcka branden. Fyra av brandmännen blir instängda i en hiss, men man lyckas till slut rädda dem genom att fylla hela maskinrummet med torris.
 Det blir stora skador och tre av fyra motorer måste repareras, vilket försenade leveransen med 11 månader. I maj 1966 sattes fartyget i trafik mellan Marseille och Bastia på Korsika och kör i samma linje fram till 1979. Året därpå säljs fartyget till det danska rederiet Olau Line A/S och får namnet Nuits Saint Georges. Färjan gick i linje mellan Frankrike och Storbritannien, men rederiet försattes i konkurs samma år, varpå fartyget lades upp i Nederländerna. I november 1980 såldes Nuits Saint George till det egyptiska rederiet Lord Maritime Enterprise och döptes samtidigt om till Lord Sinai, och gick i trafik mellan Aqaba-Suez fram till 1984, då fartyget fick namnet Al Tahra. 1984 såldes fartyget slutligen till Hussein Salem, en egyptisk affärsman och bekant med den tidigare egyptiske presidenten Hosni Mubarak. Det nya namnet blir Salem Express, och färjan trafikerar nu sträckan Suez - Jeddah i Saudiarabien via Safaga.

Den sista resan
På natten mellan den 14 och 15 december 1991 var Salem Express på väg tillbaka från Mecka efter att ha varit försenad i två dagar på grund av maskinproblem. Ombord finns 100-tals pilgrimer, och många har tagit med sig presenter och kläder till sina släktingar i Egypten. Man vet inte exakt hur många som fanns ombord. Enligt officiella källor var det 690 personer, men andra talar om så många som 1 600. Det var hårt väder den här natten, men kapten Hassan, som hade varit fartygets befälhavare sedan 1988, kände väl till vattnen utanför Safaga. På den här specifika delen av rutten brukade han ofta ta en genväg på insidan av Hyndman Reef för att förkorta resan med en till två timmar, jämfört med den officiella rutten som går norr om Panorama Reef. Fartyget stävar nu i hög fart mot Safagas hamn via den sydliga genvägen runt Hyndman Reef, men det är ingen ombord som inser det faktum att man ligger en dryg kilometer öster om den avsedda rutten. Detta gör att man hamnar på direkt kollisionskurs med revet, och strax före midnatt ränner färjan på den sydligaste delen av revet. Ett gapande hål rivs upp i fören på styrbordssidan och dessutom bryts bogvisiret upp vid kollisionen, vilket resulterar i att vatten forsar in till bildäcken. Inom ett par minuter får fartyget kraftig slagsida åt styrbord och panik bryter ut bland passagerarna. 20 minuter senare sjunker Salem Express och...

Läs hela artikeln i NetMag #38...

SOME images: