DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Bild: Erik Oskarsson
Foto: Erik Oskarsson
Foto: Erik Oskarsson
Foto: Erik Oskarsson

Erik Oskarsson

SOME-image: 

Jag heter Erik Oskarsson och är 32 år gammal. Jag bor för närvarande i Stockholm, är gift och jag jobbar lite för mycket. Ända sedan jag var liten har jag har varit intresserad av vatten. På något sätt dras jag till vatten och upplever det som vackert, äventyrligt och okänt. Jag insåg tidigt i mitt liv att vatten har en lugnande effekt på mig. Jag började med fridykning vid 12 års ålder och apparatdykning när jag var 15 år. Dykning är det enda sättet att fullt ut uppleva vatten.

Tidigare har jag arbetat som dykguide på båtar runt om i världen, vilket har givit mig mycket erfarenhet. Jag gillar annorlunda och lite mer otillgänglig dykning. Om en dykplats är för uppenbar så är den inte så intressant för mig. Dykning på annorlunda platser ger inte alltid de bästa fotomöjligheterna, så jag brukar variera med mer tillgängliga och vanliga dykplatser också.

Intervju

Vad betyder dykning för dig?

Frihet - I nästan alla aspekter av mitt liv söker jag frihet, och dykning är hittills den enda aktiviteten som ger mig en närmast berusande känsla av frihet.

Hur har dykningen påverkat ditt liv?
Dykning har lärt mig mycket om mig själv. Efter att tidigare ha arbetat i dykbranchen har fått mycket erfarenhet och sociala färdigheter, som exempelvis att vara mer inkluderande och ha ett öppet sinne när jag träffar nya människor. Jag kan ärligt säga att min kommunikationsförmåga har stärkts genom otaliga dyk-briefingar på olika dykbåtar runt om i världen.

Vilken typ av dykning gillar du?
Jag gillar annorlunda och otillgänglig dykning. Om en dykplats är för uppenbar så är den inte så intressant för mig. Dykning på annorlunda platser ger inte alltid de bästa fotomöjligheterna, så jag måste variera med mer tillgängliga och vanliga dykplatser också.

Har du några favoritplatser för dykning?
Fogna i Norge. Den dykplatsen ligger på kontinentalsockeln ca 45 minuter (i 25 knop) nordväst om Strömsholmen i Norge. Det är en stor spricka som bildar en Y-formad dykplats som är omkring 7-8 meter bred och cirka 75 meter lång. Om sikten är bra så är denna plats helt magisk och det marina livet är helt fantastiskt.

Beskriv en av dina starkaste upplevelser under vattnet
Hammarhaj vid revet Daedalus i egypten. Magiskt!

Om du skulle säga något om våra hav, vad skulle det vara?
Få människor inser hur beroende vi faktiskt är av haven. Om fler människor skulle bry sig om våra hav, så är jag övertygad om att våra globala miljöproblem skulle vara mer hanterbara.

Vilken prestation under din dykkarriär är du mest stolt över?
Jag är stolt över möjligheten att få berätta om mina undervattensäventyr för andra dykare och icke-dykare genom tidningar som DYK.

Vad är ditt råd till en blivande dykare?
Att dyka eller tillbringa tid i vatten är en underbar upplevelse, så njut och ta vara på varje tillfälle.

Varför bör vi uppmuntra fler att börja dyka?
Ju fler människor som dyker, desto fler blir det som inser hur värdefulla och viktiga våra hav är för planetens överlevnad. Så enkelt är det. Fler dykare är bra, även om jag själv inte är så förtjust i bubblor och fenor på mina bilder...

Vad är favoritprylen i din dykbag och varför?
Mina Mares Volo Race FP-fenor - De bästa fenor som någonsin tillverkats! Jag hoppas att de aldrig slutar tillverka dem.


Artiklar med eller av Erik Oskarsson:
Fakta

Har dykit sedan 2000

Dykrutrustning
Poseidonregulatorer och vinge. 
Waterproof dräkter,

Kamerarigg
För tillfället : Nauticam DA-7000, Nikon D7000, Inon 240 strober.