DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Cypern – inte bara Zenobia
Bottnen är ganska kal varför fiskar, grottor och dykkompisen ofta blir självklara motiv.
Cypern – inte bara Zenobia
Inte bara semesterdykning. På Cypern finns möjlighet att även dyka tekniskt.
Cypern – inte bara Zenobia
Skulle man mot all förmodan ha glömt tvätta händerna innan dyket, har man chansen här.
Cypern – inte bara Zenobia
Den vackert tecknade skriftabborren (Serranus scriba) bevakar sitt revir.
Cypern – inte bara Zenobia
Ett stim med unga havsrudor (Spondyliosoma cantharus) lyser upp vattenrymden.

Cypern

– inte bara Zenobia

Text och foto: Jesper Kjøller
Cypern är förvisso mest känt för dykningen på det enorma vraket Zenobia. Men det går faktiskt att hoppa i vattnet nästan var som helst på den östligaste av Medelhavets stora öar. Det blir ett fint stranddyk i det klara ljumma vattnet.

Kärleksgudinnan Afrodite steg upp ur böljorna på ett eller annat ställe mellan Limassol och Paphos. Ända sedan dess har Cypern varit känt som kärlekens ö. Som renodlat dykresemål kan ön inte spela i samma division som Medelhavets bästa undervattensdestinationer. Men så är det ju det där med ett visst lastbilsfyllt skeppsvrak med namnet Zenobia. Utan det vraket skulle nog Cypern knappt ens dyka upp på radarn när dykresor planeras. Å andra sidan är Zenobia ett verkligt imponerande vrakdyk. Enbart det vraket motiverar en resa till ön. Tänk dig i stället att du tar dig till Cypern för att fira familjesemester i solen. Samtidigt vill du passa på att dyka lite. Då kan du ha stort nöje av det klara vattnet på de lättillgängliga stranddyken längs öns bergiga kuster.
Cypern ligger strategiskt beläget i östra Medelhavet. Det har givit ön en fascinerande och mer än 7 000 år lång historia. Ockupationsmakterna har avlöst varandra. Makten över ön har skiftat från den ena till den andra. Egyptier, greker, romare och till sist engelsmän har hållit Cypern i koloniala järngrepp. Slutligen uppnådde ön självständighet 1960. Men öns norra del har befunnit sig under turkisk kontroll sedan 1974.

Drottningen
Ursprungligen var Zenobia en syrisk drottning. Hon levde på tvåhundratalet. Men tänker inte de flesta dykare månne på något helt annat när de hör det namnet? På ett av världens bästa vrakdyk… Egypten har Thistlegorm, Sudan har Umbria, USA har Andrea Doria och Oriskany, Grekland har Britannic – och Cypern har Zenobia. Vilken inbördes rangordning ska de berömda vraket ställas upp i? Det må vara en smaksak. Utan tvivel hör Zenobia hemma på världstopplistan.
Zenobia var en roll on/roll off-färja på 12 000 ton. Hon byggdes på Kockums varv i Malmö 1979. I juni 1980 råkade det 172 meter långa fartyget ut för ett fel i det datorstyrda stabilitetssystemet. Hon fick lätt slagsida. Besättning och passagerare evakuerades. Man började bogsera in skutan närmare land. Zenobia ankrades upp utanför Larnaca. Under tiden försökte man räta upp henne. Efter fem dagar kunde alla dra en lättnadens suck. Hon var räddad – trodde man. Lasten bestod av 104 lastbilar och en enda personbil. Lasten försköts plötsligt och drastiskt. Hon började ta in vatten. Snart stod hon inte att rädda. Zenobia sjönk och lade sig till rätta på 42 meter. Fortfarande är det oklart varför det inträffade.

Perfekt vrak
Zenobia vilar idag bara ett fåtal sjömil från hamnen i Larnaca. Hon ligger nästan idealiskt – åtminstone sett ur dyksynpunkt. Naturligtvis hade det varit ännu bättre om hon inte hade lagt sig på sidan. Men djupet är perfekt. Sikten är i regel förträfflig. Man ser vraket tydligt från ytan. Det skymtar nere på 18 meter när dykbåten Queen Zenobia förtöjer vid de fasta bojarna.
Dykare med lite mindre rutin kan få ett imponerande vrakdyk på översidan av det enorma skrovet. Där är djupet bara 18 till 20 meter...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

RESAN Nästan alla charterbolag har Cypern på programmet. Flygbiljett finns att få från 2500 kronor under lågsäsong. Flygtiden från Götteborg är ungefär tre timmar. En lista över dykcentra och...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser