DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Portfolio  Portfolio

Anders Salesjö

– biologen som blev fotograf

Han är gammal i gamet och har hållit på med undervattensfotografering under många år. Sitt första SM i undervattensfoto vann han redan 1995, sedan dess har det blivit ytterligare fem SM titlar.

Förra året, 2004, blev han nordisk mästare i undervattensfotografering, men det är egentligen inte fotograferandet som driver honom att dyka. Det är intresset för djuren och känslan att befinna sig därnere under ytan. Efter cirka 3 000 dyk så älskar han det fortfarande. Det finns ett lugn och en harmoni under ytan som han inte kan uppleva på land, men framför allt, där finns djuren som Anders liv kretsar kring.

När han inte fotograferar undervisar han i marinbiologi; främst på Gullmarsgymnasiet i Lysekil, men även vid Göteborgs universitet. Nästan dagligen använder han sina egna bilder i undervisningen och det var faktiskt så det hela började. Anders var inte speciellt intresserad av att fotografera, men behövde bilder på djurlivet under ytan. Han skaffade sin första kamera då han muckade från kustjägarskolan. Muckarbidraget gick till att köpa en Nikonos V. Numera använder han Nikon F100 i ett Seacam-fodral samt Nikon 801 i Aquatica-fodral. För närvarande använder han bara tyska blixtar från Subtronic, men det har varierat lite under årens lopp. Än så länge har han inte börjat med digital fotografering, men han inser att det bara är en tidsfråga innan det är dags. Kanske att det är aktuellt när Nikon släpper en efterföljare till D70.

Anders är ansluten till Naturfotografernas Bildbyrå i Stockholm, men det mesta av bildförsäljningen sker genom det egna företaget: Sjöharen UV-foto och marinbiologi. Han berättar gärna för andra om livet under ytan, därför blir det ofta bildvisningar och bildspel för olika grupper. Dykresor, artiklar och utställningar är andra viktiga delar av verksamheten. Vill du veta mer om Anders och hans företag gå in på webadressen: www.sjoharen.com

 

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser