DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
El Gouna – Röda havet från norr till söder
El Gouna – Röda havet från norr till söder
El Gouna – Röda havet från norr till söder
El Gouna – Röda havet från norr till söder
El Gouna – Röda havet från norr till söder
El Gouna – Röda havet från norr till söder

El Gouna

– Röda havet från norr till söder

El Gouna ligger bara en dryg timmes seglats söder om Röda havets berömda vrakmekka Abu Nuhas, men samtidigt känns det som om man befinner sig långt från de mer välbesökta turistområdena i Egypten.

Området ligger 25 km norr om Hurghada på landets afrikanska sida. Den nybyggda turistorten ligger längs en 10 km lång kustlinje med tillgång till fler än 40 olika dykplatser.
Orten är skapad som ett nätverk av kanaler och små öar med fina sandstränder och laguner där besökarna kan utöva en mängd olika vattenaktiviteter, allt från kite-surfing till havskajak. Dessutom finns en hel del att göra för den som hellre håller sig på torra land, som t ex en 18-håls USPGA-golfbana, tennis, ridning, beach volleyball och yoga på stranden.
Små broar förbinder de olika sektionerna av El  Gouna och turisterna tar sig runt med hjälp av moped-taxi mellan hotellen, centrum och marinan. Dessutom kan man besöka den egna utomhusbiografen. Det råder en målerisk och tillbakalutad atmosfär i El Gouna, något som understryks av ortens läge mellan ökenbergen på ena sidan och Röda havets rev på den andra.
Även om El Gouna inte ligger inom gränserna för några av de marina nationalparkerna har området en stark tradition att bevara och beskydda undervattensmiljön. Denna tradition infördes och stöttas av Hurghada Environmental Protection Association (HEPCA).

Här finns dyk som passar alla, oavsett om du är erfaren dykare eller nybörjare. Dessutom finns utmaningar för den tekniske dykaren. Alla dykplatserna når man på 30 till 60 minuter.
Abu Nuhas
är den största dykattraktionen vid El Gouna. Här finner man en av de största koncentrationerna av vrak i Röda havet. 1900-tals vraket Carnatic, imponerande Chrisoula K, fotogeniska Giannis D och den 100 meter långa Kimon M, ligger alla på rad och på dykvänliga djup som inte överstiger 30 meter. Ett annat vrak i närheten av El Gounas kuster är det 115 meter långa Rosalie Moller, systerfartyg till det världsberömda vraket efter Thistlegorm. Rosalie Moller ligger på 25-46 meter, så hon är ett populärt vrak för den som vill göra ett djupare vrakdyk.
Öster som El Gouna ligger en dykplats som ofta beskrivs som ett akvarium, där dykare har goda möjligheter att stöta på delfiner. Dolphin House är en del av det enorma Shaab el Erg-revet och tillgängligt under alla väderförhållanden. Revet fungerar som lya för en grupp flasknosdelfiner. De är vilda och även om man ofta kan se och leka med dem, finns inga garantier.
För den erfarne dykaren som söker efter pelagiskt liv, är Shaab Ruhr Umm Gamar ett måste. Namnet betyder på arabiska ”del av månens moder” och den lodräta klippväggen är ett paradis för havets större invånare som gärna jagar sina byten här. Revet utgör spetsen av ett undervattensberg och sträcker sig över en kilometer, och här kan dykare finna en enorm variation och koncentration av revfisk.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser