DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Event  Event
Baltic Tech 2022
Baltic Tech 2022 hölls på Navel Academy i Gdynia, Polen. Tomasz Stachura, ägare till Santi, är mannen bakom evenemanget som har blivit en av världens tre största konferenser med fokus på teknisk dykning.

Baltic Tech 2022

– Två dagar med de mest erfarna inom dykcommunityn

Text och Foto: Helene-Julie Zofia Paamand m.fl.

Konferensen Baltic Tech hölls första gången 2007, då en grupp entusiastiska tekniska dykare samlades i Gdynia i Polen. Konferensen har nu blivit en av världens största inom teknisk dykning med omkring 1 000 besökare i år. 

►  Evenemanget genomförs under två dagar vartannat år. Se tidigare konferenser→

Teknisk Feedback
42 av dykcommunityns mest erfarna expeditionsdykare gav presentationer om de senaste projekten och dess upptäckter, däribland Rannvá Jørmundsson och Maria Bollerup, som också hade bidrag i förra numret av DYK. I den intervjun berättar tjejerna om sitt deltagande i Xunaan-Ha-expeditionen i Yucatan-provinsen i Mexiko. På Baltic Tech kunde de presentera förberedelserna för en ny expedition som ska äga rum nästa år i Indonesien. Publiken fick följa med bakom kulisserna, för att få en inblick i det stora planeringsarbetet som krävs. Expeditionen kommer att genomföras i en provins där det inte finns någon existerande logistik för dykning.

Projektet, som går under namnet Nixie Expeditions, går att följa här: instagram.com/nixie.expeditions→

Rannvá och Maria presenterade detta inför några av världens mest erfarna expeditionsdykare, och man kunde märka av deras nervositeten redan under förberedelserna innan de gick upp på scenen.

Det blev en del konstruktiv kritik, men också mycket stöd. När världens mest erfarna tekniska dykare samlas är det för att stötta varandra, dela med sig av sina erfarenheter och prata om utrustning och säkerhet. Förutom de tre hörsalarna, där presentationerna hölls, och som är fokuspunkterna för konferensen, fanns även utrustningstillverkare representerade i foajén. Rebreathers och allt inom värme och isolering gick att hitta här. Det beror förstås på att Batic Tech främst handlar om de många projekt som pågår i Östersjön samt i grottor och gruvor i regionen. För den typen av dykning är värme en avgörande faktor. Med rebreathers kan man öka tid och djup, vilket därför ställer större krav på att hålla sig varm. Upphovsmannen till konferensen är Tomasz Stachura, som är ägare till Santi, som även har sin produktionsanläggning för torrdräkter i Gdynia. Även om hans produkter naturligtvis får stor exponering, är hans mål att främja och utveckla sporten.

Rebreather som bailout
Det som särskilt fångade publikens intresse, när det gäller utveckling och användning av utrustning, var användning av backup-rebreather i samband med rebreather-dykning. I flera presentationer, bl.a. av Paul Toomer, diskuterades och utvecklades ämnet. Normalt används idag en eller flera “vanliga” stage-flaskor som bailout i samband med rebreather-dykning, vilket också gäller för öppet system. Skillnaden är dock att samma dyk på en rebreather vanligtvis kräver en extra bailout, nämligen en som kan användas på den djupaste delen av dyket. Eftersom ett haveri kan uppstå på djupet under dyket, måste rebreather-dykaren ha med sig bailout-flaskor för att kunna ta sig hela vägen till ytan.

Detta kan resultera i väldigt många flaskor och innebär logistiska...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #73:

SOME images:
Baltic Tech 2022, Baltic Tech 2022
Baltic Tech 2022 hölls på Navel Academy i Gdynia, Polen. Tomasz Stachura, ägare till Santi, är mannen bakom evenemanget som har blivit en av världens tre största konferenser med fokus på teknisk dykning.
, Baltic Tech 2022
De drygt 1 000 mässbesökarna fyllde foajén utanför de tre salarna.
, Baltic Tech 2022
Båda dagarna hölls presentationer i de tre hörsalarna från 42 av communityns mest erfarna dykare .

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser