DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Portfolio  Portfolio
Leigh Bishop – vrakspecialisten
Leigh Bishop – vrakspecialisten
Leigh Bishop – vrakspecialisten
Titel Akta dig för kanonerna! Plats HMS Audacious i Nordatlanten Djup 66 meter Kamera Nikon F4 med 15 mm fisheye Exponering 4 sekunder på stativ Film Kodak TMax 3200 Belysning Naturligt ljus Kommentar De enorma kanonerna sitter på HMS Audacious – ett gigantiskt stridsfartyg på 23 000 ton. Jag satte upp stativet och ställde skärpan manuellt. Sedan inväntade jag dykarna för att ge en uppfattning om proportionerna.
Leigh Bishop – vrakspecialisten
Titel Tiden står stilla Plats HMHS Britannic i Egeiska Havet Djup 120 meter Kamera Nikon F90x med 16 mm fisheye Exponering 17 sekunder på stativ Film Agfa Scala 200x pressad till ISO 1600 Belysning Naturligt ljus Kommentar Fotomodellen Richard Stevenson var medveten om att han måste stå absolut stilla tills han fått tecken på att exponeringen var klar. Dykaren ger en uppfattning om hur enorma propellrarna är. Stativet sattes upp på rodret på 115 meters djup.
Leigh Bishop – vrakspecialisten
Titel Spiraltrappa Plats HMHS Britannic i Egeiska Havet Djup 120 meter Kamera Nikon F90x med 16 mm fisheye Exponering 1/60 sekund bländare 5,6 Film Fuji Sensia E6 200 ASA Belysning Två Sea&Sea YS350 Kommentar Utmaningen var att få bilder djupt inne i interiören av det största sjunkna oceangående fartyget i världen – Titanics föga välkända systerfartyg Britannic. Ultralätta blixtarmar placerade avvägda blixtar långt isär för att få rätt exponering i det trånga utrymmet.
Leigh Bishop – vrakspecialisten
Titel Paraplygubben Plats Empire Heritage i Nordatlanten Djup 230 meter Kamera Nikon F90x med 16 mm fisheye Exponering 10 sekunder på stativ Film Agfa Scala 200x pressad till ISO 1600 Belysning Naturligt ljus Kommentar Titta noga så ser du paraplygubben. Det är fiskar som simmar omkring och lämnar suddiga spår under den långa exponeringen. Det låg stridsvagnar strödda över bottnen överallt.
Leigh Bishop – vrakspecialisten
Titel Atlantisk elegans Plats RMS Justicia i Nordatlanten Djup 70 meter Kamera Nikon F90x med 16 mm fisheye Exponering 7 sekunder på stativ Film Agfa Scala 200x pressad till 1600 ASA Belysning Naturligt ljus Kommentar Stativplacering och kameravinkel är valda för att låta så mycket ljus som möjligt falla på den här enorma oceanångaren. Jag väntade medan ett fiskstim simmade in i synfältet tillsammans med dykaren.
Leigh Bishop – vrakspecialisten
Titel Krig och fred Plats HMS Limbourne i Engelska Kanalen Djup 85 meter Kamera Nikon F90x med 16 mm fisheye Exponering 1/60 sekund bländare 5,6 Film Fuji Sensia 400 ASA Belysning Två Sea&Sea YS350 Kommentar Fotomodellen Mark Bullen är en professionell bildmakare. Det gjorde uppgiften väldigt enkel att placera honom rätt i bilden. Vraket låg i becksvart mörker. Därför blev det nödvändigt att ha med sig massor av extra ljus.
Leigh Bishop – vrakspecialisten
Titel Spöken Plats Wilhelm Gustloff i Östersjön Djup 50 meter Kamera Nikon F4 med 15 mm fisheye Exponering 8 sekunder på stativ Film Agfa Scala 200x pressad till 1600 ASA Belysning Naturligt ljus Kommentar Vid åsynen av bilden och det välbevarade teakdäcket ryser man. Hur många människor stod här och fruktade för sina liv när det här nazifartyget sjönk med 10 000 människor ombord?

Leigh Bishop

– vrakspecialisten

Leigh har vrakdykt de senaste 20 åren. Under sin bana som dykare har han specialiserat sig på att fotografera djupa vrak. Hans passion för vrakfoto inleddes 1998. Då blev han inbjuden att delta i en expedition till Titanics systerfartyg Britannic i Grekland. Någon i gänget måste ta bilderna. Leigh gick med på det.
Hans metoder tog snart en ny riktning. Vid det nya årtusendets början deltog han i en fem veckor lång expedition för att fotografera vrak i Nordatlanten. Han tog bilder av det majestätiska passagerarfartyget Justicia på 70 meters djup och blev missnöjd med resultatet. Bilderna motsvarade inte det han hade sett med egna ögon nere i vattnet. Sikten var visserligen formidabel. Ändå kunde blixtarna bara lysa upp en liten bit i taget. Resten av vraket försvann i mörkret.
Nästa år begav han sig tillbaka till Nordatlanten med en ny idé. Han monterade kameran på stativ och pressade filmen till ISO 1600. Då kunde han fånga hela vraket på bild med lång exponeringstid och utan extra ljus. Det blev sedan hans favoritmetod.
Leigh Bishop har deltagit på i stort sett varenda större vrakexpedition under de senaste tio åren. Nu närmar han sig 40. Han arbetar fortfarande heltid som brandman i London. Bara semestrar och fritid ägnar han åt vrakdykning.
Han var en av de första i Europa att börja använda trimix för att utforska djupt liggande vrak. Det var redan vid början av 1990-talet. Han bytte från tunga dubbelapparater till rebreather så snart de blev ett säkert och pålitligt alternativ till öppet system.
”Jag har planer på att fotografera oceangående linjefartyg på havsbottnen. Jag vill göra en bok om förlista fartyg – som de var förr och som de är nu. Det svåraste är att ta bilderna. Just nu har jag bildmaterial från mellan 30 och 40 stora linjeskepp. Mina resor har tagit mig till berömda vrak som Titanic och Lusitania. Även moderna fartyg typ det ryska Mikhail Lermontov utanför Nya Zeeland. Snart är jag uppe i 50 fartyg. Då ska jag börja leta efter ett förlag” berättar Leigh.
Han plåtar fortfarande på film. Men han har också börjat testa digitala kameror. Utrustningen består av samma analoga Nikon F90x i Aquaticahölje som han har använt de senaste 10 åren. Men han har också en Canon fullformats 5D digitalkamera – även den i Aquaticahölje.
Inte enbart fotograferingen intresserar honom. Historia är också spännande. Leigh har varit med om att upptäcka och utforska ungefär 400 vrak runt omkring de brittiska öarna. Hans bilder har publicerats över hela världen. De har prytt omslaget på 30 tidskriftsnummer. Dessutom är Leigh populär som föredragshållare. Bland annat har han besökt Copenhagen Diveshow flera gånger.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser