DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
CMAS 13:e VM i UV-foto
Båtarna ligger vilsamt vid kaj redo för andra tävlingsdagen. Efterhand fylls de med UV-fotografer, assistenter, lagledare och funktionärer.
CMAS 13:e VM i UV-foto
Orhan Aytür blev världsmästare och hade fördelen av att tävla i kända hemmavatten. Här med sin fru som var tävlingens läkare. Orhan hade sina bilder med i topp tio i alla klasserna.
CMAS 13:e VM i UV-foto
Två domare, Kathy Church och Alptekin Baloglu, uppe i vårt bås på läktaren precis efter att juryarbetet var klart. Vi bedömde alla topp tio-bilderna ”live”, men juryn tittade på två stora kalibrerade TV skärmar och inte på den projicerade bilden på scenen.
CMAS 13:e VM i UV-foto
Fotograf och modell vid det populära flygplansvraket som var det mest förekommande vidvinkelmotivet. Det måste ha varit väldigt trångt runt propellrarna under tävlingsdyken.

CMAS 13:e VM i UV-foto

På andra sidan medaljerna

Text och foto: Magnus Lundgren

Det turkiska jublet lägger sig motvilligt när kategorin ”Vidvinkel med dykare” har premierats. Den sista kategorin har fått sina medaljer och den klämkäcka konferencieren tar upp tråden igen. ”Five categories have got their medalists and it is time to let you know… lång konstpaus… who is the best photographer in the world”. Det är alldeles tyst. En och annan tävlande sitter troligen i publiken och räknar vilt på fingrarna. Mr Klämkäck är tillbaka… ”and the world champion is…” tiden går långsamt och tio eviga sekunder passerar ”… Orhan Aytür from Turkey!” Musiken drar igång, firandet brakar loss och samtidigt startar diskussionerna och spekulationerna. Varför kom den bilden före min?
Följ med en av de sju VM-domarna på andra sidan poängen och se verkligheten bakom medaljerna och prislistorna.
Jag har själv varit med i ett antal CMAS-världsmästerskap som tävlande och det blir alltid ett slags melodifestivalsdiskussion efteråt. Vann rätt låt, eller i detta fall rätt bild? Svaret är givetvis att det inte finns något rätt svar. Det finns en massa olika svar. Detta 13:e CMAS världsmästerskap i UV-foto var utrustat med en enormt erfaren sjumannajury från sju olika länder. Under röstning var bilderna för oss bara ett nummer, utan tillhörighet, utan flaggor och vi var dessutom helt ovetandes om hur vi inbördes skulle rösta. Det var 100 procent fair play. Så har det tyvärr inte alltid varit.

Sju jurymedlemmar
Juryn utses av CMAS som väljer en juryordförande och ytterliggare tre jurymedlemmar. Det arrangerande förbundet, här turkiska TSSF, utser tre domare. Det turkiska förbundet kontaktade mig och ville att jag kom till Bodrum. Av erfarenhet vet alla involverade att det alltid slingrar fram teorier kring juryn. Därför var CMAS och TSSF extra nogräknade när det gällde domarna, som inte ens fick bo på samma hotell som de tävlande. Det faktum att vi alla kom från skilda länder och att vi jobbade med neutrala omkodade bilder utan identitet och koppling till aktiva borgade för en seriös utgångspunkt. Juryns ordförande Byung Doo Lee från Sydkorea hade en grym erfarenhet med sig då han varit med och arrangerat två VM. Byung Lee gjorde vår jury välorganiserad och effektiv.

De andra i juryn var;
Cathy Church från USA. Hon började fotografera innan de flesta tävlade på VM hade fötts. Kathy är kanske den mest kända UV-fotoutbildaren i hela USA, fotoredaktör för Skin Diver Magazine i 15 år, enormt kunnig och erfaren, marinbiolog och van vid juryarbete.
André Ruoppolo från Frankrike hade också med sig en lång erfarenhet. Han har fotograferat sedan han var 15 år och är professionell dykare sedan 40 år och fortfarande aktiv.
Arne Hodalic arbetar för National Geographic Magazine i Slovenien som bildredaktör och är en inbiten grottdykare och undervattensfotograf.
Milan Czapay, född i Slovakien, bor i och...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Resultat
Fisk
1. Silvia Boccato, Italien
2. Lill Haugen, Norge
3. Orhan Aytür, Turkiet

Close Up
1. Rok...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser